Bog: Det nødvendige fotografi
Forfatter: Søren Pagter
Forlag: Forlaget Ajour (228 sider, 248 kroner)
Anmelder: Jakob Albrecht, seniorreporter, Journalisten
Der findes to hovedkategorier af fotobøger. Fotobøgerne om det basale og bøgerne med de sublime fotos. De basale bøger handler typisk om fototeknik. Hvordan kameraet fungerer og den slags. De sublime fotobøger er professionelle fotografers bud på deres allerbedste billeder.
Den mangeårige leder af fotojournalistuddannelsen på DMJX, Søren Pagter, har placeret sig det helt rigtige sted med bogen ’Det nødvendige fotografi’ – nemlig lige midt imellem de to poler. Der er ganske vist nogle sider om teknik og adskillige eksempler på virkelig blæret fotojournalistik. Men først og fremmest er bogen en fænomenal og inspirerende guide til, hvordan unge fototalenter, fotograferende journalister og etablerede fotojournalister kan blive bedre til at bruge kameraet og sig selv til at skildre verden på nye måder.
Eller som Søren Pagter selv skriver: ”Fotografi handler ikke om kameraer og teknik, men om, hvordan de tekniske værktøjer kan hjælpe dig til at fortælle dine historier bedst muligt.”
Man skal ikke undervurdere betydningen af fotojournalistuddannelsen i Aarhus, når man skal forklare dansk fotografis fremgang de seneste årtier. Trods fyringer af fastansatte fotografer mange steder har dansk fotografi fortsat et højt bundniveau, og striben af internationale fotopriser er nærmest uendelig.
Men konkurrencen om brugernes opmærksomhed er også blevet skærpet. Hvert år bliver der taget 400 milliarder fotos i verden, skriver Søren Pagter. De fleste billeder er taget af amatører, og billederne interesserer som regel ikke andre end en snæver kreds af venner og familie. Og kan vi andre overhovedet være sikre på, hvilke omstændigheder billederne er taget under?
Søren Pagter deler ud af sin kolossale viden, når han systematisk gør rede for, hvordan den professionelle fotojournalist træffer bevidste valg, når det gælder stil og genre, etik, ophavsret, billedredigering og samtykke. Pointerne er krydret med billeder fra nogle af Danmarks bedste fotografer: Erik Refner, Lene Esthave, Jan Grarup, Lærke Posselt og mange flere.
I bogen er der også inspiration at hente for rutinerede fotografer, der mestrer det meste, men som oplever en kreativ spændetrøje i det daglige. For eksempel fordi redaktører og journalisters idéer ofte er ordrige, men billedfattige. Hvordan gør fotografen den slags idéer til noget visuelt interessant, så det ikke ender med endnu et portræt?
Bogen anbefales varmt til dig, der søger en velskrevet og veldisponeret bog om fotojournalistikkens vigtigste principper. Og som påskønner fotojournalistik for det, det er: Nemlig journalistik.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Skøn bog ;O)