Bedst før man rammer muren

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Det bedste råd mod stress kommer fra en niårig dreng i Heidi Vesterbergs bog ’Hvordan jeg kom gennem stress – og blev klogere af det’, men det vender vi tilbage til.

Bogen er skrevet i et let sprog med mange åbenhjertige og personlige beretninger fra kendte danskere blandt andre Mimi Jacobsen, Jens Arentzen og Hans Pilgaard, som alle har haft stress i større eller mindre grad. De otte personlige fortællinger er opdelt i hvert deres kapitel med afsluttende råd fra den interviewede, og som krølle på halen afsluttes bogen med et interview med stressekspert Thomas Milsted samt forskellige fakta om stress.

Kapitlerne fungerer godt hver især, tonen er alvorlig uden at virke stram, og beretningerne er væsentlige og holder sig til emnet, men alligevel kommer de enkelte kapitler hurtigt til at virke ensformige. Stress rammer forskelligt fra person til person og på forskellige tidspunkter i livet, men der er ofte emner, som går igen, og det er der også i denne bog. Set i det perspektiv ville færre og dybere beretninger have løftet bogen over damebladsniveau. Det, der alligevel gør bogen værd at læse, er absolut kapitlet med instruktør og skuespiller Jens Arentzen, som går et spadestik dybere og formår at beskrive selve kernen af stress. ”Mennesker er fra naturens side udstyret med en meget smart og effektiv overlevelsesmekanisme. Den træder i kraft, når vi bliver udsat for noget meget voldsomt, vi egentlig ikke kan tåle. Vi forsvinder faktisk fra vores krop. Vi er til stede, men mærker ikke, hvad der sker. Det betyder, at du kan rumme det helvede, du står midt i. I situationen er det ekstremt effektivt. Du slipper for at føle noget, du ikke kan rumme, og bliver derved i stand til at være i situationen. Problemet ved det er, at nogle af os forbliver i overlevelsesstrategien og bliver ude af kroppen (…),” siger Jens Arentzen.

Egentlig burde man læse bogen, inden man får stress, og ikke når man først har fået det. For det første har jeg svært ved at forestille mig, at en svært stressramt kan finde ro og koncentration til at samle sig om en bog – dernæst; skaden er jo sket. Til gengæld egner den sig fremragende til pårørende, som ikke har en anelse om, hvad der foregår inde i hovedet og kroppen på en stressramt, og så er bogens væsentligste overordnede pointe, at stress ikke udelukkende er et individuelt ansvar, men også samfundets – dit og mit – som kollega og chef, værd at tage til efterretning af alle.

Som jeg indledte med, kommer bogens bedste råd mod stress fra en niårig dreng. Nemlig studievært Anne Sophia Hermansens søn David, som supplerer sin mor med dette brugbare råd: ”Jeg ved godt, hvad jeg ville sige til folk, der har stress. Jeg ville sige, at de skulle tage en pause. Og tænke lidt over de ting, de har lavet.” Jeg er helt enig, og gerne inden man rammer muren.

Hvordan jeg kom gennem stress – og blev klogere af det
Heidi Vesterberg
Rosinante
199 sider, 199 kroner

Lone Holm er tidligere stressramt og redaktør på rejseblokken.dk

0 Kommentarer