Befriende kamp mod varm luft

Bog: Forfatter: Forlag:

"Hvis jeg dog blot kunne fyre op med al den varme luft, der bliver lukket ud inde på Christiansborg …"

ANMELDELSE. Denne bog er til alle dem, der i afmagt har tilladt sig at tænke denne kætterske tanke. Det skønne er, at bogen er så konkret, som den er.
Det virker befriende. Ikke så meget, fordi der bliver nævnt navne. Det er selvfølgelig sladdervornt underholdende i sig selv, når tidligere skatteminister Fogh Rasmussen bliver afsløret i grum retorisk manipulation af en debat om skat efter samme-åndedrag-metoden, eller når debattøren Carsten Jensen bliver revset for "lidt på samme måde som porno" at opgejle og tilfredsstille dem, der i forvejen er enige med ham, med sine feel-good-tekster. Det, der gør bogen så befriende, er, at den er en håndbog i, hvordan vi kan komme den varme luft til livs. Letlæst tager den det ene fornøjede skridt efter det andet – og afslører, hvor tungt det egentligt var at trække vejret i al den varme luft.
Christian Kock begynder ved at lægge kravene til en nyttig politisk debat frem. En god debat har brug for argumenter. Og argumenterne skal være retvisende, relevante og vægtige. Dette ideal kan vi så holde op mod den dysfunktionelle politiske debat, der hos Kock kaldes blah, blær og blame-game. Blah er den tomme snak, blær er selvros, og blame-game er at nedgøre modstanderen. Med andre ord: En debat uden argumenter. Og skulle vi – som typiske journalister – foretrække eksemplernes magt og indbyggede underholdningsværdi, kan vi læse videre efter side 33 – herfra beskriver Kock de forskellige metoder. Læsningen kan varmt anbefales. Medgivet, der er rigtig mange eksempler – men gennemgangen fremmer forståelsen.
Efter læsningen har man fået en frisk vaccination mod talfnidder eller ligefrem talfusk, lurvede motiver, som modparten angiveligt har, og det yndede retoriske kneb stråmænd – en vildledende eller direkte falsk påstand, som modparten – mere eller mindre forgæves – skal forsvare sig imod. For slet ikke at tale om en ynkelig stråmand.
Kocks udgangspunkt er, at debat er til for at gøre os klogere. Det gør den ikke, hvis argumenterne mangler. Tværtimod. Mens vi prøver at kæmpe os ud af de klistrende manipulationer, vokser frustration, vrede og mistillid til politikere og meningsmagere.
Der er godt med hug til journalister og medier i bogen. Det er selvfølgelig ikke sjovt at blive kritiseret, og så alligevel – inderst inde er det jo en gave, når blot kritikken er konstruktiv. Og det er den i allerhøjeste grad i Christian Kocks bog.

"De svarer ikke"
Christian Kock
Gyldendal 2011
232 sider, 179 kroner

Brigitte Alfter er freelancejournalist

0 Kommentarer