Da Mellemøsten gik af lave

Bog: Forfatter: Forlag:

Bog: Efter foråret – Forandringer i arabisk politik 
Forfatter: Rasmus Alenius Boserup
Forlag: Gyldendal (192 sider, 250 kroner)

Anmelder: Anne Lea Landsted, journalist og journalistisk lektor

Det arabiske forår begyndte i Tunesien i foråret 2011 og bredte sig siden som ringe i vandet i den arabiske verden med protester i Libyen, Egypten, Yemen, Bahrain og Syrien. Efter årtier med undertrykkelse og indestængt vrede startede befolkningerne en protestbevægelse, der førte til det, de selv stolt kaldte for en revolution, og som i den øvrige del af verden blev til ”Det arabiske forår”.

Forfatter og mellemøstekspert Rasmus Alenius Boserup fornemmede spændingerne i regionen allerede i 2010, mens han var ansat på Dansk-Egyptisk Dialogcenter, og det fortæller han om i sin nye bog ’Efter foråret’, hvor han gennemgår og analyserer udviklingen i regionen, fra oprørerne begyndte og frem til i dag – her fem år efter.

Analysen af Egypten fylder mest. Her er forfatteren tydeligvis på hjemmebane. Han har boet i landet i en årrække og fulgt udviklingen nøje. Det mærker man både på indhold og sprog. Sproget flyder og er langt mere levende her, end når han bevæger sig uden for Egyptens grænser.
’Efter foråret’ fortæller historien om oprøret og euforien, der senere udviklede sig til regulære borgerkrige mellem oprørsgrupper, og som vi oplever det lige nu i Syrien – mellem et brutalt regime og oprørsgrupper. Bogen beskriver, hvor regimerne i både Egypten og Syrien fornemmede ”foråret”, inden det helt var kommet i gang. I Syrien oprettede Assad-styret for eksempel allerede i marts 2011 et særligt ”krisecenter” med højtstående syriske generaler og ministre for at planlægge, hvordan man kunne slå ned på demonstranterne.

Forfatteren trækker spor tilbage til historien og dokumenterer, at det langtfra er første gang, vi oplever det, han kalder for ”regimeorkestreret repression”, hvor en despot bruger alle midler for at slå et oprør ned.  Bashar al-Assads onkel Rifaat al-Assad stod for eksempel i spidsen for et angreb mod et oprør anført af det syriske Muslimske Broderskab i Hama i 1982. Det kostede mellem 10.000 og 40.000 mennesker livet, og i 1988 brugte Saddam Hussein kemiske våben mod kurderne i det nordlige Irak. Angrebet kostede 100.000 kurdere livet.

Af samme grund fristes man også til at spørge: Nytter det overhovedet noget? Var det ikke bedre før?

Det afviser forfatteren bestemt, blandt andet med den begrundelse, at det arabiske forår ikke er slut. Den politiske konflikt, der udløste oprøret i Tunesien og siden bredte sig til blandt andet Syrien, er langtfra løst. Han mener, at vi – i stedet for at betragte Det arabiske forår som en protest – snarere skal se det som en konflikt mellem undertrykkende regimer og regionens befolkninger om, hvordan forholdet mellem stat og samfund skal indrettes – altså et krav om forandring. Og den forandring kan vi hjælpe på vej ved her og nu at engagere os i anti-terror og nødhjælp og på længere sigt ved at opretholde ”det lange strategiske blik på regionen og vores rolle i den”, mener Rasmus Alenius Boserup. Spørgsmålet er hvordan? Det kommer der ikke rigtigt noget klart svar på i bogen – måske fordi det ikke er så ligetil. Derfor kan det også undre, at forfatteren tager spørgsmålet op i en bog, der ellers er fyldt med svar. 

 

0 Kommentarer