Afrikas stjerne

Bog: Forfatter: Forlag:

Tine Harden er dansk fotografis ukronede dronning. Der er mange dygtige kvindelige fotografer, og de senere år er der nærmest tale om en bølge, der strømmer ind over danske medier. Men der er én, der skiller sig ud.
Igennem to årtier har Tine Harden fyldt de danske hjem med visuelle oplevelser. Mens alle de store drenge i dansk fotografi red på bølgen med internationale priser og flotte udstillinger, gik Tine i en anden retning og interesserede sig for helt andre ting end hardcore news. Da alles øjne var rettet mod Balkan, fotograferede hun heste. Før det var det dans og boksning. Og nu vil Tine ha', vi skal se på fodboldbilleder. Ikke Champions League eller superligaen, hvor løverne i FCK igen igen viser, at de er kongerne i Danmark. Nej, Tine er rejst til Afrika.
Fra nord mod syd, øst til vest har hun fotograferet fodbold på solbrændte græsplæner, tørre gruspladser og oversvømmede marker. Der er fodbold i alle farver. Blå, røde, grønne og okkerfarvede baggrunde springer frem i billederne, der er en stor hyldest til farveskalaen.
Og det er den glæde, der bærer bogen frem. Denne optimisme og trods, der gør, at har man ingen bold, så laver vi en af en tøjbylt og lidt fiskenet. Har man ingen bane, så tager man to træpinde og sætter ned i jorden. Her er et kontinent, der har været så meget igennem, at intet synes at kunne få det til at give op. De kæmper om bolden, kaster sig frem, afleverer i dybden og skyder mod målet. Det er intenst og hurtigt. Om man har ben eller krykker, spiller ingen rolle, alle kan være med. Her er ingen krige eller aidsofre, korruption og hungersnød. Her er fodbold, og det binder os sammen.
Det har taget Tine Harden fire år at lave bogen, der er klar op til VM i Sydafrika. Bogen er blevet til med støtte fra Danida, og der ligger nøglen til sådanne store projekter. De 144 billeder, der er i bogen, har kostet i omegnen af en halv million at producere i rejser, trykning og bogbinding. Og det er det hele værd. Her har vi et historisk dokument, som viser et kontinent, der for første gang skal have verdens største sportsbegivenhed, VM i fodbold.
Billederne i bogen er lavet i klassisk reportagestil. Flotte kompositioner og gode udtryk. Bogen er på ingen måde fotografisk nyskabende – det er ikke her, man finder morgendagens nye stil. Men det er her, man finder fundamentet. Det er her, man finder det solide. Det gennemarbejdede. Det gennemtænkte, det gennemfotograferede. Det er her, man finder årsagen til, at der var folk, der opsagde deres abonnement, da Tine Harden stoppede som Politiken-fotograf. Det er her, man finder årsagen til, at Tine Harden er dronningen, og dronningen er løvernes konge.

"A kick out of Africa"
Tine Harden
Forlaget Verve
144 farvefotos, 230 sider, 349 kroner

0 Kommentarer