Berlusconis tv-krati

Bog: Forfatter: Forlag:

Erik Gandinis dokumentar om den italienske præsidents tv-magt er skræmmende, velfortalt og tankevækkende.

ANMELDELSE. For nogle år siden havde jeg besøg af et par ellers velreflekterede australske venner, der har slået sig ned i Italien. Da de fik øje på en ellers – synes jeg – helt OK køn dansk vejrpige, slog de sig på lårene og spurgte, hvordan hun dog var kommet inden for tv!
Efter at have set Erik Gandinis dokumentar om italiensk tv forstår jeg deres reaktion: De grinede, fordi en stor del af kvinderne på det italienske tv, der er ejet og styret af landets præsident, har den funktion i bikini at opføre en dans, der skal holde seerne fangne. Disse piger har betegnelsen "Veline"; de er udvalgt i lokale konkurrencer – og de taler aldrig.
En gennemgående figur og filmens anslag er den 26-årige mekaniker Ricardo, der med en håbløs kombination af karatedans og ikke-sang forsøger at kvalificere sig til deltagelse i tv-shows for derigennem at opnå den berømmelse, der synes at være Berlusconi-disciplenes eneste livsdrøm. Han når dog ikke langt, for som han resigneret erkender, så er der så mange kvinder, der gerne vrider sig foran Berlusconis kameraer, at han ikke har en chance.
På sin vis er pointerne i "Videocracy" dermed ikke overraskende. Vi bliver bekræftet i, at Silvio Berlusconis tv-stationer er dybt sexistiske. Vi bliver også overbevist om, at det menneskesyn, der gennemsyrer programmerne, er en tro spejling af præsidentens eget. Men Gandini fører os i sin casebårne og essayistiske fortælling videre end det: Vi ender med at tro på, at Silvio Berlusconis politiske magt ALENE skyldes, at han via sine kanaler har hjernevasket en hel befolkning til at fokusere på ikke-politiske ligegyldigheder.
Det er skræmmende. Det er godt fortalt. Det er tankevækkende. Mindst lige så tankevækkende er det, at DR's ungdomsrettede netkanal PiratTV afholder en Berlusconi-inspireret konkurrence: "Bliv den danske Veline" – det vil sige italiensk showpige i bikini. Jeg er sikker på, at det kun er for sjov. Det var det også, da Berlusconi lavede sit første program for 30 år siden.

 "Videocracy" er tilrettelagt af Erik Gandini. DR2, Dokumania, 12. oktober klokken 20.50. Visning for DJ-medlemmer 5. oktober klokken 19.00 i Filmhuset, København.

0 Kommentarer