Bog: Den journalistiske forbindelse
Forfatter: Søren Schultz Jørgensen og Per Westergård
Forlag: Gyldendal Business (360 sider, 300 kroner)
Anmelder: Ulla Bechsgaard, journalist, ledelsesskribent og -konsulent
På netavisen Texas Tribune får medlemmerne intet andet end tilknytning; men de er vilde med deres medie og stolte over at få deres navn på medlemsvæggen sammen med de andre enkeltpersoner, institutioner og fonde, der har doneret mellem 10 og to millioner dollar til netavisen.
Texas Tribune er et af de amerikanske medier, som tidligere chefredaktør på Fyens Stiftstidende Per Westergård og mediesociolog Søren Schultz Jørgensen har besøgt på deres rejse rundt i Europa og USA med det formål at komme hjem og inspirere danske nyhedsmedier til at genopfinde sig selv.
Du kan læse om Le Monde i Paris, som er lykkedes med at lave en turn around ved at gøre sig mere eksklusiv; om Die Zeit-koncernen, som har fået succes med webmediet Ze.tt, der henvender sig til de 18-30-årige, og om en række andre medier, der eksperimenterer med at være i dialog med brugerne før, under og efter publicering.
Bogens styrke er de mange inspirerende cases. Svagheden er analysen og perspektiveringen.
Titel og undertitel ’Den journalistiske forbindelse. Sådan genopfinder nyhedsmediet sin relation til borgerne – og sin relevans for demokratiet’ skaber en forventning om, at danske medier her kan hente svar og råd, der er lige til at følge. Det kan man ikke.
En gratis netavis i Texas for dedikerede texanere med 10.000 medlemmer i en klub kan inspirere, men ikke umiddelbart overføres til et stort mediehus. Selv om tilknytning og dedikation selvfølgelig også her er relevant at opbygge.
At medierne skal knytte borgerne stærkere til sig, er bogens hovedbudskab. Westergård og Schultz Jørgensen vil skabe fornyelse med en mere nærværende, involverende, aktiverende og fællesskabsorienteret journalistik.
For mange danske medier, herunder Westergårds egen tidligere avis Fyens Stiftstidende, er det ikke nyt at bedrive kampagnejournalistik og knytte abonnenter til sig via læserarrangementer. Det kan undre, at forfatterne ikke i højere grad sætter deres eksempler om at skabe tilknytning i relation til mediernes indtjening. Kan det betale sig? Er det økonomisk bæredygtigt? De spørgsmål bliver desværre ikke besvaret.
Men læs bogen. Den er et overflødighedshorn af inspiration til innovation og nye måder at arbejde med journalistik på. I alt har de to forfattere besøgt 50 nyhedsmedier og journalistiske tænkere i USA, Storbritannien, Tyskland, Holland, Frankrig, Spanien, Polen, Norge, Sverige og Danmark. Odysséen er betalt af Den Fynske Bladfond, Politiken-Fonden, Aarhus Stiftstidendes Fond og Dagspressens Fond.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.