Blogging – mest for begyndere

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Julia Lahmes nye bog om blogging er på mange måder udmærket. For en person uden kendskab til begreber som målgruppe, vinkling og så videre er den et godt sted at starte, og det trækker op, at den indeholder en del information om ophavsret og andre mediejuridiske spidsfindigheder. Men den ligger i den lette ende af spektret, og det er formentlig begrænset, hvad en nogenlunde erfaren journalist kan hente af viden i den.

Der er en grundig trin-for-trin gennemgang af processen med at oprette en blog på henholdsvis blogspot, tumblr og i wordpress, så ingen kan bruge tekniske udfordringer som undskyldning for at lade være med at blogge.
Bogen veksler mellem forfatterens egne ord, interviews med bloggere, der deler ud af egne erfaringer, og bokse med tips og tricks til for eksempel at tage brugbare billeder til sin blog. Vi kommer grundigt rundt om virkelig mange aspekter af blogging, for eksempel udseende, samspillet med sociale medier og vink til, hvor tit du skal poste nye blogindlæg.
Interviewene er både bogens svaghed og styrke. De fleste af dem har interessante og brugbare erfaringer at dele ud af, men nogle af de interviewede er lidt malplacerede. For eksempel Camilla-Dorthea Bundgaard fra damefrokosten.com, der modsiger forfatterens budskab om, at man skal lære at leve med, at det giver hak i tuden at blogge om samfundsforhold. For det har Bundgaard i hvert fald aldrig oplevet, ifølge hende selv. Og når en af de to interviewede i kapitlet Blogging & Business frejdigt erklærer, at hendes blog kun giver hende udgifter, er det selvfølgelig fair nok – men hvorfor så bruge hende som case i et kapitel om at tjene penge på at blogge?
Forfatterens blogbegreb er tættere beslægtet med livsstilsklummen end med kommentaren og den journalistiske analyse. Og det er faktisk ærgerligt. For blogs kan bruges til så meget, for eksempel til at formidle nyheder, faglige diskussioner og til e-læring. Det er kun meget svagt antydet i bogen, der for eksempel ikke nævner et blogfænomen som Huffington Post med et ord.
Så ja, hvis du er nybegynder ud i blogging – og skriftlig formidling generelt – så brug gerne en eftermiddag eller to i Blogbogens selskab. Men hvis du vil bare et spadestik dybere i, hvad blogs kan gøre for dit medie eller din forretning, skal du finde inspiration andre steder.

Blogbogen – Din hands-on guide til blogging
Julia Lahme
Rosinante
200 sider, 200 kroner

Stine Grynberg er anmelderredaktør på Folkeskolen

0 Kommentarer