Christiansborg-journalistik – indsigt eller indavl?

Bog: Forfatter: Forlag:
  • Niels Krause-Kjær: »Den politiske landsby – om Christiansborg, journalisterne og politikerne«. Forlaget Ajour. 164 sider, 225 kroner.


Tekst: Helge Kierkegaard, informationschef i sikkerhedsbranchen og 1992-2003 formand for Folketingets Presseloge

ANMELDELSE. Niels Krause-Kjær er lektor i politisk journalistik, tidligere pressechef for de konservative og mangeårig debattør.

Som den romerske statsmand, der altid sluttede sine taler med »i øvrigt mener jeg, at Karthago bør ødelægges,« har Krause-Kjær messet, at journalisterne skal ud fra Christiansborg, hvor mediernes politiske medarbejdere i dag ofte har kontorer. Tænk, hvis erhvervsjournalister med A. P. Møller som arbejdsområde boede i koncernens hus, spørger Krause-Kjær stadig med pegefingeren løftet advarende. Ja, tænk. Måske blev der så skrevet gode artikler om koncernen. Erhvervsjournalister er normalt længere fra kilderne end de politiske journalister på Christiansborg, og det ses på resultatet. Erhvervsjournalisterne er ikke ligefrem bannerførere i dansk journalistik, blandt andet fordi de er for langt fra maskinrummet.

Selvfølgelig er det ikke uden farer, når politikerne og journalisterne går så tæt sammen på Christiansborg. Krause-Kjær beskriver bredt og oplysende om forholdene på »Borgen«, med gode referencer til andres artikler og bøger. Om politikernes privatliv og danske journalisters traditionelle (over)forsigtighed i omtalen af samme, om at skrive mere om det politiske spil end om indholdet, om spindoktorer og meget andet.

Niels Krause-Kjær vil stadig have en del af den journalistiske beslutnings-kompetence væk fra Christiansborg, ud på mediernes hovedredaktioner, for at fjerne indavl og navnebeskuelse. Men ifølge min opfattelse har hovedredaktionerne til en vis grad allerede taget over. De efterlyser noget, der vedkommer folk, socialreportage, skole og så videre. Det skal bare være kort og letlæst, gerne med konflikter, der dog ikke må være indviklede, og endelig små lykkehistorier om glade læsere.

Den dag Nyrup-regeringens og Venstres stramninger i efterlønnen blev offentliggjort, tabte folketingsredaktionen for en større jysk avis kampen. De fik en en-spaltet artikel. Forsiden var domineret af et stort billede og rubrikken »Bananer til Effi«. Historien handlede om en abe i Givskud Zoo… men det var en lykkelig abe!

Ros til Krause-Kjær for en god bog, hvor der dog er kludder i fremstillingen af forløbet omkring offentliggørelsen af finanslovsforslaget i august 2002, og hvor Svend Auken ikke kan tælle. Han er en af bogens gæsteskribenter og skriver vedkommende, men når han lader Folketingets Presseloge råde over »mere end 100 kontorer«, er det ikke korrekt. Det er under det halve.

0 Kommentarer