Bekymringer før, under og efter din barsel

Bog: Forfatter: Forlag:

Netop tilbagevendt til arbejde efter veludført barsel lyder bogen "På job efter barsel – guide til dit nye arbejdsliv" som den helt oplagte aftenlæsning for netop mig.

ANMELDELSE. Og umiddelbart er det bare at læse og lære. Bogen er let at gå til, ganske grundig, velskrevet og veldisponeret med klare inddelinger, gode råd og advarsler efter hvert afsnit (bl.a. seks barselsfælder) samt cases primært med mødre, der er lette at identificere sig med eller genkende i veninde/mødregruppe-kredsen.
Der er ikke en finger at sætte på den fine lyserøde bog. Og så alligevel. For jeg har lidt svært ved at se, hvad jeg skal bruge den til.
Først og fremmest er titlen misvisende. Jeg er alt for langt i projekt barn til at kunne bruge bogen. Den var nok bedre serveret for en, der lige var blevet gravid, eller endnu bedre en, der overvejede det. For hovedparten af bogen handler om, hvad man bør gøre sig af overvejelser før og under barslen.
Så en guide til det nye arbejdsliv er det ikke. Måske mere en orientering om, at børn og barsel betyder, at en mængde ting ændrer sig. Ting, man kan prøve at tage højde for på forhånd, men som så nok alligevel bliver anderledes. Og at børn går ud over karrieren, men ikke behøver det, hvis altså man er ærlig/heldig/ønsker det anderledes etcetera.
I bagklogskabens klare lys kan man så spørge sig selv: Ville jeg have gjort noget anderledes, hvis jeg havde fået bogen før barslen. Tror det ikke. Selv om afsnittet med professor Nina Smith for eksempel gør det klart, at jeg nu – gennemsnitligt – står til at måtte leve uden 2 x 6 procent af den løn, jeg ville have fået, hvis jeg ikke havde fået to børn. Kønspolitisk ærgerligt. Men jeg havde fået børn alligevel.
Hvis jeg havde læst bogen før første barn, havde jeg måske taget rådet om at lægge en barselsplan – en af bogens klareste anbefalinger. Det vil sige mere bevidst have involveret chefen og kollegerne og få klarlagt, hvordan jeg ønskede, mit arbejdsliv skulle se ud på den anden side af barslen. Men det er ikke noget, jeg sådan har savnet – eller ville ønske, jeg havde haft med mig nu.
Jeg lægger bogen fra mig og tænker, at jeg nok bare er den forkerte læser. Uden overhovedet at være hverken uenig eller generet af bogen. Der er mange ting, der giver ganske god mening, men det, jeg husker bedst, er følgende citat fra en af mødrene i bogen: "… tro på, at det faktisk er muligt både at få børn, være en glad mor og samtidig have en tilfredsstillende karriere – det er ikke åh-så-alt-for-svært-og-hårdt". Og hvis man tror på det, er det så nødvendigt med en bog, der opregner alle bekymringer og eventualiteter?

"På job efter barsel"
Af Lotte Kirkeby Hansen og Lene Wissing
Gyldendal Business
189 sider, 250 kroner

Iben Kjøller de Neergaard er pressekoordinator, Dansk Flygtningehjælp

0 Kommentarer