Agent med livrem og seler

Bog: Forfatter: Forlag:

 

Abelone Glahn: Frie Agenter
Børsens Forlag, 350 sider., kr. 299,-

 

Gængs journalistisk ansættelse bliver om føje år et særsyn. I stedet tager projektansættelser og freelance-tilknytning mere og mere over.

Den tendens spottede den 47-årige journalist Abelone Glahn tidligt. I 1999 gik hun selv fra 15 års fast ansættelse på DR til livet som såkaldt fri agent. En overgang, der åbenbart har gjort så eftertrykkeligt indtryk, at hun nu er på gaden med en mursten af en håndbog til andre agenter in spe.

Ud over et historisk rids af De Fries opståen og udbredelse, kommer bogen omkring alle hjørner af, hvad der skal til for at starte, drive og udvikle en forretning, hvor man er sin egen chef og væsentligste råvare.

Bogens grundighed gør den til en værdifuld inspiration også for garvede freelancere. I jernhård, klar stil leverer den f.eks. en 12 punkts Fri agent-plan, hvor man inden start kan tage stilling til alt fra mulige netværk og kontorforhold til økonomiske forventninger og forretningsområder. Netop den mere forretningsmæssige tilgang til arbejdet er noget, som en del journalister traditionelt har sprunget over. Den holdning har kostet mange dyrt!

Med sin velmente grundighed risikerer bogen dog at skræmme en række potentielle freelancere fra at tage springet. Det er synd. Selvfølgelig kan man planlægge sig et stykke ad vejen til en god tilværelse som freelancer. Men selv den bedste planlægning kan ikke forhindre, at de mest vanvittige, uforudsigelige tildragelser omkring ens person, familie eller kunder lukker forretningen med et slag. Omvendt bærer flid, faglighed og selvtillid parret med almindeligt held og sund fornuft mange freelancere igennem på en aldeles fornuftig måde.

Bogen bør til gengæld være pligtlæsning for alle ansatte i DJ, som arbejder med freelancere. Her kan de komme på forkant med de spørgsmål og problemer, som nuværende og fremtidige freelancere vil forvente, at deres faglige organisation kan hjælpe dem med, hvis de skal blive hængende i DJ.

* Helle Jørgensen, freelancejournalist og medlem af FreelanceGruppens bestyrelse

Læs mere på http://www.frieagenter.net/

 

0 Kommentarer