Anmeldelse: Koppings version

Jagten på den gode historie gik over gevind, skriver Kasper Kopping i sin bog om Se og Hør-skandalen. Bogens styrke er den nærgående beskrivelse af, hvordan mediestormen ændrede hans liv

’Helt tys tys’ er skrevet af journalist Kasper Kopping og handler om Koppings liv før og efter Se og Hør-skandalen i 2014.

Har man læst Ken B. Rasmussens ’Livet, det forbandede’, Jonas Nyrups ’Se og Hør skandalen fra A-Z’ og Henrik Qvortrups selvbiografi ’Q’, genkender man meget.

Vi følger livet på ugebladet, der var kendt for at gå til kanten. Vi kan læse om Koppings jagt på de kendte og kongelige med kreditkortkilden som vejviser. Og vi oplever på nærmeste hold dagene, hvor Kasper Kopping og andre medarbejdere ryger ud i kulden på grund af Ken B. Rasmussens bog.

Meget har allerede været fremme i den massive medieomtale, som Se og Hør fik i kølvandet på skandalen. For min smag bliver gennemgangen i bogen alt for detaljeret. I stedet for at læse får jeg lyst til at skimme.

Det gode ved bogen er, at Kasper Kopping sammenlignet med navnlig Henrik Qvortrups ordknappe 'Q' lægger alle kort på bordet. Eller i hvert fald mange af dem.

Bogens anden del – livet efter afsløringerne – står stærkest. Her forstår man som læser virkelig, hvad Kasper Kopping har været igennem. Hans liv det seneste år har ikke været en dans på roser.

Det må have krævet mod at lægge frem for læserne.

Livet efter afsløringen

Lad os lige samle op på persongalleriet:

Trods ridser i omdømmet har Henrik Qvortrup i dag solidt fodfæste i medieverdenen med faste opgaver for Metroxpress, Radio24syv og DK4. Han er desuden aktuel med en politisk bog om Thorning-regeringens tid ved magten.

Ken B. Rasmussen, der satte skandalen i gang, har lavet radioprogrammet ’KensGerninger’ for Radio24syv, og er kommentator på BT.

Tidligere chefredaktør Kim Henningsen rejser rundt med foredraget ’I Sladderens Tjeneste’, hvor han fortæller om tiden på Se og Hør.

Til sammenligning kæmper Kasper Kopping fortsat med at skabe sig en tilværelse, efter at han sagde farvel til drømmejobbet på ugebladet, der var en stor del af hans liv og identitet. 

Kilden henvendte sig selv

I foråret 2014 var det pludselig slut med drømmejobbet.

”Jeg blev losset ud. Vel at mærke som tak for min loyalitet til bladet,” skriver han.

Mens opbakningen omkring ham forduftede, er han i dag taknemmelig for støtten fra forældrene og juristen i Dansk Journalistforbund, der sikrede ham den bedst mulige fratrædelsesaftale fra Aller Media.

Følte sig forfulgt

Mediestormen og politiets interesse for ham betød, at han blev bange for at bevæge sig uden for en dør. Han blev mistroisk og isolerede sig i sin lejlighed.

”Som var jeg en gemen tyv med dyrebare koster i hånden, kiggede jeg mig hele tiden over skulderen for at sikre mig, at jeg ikke blev forfulgt.”

Den hævntørstige læser vil fryde sig over, at Kasper Kopping fik lov til at smage sin egen medicin. Virkeligheden er mere trist. Han mistede tilliden til andre mennesker, og bitterheden voksede. Han blev bange for at tale frit i telefonen, for tænk nu hvis den blev aflyttet af politiet?

”Den dag i dag frygter jeg, hvad der eventuelt kommer frem under en potentiel retssag om overvågning af mig. Jeg tror ærligt talt, jeg ørler, hvis jeg bliver gjort bekendt med, at sådan noget er foregået uden mit vidende.”

Overvågningens ubehag

Han skriver, at han godt ved, at han ikke kan tillade sig at brokke sig over, at han føler sig overvåget.

”Det handler ene og alene om det ubehag, det medfører.”

Flere steder nedtoner Kasper Kopping sagens skadevirkninger. Han mener ikke, at videregivelsen af kreditkortoplysningerne var så slem, som det blev fremstillet i medierne. For eksempel bryder han sig ikke om ordet ”overvågning”. Se og Hør vidste jo ikke, hvad de kendte og kongelige købte – ugebladet havde kun tid, sted og beløb.

Som læser undrer man sig over, at Kasper Kopping ikke gør mere ud af undskyldningen til personerne på Se og Hørs liste. Han synes, han selv har lidt en hård skæbne, hvilket er sandt.

Men den uforbeholdne undskyldning til de overvågede personer bliver aldrig foldet ud, før han på den allersidste side ender med at skrive ”ubetinget undskyld”.

’Helt tys tys. Se og Hør indefra.’ Af Kasper Denager Kopping, Forlaget Turbine. 558 sider. 300 kroner

0 Kommentarer