Da Cavling blev efterladt på et værtshus

Bog: Forfatter: Forlag:

Bog: Loop
Forfatter: Ulrik Gräs
Forlag: Tiderne Skifter (292 sider, 300 kroner)

Anmelder: Ulla Bechsgaard, journalist, ledelsesskribent og -konsulent

Leif Larsen, den gamle Politiken-journalist og Kreds 1-formand, optræder lyslevende under sit eget navn i journalisten Ulrik Gräs’ seneste roman ’Loop’. Gräs har taget os med i tidsmaskinen tilbage til starten af 1970’erne. Buller er rigsmandssønnen fra tyggegummifabrikken, som skyder penge i et nyt socialistisk dagblad, der skal tage kampen op med byens monopolavis; og Tino skal selvfølgelig være med.

I romanen hedder det socialistiske dagblad Morgendagen. I virkelighedens verden hed den Vejle Avis; og det er ganske vist, at redaktionen på Vejle Avis fik Cavling-prisen i 1974. Da romanens statsminister skal uddele Cavling-prisen, siger han om avis-initiativet, at det vil blive husket ”som et pilotprojekt til inspiration for fremtidens iværksættere og andre, der tør gå i luften uden sikkerhedsnet”.

Efter prisuddelingen ender vennerne fra avisen på værtshus i Nyhavn, først på Hong Kong og senere på Nyhavn 17.

”Huskede du at få Cavlingprisen med dig?” spørger Tino.

”Jeg lod ham blive tilbage på Hong Kong.”

”Det gjorde du sgu da ikke!”

”Jo da! Cavling har det bedst hos folket. Han hører ikke hjemme hos os. Det ville han selv sige, hvis han så os nu. Cavling tilhører folket, der rydder op efter sådan nogle som os!”

’Loop’ er den tredje og afsluttende roman i Ulrik Gräs’ hyldest til sine fødeby Vejle. I Lido (2006),’ Gonggong’ (2011) og ’Loop’ (2016) følger vi Tino og hans kammerater fra vidt forskellige miljøer i den jyske fjordby.

Første bogs omdrejningspunkt er drengenes opvækst præget af efterkrigstidens fortielser og tabuer. Bog to koncentrerer sig om de unges oprør og pejling af nye politiske ståsteder under den kolde krig, og i tredje bog står udenrigskorrespondenten Tino i sit livs midtvejskrise udstationeret for IBIS i præsident Ortegas Nicaragua. Han beslutter at tage hjem til sin by, som med borgerlig opbakning har fået Danmarks første SF-borgmester.

Nu følger vi Tino og hans kolleger i deres forsøg på at skabe en modavis; men hvordan er det lige, man gør det? Vi får historierne om en lesbisk affære mellem hjælpepræsten og skolelæreren, om Tvinds leder, der er gået under jorden i Danmark, men er i fuld gang med at oprette sit hovedkvarter på en farm i Zimbabwe, og om OlieOle.

Ulrik Gräs er en dialogens mester. Hans bog er vellykket; for ældre, der kender den tid, og for yngre, der gerne vil have et indblik i den. Bogens titel Loop henviser til at bøje nakken bagover og tage en skål, til rigmanden Bullers privatfly og til venstrefløjens politiske og moralske kolbøtter. Ud over Leif Larsen optræder også den navnkundige redaktør J.P. Holmgaard under eget navn. Redaktionschefen Ellen nævnes kun ved fornavn, men hed Gaarmann til efternavn. 

0 Kommentarer