110 siders faktaboks om The Daily Show

Bog: Forfatter: Forlag:

"Velkommen til The Daily Show med Jon Stewart" er den nyeste bog fra Herreværelset – forlaget, der skriver bøger til mænd. 

ANMELDELSE. Lige pludselig, to tredjedele henne i Bjørn Erik Niss' bog om det amerikanske The Daily Show, bliver bogen interessant. Efter at have skrevet 110 sider, der mest af alt føles som én lang, letlæst faktaboks, begynder forfatteren pludselig at dekonstruere talkshowet og hjælper mig til at forstå, hvorfor en journalist kan lære noget af Jon Stewart. Men bogen kan ikke rigtig finde ud af, om den helst vil læses af nybegyndere eller af kendere.
"Velkommen til The Daily Show med Jon Stewart" er den nyeste bog fra Herreværelset – forlaget, der skriver bøger til mænd. Med The Daily Show har Bjørn Erik Niss udvalgt sig en af USA's mest interessante mediefænomener. Fire dage om ugen tager værten Jon Stewart og hans hold tykt pis på især de amerikanske nyhedsstationer og landets politikere. I over 10 år har programmet været umuligt at sætte i bås. Som Bjørn Erik Niss skriver i bogens indledning, bliver programmet både kaldt satire, nyhedsudsendelse, uskadelig underholdning og liberal propaganda. The Daily Show har en engageret fanskare, men hvis forfatteren er en del af den skare, er det utroligt svært at få øje på i bogen, der giver en nærmest klinisk og kærlighedsløs gennemgang af programmets opbygning, medarbejdere og kulisser. Det hjælper ikke på den kliniske fornemmelse, at bogen har et skrabet grafisk udtryk. Billederne ligner noget fra 80'erne, og man bliver irriteret, når man for fjerde gang ser den samme tegning af Jon Stewart pryde afslutningen af et kapitel. Alt sammen noget, der giver følelsen af, at bogen skal stå på en støvet hylde, hvor gymnasieelever kan tage den ned og bruge den som nybegynderguide til The Daily Show.
Dette gælder for bogens første 110 sider. Men der er guld at hente i de sidste kapitler, hvor det i den grad lykkes Bjørn Erik Niss at udforske The Daily Shows helt store styrke – programmets brug af sprog. Forfatteren tager læseren med ned på et helt lavpraktisk niveau og viser, hvordan The Daily Show udstiller medier og politikere ved at ironisere over deres udtalelser og omformulere dem til et tydeligt sprog. De sidste 60 sider af "Velkommen til The Daily Show med Jon Stewart" er et studium i, hvorfor programmet på samme tid er satire og storslået journalistik. Satiren piller det polerede sprog fra hinanden og åbenbarer det absurde – noget, alle journalister kunne lære noget af. Det er ærgerligt, at bogen ikke bruger mere plads på det.

"Velkommen til The Daily Show med Jon Stewart"
Bjørn Erik Niss
Forlaget Herreværelset
190 sider, 199,95 kroner

Mads Olrik Berthelsen er journalistpraktikant på Journalisten

0 Kommentarer