“Uden ham havde der ikke været en Edward Snowden”, lyder en af vurderingerne af matematiker, kryptolog og dataanalytiker William Binney, som i mere end tre årtier var ansat i NSA. I de sidste 10 har han åbent og i retssager rettet heftig kritik af efterretningstjenesten, som han kalder stærkt korrupt og styret af økonomiske interesser i militær- og sikkerhedsindustrien, fremgår det af den nye dokumentarfilm.
Kunne forhindre 11.september
Østrigske Friedrich Mosers dokumentarfilm 'A Good American' kommer flot fra start med nærbilleder af en intens, kontrolleret men berørt Binney, som med vrede i stemmen erindrer sig billeder af nedstyrtende mennesker fra Twin Towers under de ubegribelige begivenheder den 11. september 2001. Havde NSA udnyttet dataanalytikerens viden, kunne katastrofen være undgået og gerningsmændene pågrebet i tide, lyder Binneys og filmens påstand.
Friedrich Moser har skabt en velkomponeret film, som gennem en række historiske punktnedslag formår at fastholde interessen og accelerere spændingen igennem den spillefilms-lange dokumentarfilm. Filmens lydbillede sammenbinder historiske filmstumper og aktuelle interviews med Binney selv og tidligere samarbejdspartnere. Som tilskuer til smukke og ildevarslende natteoptagelser af NSA's gigantiske hovedkvarter ledsaget af buldrende basdrøn bliver det dog til tider en anelse klichéfyldt, ligesom arkivklip af invaderende sovjetiske tanks i Tjekkoslovakiet 1968 og atombombedetonationer som symboler på den kolde krig forekommer noget tyndslidte.
Men fermt og vedkommende er det skruet sammen.
ThinThread
Decideret bevægende og ægte forekommer den harme, som emmer ud af det persongalleri, der er interviewet om Binneys arbejde hos NSA. Her er samarbejdspartnere som Ed Loomis, softwareingeniøren Tom Drake og Diane Roark, der er medlem af et kontroludvalg for NSA, meget troværdige kilder. Som en af de første analytikere forstod Binney, at vejen til at finde relevant information i Big Data ved at se efter, hvem der har kommunikeret sammen hvornår og hvorhenne, fremfor at lave søgninger på indhold, som resulterer i uoverskuelige og endeløse resultater, fortæller Binney. Det arbejde fortsatte Binneys lille arbejdsgruppe, og efter den første bombning af Twin Towers fik projektet navnet ThinThread.
Naiv og nyttig
11. september ændrede alt, hævder filmen. Begivenheden forfærdede Binney, som mødte op på sit arbejde for at bidrage til opklaringen, blot for at blive afvist ved indgangen. I de kommende uger blev der indkøbt masser af computerudstyr, og en måned senere havde Binney og andre eksperter forladt NSA. Nu skulle der for alvor satses på totalovervågning af alle, også amerikanske statsborgere, og den databeskyttelse, som Binney angiveligt havde indbygget i ThinThread-systemet, var ikke længere relevant. I stedet blev eksterne leverandører inddraget i et flere milliarder dyrt overvågningssystem kaldet Trailblazer. Projektet er resultatet af en uhellig alliance mellem en korrupt NSA-ledelse og private leverandører, som i fællesskab fører politikere bag lyset, hævder filmen.
Trailblazer blev en teknisk katastrofe. Nu er Binneys idé og principper imidlertid genopstået i det såkaldte Treasuremap-projektet, hvor Binneys kryptering og dermed privatlivsbeskyttelse er fjernet og dermed resulterer i ulovlig udspionering af amerikanske borgere og resten af verden, fortæller Binney i filmen.
Filmens styrke er dens elegante fortælleform og de troværdige kilder, der er samlet i den. Den magtfuldkomne NSA-ledelse er fraværende, noget materiale er stadig hemmeligstemplet, og dermed er det svært at afprøve alle de påstande, der fremsættes i filmen; vi har ikke alle data. Binney fremstår som en ærlig og demokratisk sindet forsker, der blev klogere. Men også en smule naiv inden 2001. Efterretningstjenester i USA og andre nationer har historisk ofte bevæget sig på den forkerte side af demokratiske spilleregler – tænk på J. Edgar Hoovers meritter.
William Binney har vist sin nytte som borgerrettighedsforkæmpernes rollemodel og en whistleblower med stærke holdninger mod sin tidligere arbejdsgiver. Men også som en begavet og talentfuld forsker, der har givet NSA nøglerne til en magtfuld teknologi, der muliggør reel og effektiv masseovervågning.
A Good American
Link: http://agoodamerican.org/
En dokumentarfilm af Friedrich Moser
Kurt Westh Nielsen er redaktør på Prosabladet
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.