Brugervenlighed for begyndere

Bog: Forfatter: Forlag:

Målet med bogen er aldeles ædelt: Vi skal have bedre websites. Og vejen dertil er nem: Vi skal spørge brugerne.
Til det formål er "Usability – testmetoder til mere brugervenlige websites på internettet" (selv titlen er brugervenlig!) et fremragende inspirationskatalog. Især for alle os, der arbejder med hjemmesider, men hverken sover med et billede af webguruen Jacob Nielsen under hovedpuden eller har hede drømme om strømlinede testfaciliteter med envejs-spejle.

Bogen giver brugbare og konkrete eksempler på en række metoder og argumenterer godt for sin sag. Behandlingen af metoderne er så tilpas grundig, at du ikke føler, du bliver snydt for proffernes dyrebare konsulent-viden. Men efter at have læst den føler du dig heller ikke overlæsset med akademiske mellemregninger. Forfatterne deler rundhåndet ud og kommer altid med alternativer til de dyre, tilbundsgående testmetoder, de anbefaler. Ja, selv gratis software til brug i tests anbefaler de.

"Usability" er skrevet i en meget pædagogisk tone, og derfor er der ingen fare for, at webnovicer falder af. Det er en prisværdig indstilling, men åbner samtidig for et presserende spørgsmål: Er det nok at få folk til at lave budgetvenlige husmandstests af deres hjemmesider, eller kræver det mere erfaring end en bog på omkring 140 sider kan give én?

Jeg ville gerne, at svaret var det første, for så kunne bogen skabe en mindre revolution på nettet, der ville være til glæde for os alle. Men i realiteten er det desværre ikke nok.
Det betyder ikke, at forfatternes mission er mislykkedes helt. For bogen kan give skyts og argumenter, der får damerne og mændene med pengene til at hive checkhæftet frem. Først når de gør det, får vi mere brugervenlige websites at boltre os på.

Martin Thimes er kommunikationskonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune.

"Usability – Testmetoder til mere brugervenlige websites på internettet"
Ole Gregersen og Ian Wisler-Poulsen
Forlaget Grafisk Litteratur
144 sider, 285 kroner

0 Kommentarer