Anklager kræver 15 mio. kr. i bøde til Aller i Se og Hør-sag

Aller Media A/S skal betale ikke mindre end 15 mio. kr. i bøde, kræver anklageren i Se og Hør-sagen. De to tidligere chefer Lise Bondesen og Kim Bretov kræver han fængslet betinget i fire måneder. Aller "accepterer niveauet", imens Bondesen og Bretov ønsker få måneders betinget fængsel (Opdateret 12.58)

Hvis det står til anklagemyndigheden, skal Aller Media A/S betale mindst 15 mio. kr. i bøde i Se og Hør-sagen. Det fastslog specialanklager Morten Frederiksen ved Retten i Glostrup i dag.

Her gik Se og Hør-sagen i gang i formiddags. Sagen handler om den systematiske brug af kreditkortoplysninger, som en såkaldt tys tys-kilde solgte til Se og Hør. Oplysningerne blev brugt til at opspore kendte og skrive en række artikler til ugebladet.

Morten Frederiksen forklarede millionbøden med, at han ønsker en bøde af en ”præventiv størrelse”.

Anklageren lagde vægt på, at der er tale om en alvorlig krænkelse og systematisk overvågning i et langvarigt forløb. Samtidig understregede anklageren, at der var sikkerhedsmæssige problemer ved at overvåge de kongeliges opholdssted, og at formålet med overvågningen var underholdning uden samfundsmæssig betydning.

Han fastslog, at det er en sag uden nogen sammenlignelig praksis, men mente altså ikke, at bøden skal være under 15 mio. kr.

Ønsker fire måneders fængsel til eks-chefer

Sagen ved Retten i Glostrup er første del af Se og Hør-sagen. Her er tidligere nyhedschef Lise Bondesen og tidligere redaktionschef Kim Bretov samt Aller Media A/S på anklagebænken. De har bedt om en særskilt retsprøvelse, og det valgte dommeren her til formiddag at tillade dem, selvom forsvarere fra flere af de fem andre tiltalte protesterede. De tre har tilstået i sagen, imens de fem andre nægter sig skyldige.

Anklageren ønskede Lise Bondesen og Kim Bretov dømt til fire måneders fængsel, fortalte han i retten.

Han lagde vægt på en række skærpende omstændigheder, blandt andet at begge var chefer, og at begge aktivt anvendte kilderne. Omvendt fremhævede han formildende omstændigheder: At der er gået 2,5 år, siden sagen startede, og at der ikke er risiko for gentagelse.

Derfor krævede han fire måneders fængsel, som han kunne acceptere som betinget.

Aller accepterede niveauet

Aller Media A/S svarede, at de kan “acceptere niveauet” på det bødekrav, anklageren lagde frem, selvom de mente, der også var formildende omstændigheder.

Lise Bondesen og Kim Bretovs forsvarere forklarede i retten, at de gerne så mindre end fire måneders betinget fængsel. De argumenterede med, at begge ekschefer havde handlet under instruks fra ledelsen, at de havde erkendt deres handlinger og taget afstand fra dem, samt at begge havde mistet deres arbejde, da sagen brød ud. Forsvarerne lagde også vægt på, at der i begge tilfælde ikke er nogen risiko for, at de vil begå en strafbar handling igen.

Dommen falder i dag klokken 15, oplyste dommeren.

Forstå Se og Hør-sagen

Forud for dagens retsmøde gik tvisten om, hvorvidt man overhovedet kan dømme de tre tiltalte i dag, før de andre fem tiltalte får afgjort deres sag.

Som Journalisten tidligere har beskrevet, har anklagemyndigheden haft held med at splitte de otte tiltalte, så tre altså har ønsket at få ført deres sag først – med forventningen om, at tilståelser kan føre til mildere domme.

Hvis du gerne vil forstå, hvad Se og Hør-sagen handler om, og hvem de centrale aktører er, kan du læse artiklen “Forstå Se og Hør-sagen” her.

0 Kommentarer