På 80 hurtiglæste sider kommer Frans Grandjean med 16 snusfornuftige råd. De handler om, hvad man skal være opmærksom på, når man kommunikerer med henholdsvis kunder, medarbejdere, pressen og netværket, skriver pressechef Johannes P. Bøggild i en anmeldelse.
Budskabet er grundlæggende det samme hele vejen igennem: Man skal leve sig ind i modtagerens situation.
Bøger, der på så kort plads vil favne så bredt, har det med at falde i en af to kategorier: Enten bliver de lavpraktiske og banale, eller også bliver de dybsindige og knudrede. Børsens Forlag har gjort sig til specialist i det første. Frans Grandjeans bog læner sig også i den retning, uden dog at falde helt i grøften. Hans 16 råd vil dog ikke imponere erfarne kommunikatører, når man tager dem enkeltvis. Tag et råd som 'Sørg altid for, at dine kunder er velinformerede på relevante områder – og følg personligt op med jævne mellemrum' eller 'Nøjes ikke med at udsende hurtige pressemeddelelser af bar magelighed."'
I deres helhed får de16 råd dog en vis dybde. Mest fordi de alle er udbygget med eksempler på, hvordan folk har begået fejl og er blevet klogere. Eksemplerne, der kommer fra virksomheder, organisationer og ministerier, illustrerer også, hvorfor de16 udmærkede råd ikke altid praktiseres i virkeligheden. Flere af eksemplerne er tankevækkende, selv om det er lettere irriterende, at de er anonymiserede. Jeg begyndte derfor at gætte på, om der nu var tale om LEGO, i det næste om det var emballagevirksomheden Hartmann og så videre. Trods anonymiteten er det eksemplerne, der løfter "Situationsbestemt Kommunikation" op fra det banale til det interessante. Det er i sig selv en bedrift, når emnet er så bredt, og pladsen så beskeden.
"Situationsbestemt kommunikation", Frans Grandjean, Børsens Forlag, 80 sider, 199 kroner.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.