TEATERFORESTILLING: Under Gud, over loven
INSTRUKTION: Morten Lundgaard
TEKST: Lars Husum
TID og STED: Teater Svalegangen, Aarhus (1. – 15. september) og Teater Grob, København N (1. – 22. oktober)
ANMELDER: Mikkel Ottow, dramaturg og kulturkonsulent
”Overlægeprofessorerne var kongerne, der bestemte alt. De var lige under Gud og over loven. De kunne gøre, hvad de ville. Der var ingen grænser, og ingen greb ind.” Sådan udtalte en anonym kilde til Jyllands-Posten, da avisen bragte afsløringer af et ekstravagant privatforbrug af forskningsmidler blandt Rigshospitalets overlæger. Jyllands-Postens Morten Pihl modtog Cavlingprisen for artikelrækken ’Lægernes store tag selv-bord’, der begyndte i 2013.
Den succesrige teatergruppe Von Baden har nu indkaldt til stormøde på Riget, inspireret af den historie. Iført hospitalskitler placeres publikum i et arenaformet auditorium, hvor de nyeste afsløringer om bilagsskandalen blandt overlægerne udrulles. Vi er alle ansatte, og vi er alle under anklage. Det fører os igennem et brag af en forestilling, hvor skandalen præsenteres som en tv-komedie-soap med hurtig pingpongdialog, store latterbrøl og en perfekt orkestreret brug af lyd og lyseffekter.
Scenerummet skifter elegant fra Rigets sommerfest tilsat Bee Gees’ ’Stayin’ Alive’ over et sladdertalkshow komplet med publikumsopvarmer og endelig til Riget, der fremstilles som en krigszone, hvor skandalens ofre, de respekterede overlæger, én for én skydes ned af deres ulovlige privatforbrug i form af Montana-møbler, badeferier og Tal R kunstværker.
Lars Husum (’Mit venskab med Jesus Kristus’, ’Jeg er en hær’) har skrevet manuskriptet til forestillingen, og resultatet er fremragende og stærkt samfundsaktuel underholdning. Hans forrygende manuskript kombineret med skuespillernes komiske timing og troværdige dialog gør, at ’Under Gud, Over Loven’ er blevet til noget så sjældent som en vellykket teaterkomedie med mening.
Forestillingen spidder et ømt punkt i hele det offentlige system: Hvor går grænserne, når der skal balanceres mellem ledelseskontrol og den nødvendige frihed under ansvar, som driver mange offentligt ansatte, hvor dedikation og livskald er helt centrale elementer? Det er nemt at blive forarget, når man læser i avisen, at en læge har brugt 600.000 kroner på en badeferie med hele familien betalt af forskningsmidler. Men skandalen har flere sider.
”I morges opererede jeg en tre uger gammel pige med et medfødt hul i hjertet. Jeg hader at operere børn. Jeg sover ikke ordentligt i uger efter en operation på et barn. Selv når operationen er gået godt, drømmer jeg om døde børn, ofte mine egne drenge …”
Sådan fortæller den anklagede overlæge Karsten Bjerre (Anders Brink Madsen) i en gribende scene om sin dag, og det er til at forstå, at han har brug for en ekstraordinær frihed for at varetage det job, kun meget få andre vil tage ansvaret for. Det er forestillingens helt store styrke og et af Von Badens specialer. Der dømmes ikke, men der stilles skarpt på paradoksale situationer, der kan føre til absurde handlinger.
Forestillingen giver os et indblik i nuancerne bag afsløringerne, og selv om vi griner hele vejen igennem forestillingen og hele vejen hjem bagefter, så går vi klogere ud – og verden er måske ikke så sort/hvid som før. Selv om vi alle sætter pris på en god skandale.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.