Anita Bay: »Glem alt om armslængde i DR«

Armslængdeprincippet findes ikke i DR, og politisk indblanding er »reglen snarere end undtagelsen«. Det mener Politikens kulturredaktør, Anita Bay Bundegaard, der beskylder regeringen for at gå over stregen gang på gang.

Armslængdeprincippet findes ikke i DR, og politisk indblanding er »reglen snarere end undtagelsen«. Det mener Politikens kulturredaktør, Anita Bay Bundegaard, der beskylder regeringen for at gå over stregen gang på gang.

En ny generaldirektør i DR skal være forberedt på, at der ikke længere er noget, der hedder armslængdeprincip. Det skriver Politikens kulturredaktør, Anita Bay Bundegaard, i dagens avis.

Hun henviser til Kurt Lassens portrætbog om nu tidligere generaldirektør Kenneth Plummer. Heri indrømmer Jens Rohde, at han som politiker har prøvet at påvirke DR's prioritering af journalistikken via ledelsen.

Han erkender også, at han en enkelt gang er gået for langt over for Kenneth Plummer i forbindelse med dokumentarfilmen "Den Hemmelige Krig", som Jens Rohde ville overtale Plummer til ikke at vise. Afsløringerne bør ikke komme som en overraskelse, mener Anita Bay Bundegaard.

»Det kommer ikke som nogen overraskelse, at regeringen spillede med musklerne bag kulisserne. Især ikke hvis man husker, hvordan regeringen opererede i fuld offentlighed. Dels gik hele regeringstoppen med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) til angreb på filmen med så stort held, at det lykkedes at flytte al fokus fra filmen til DR og institutionens påståede utroværdighed. Dels har det tidligere været fremme, at Rohde sendte trusler per sms til DR's tidligere nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen,« skriver hun.

Anita Bay Bundegaard henviser til den kulegravning af sagen, som fagbladet Journalisten satte et uafhængigt panel under Syddansk Universitet til at lave. Undersøgelsen viste, at journalistikken holdt vand.

»De seneste ugers Wikileaks-afsløringer har vist, at Guldbrandsens film var tættere på sandheden om fangeudleveringer, end nogen anede. Eller rettere: Regeringen anede det tydeligvis og indså, at filmen måtte bekæmpes med alle midler,« skriver Bundegaard og fortsætter:

»I det lys er Jens Rohdes tilståelse af, at han gik over stregen en enkelt gang, nærmest latterlig. For sagen er, at ikke blot Jens Rohde, men adskillige topministre, inklusive statsministeren, gik langt over stregen – gang på gang. Og ville i øvrigt gøre det igen.«

Anita Bay Bundegaard mener, at regeringen har gjort det klart med talrige eksempler, at det kan forventes, at der kommer politisk indblanding i DR's programmer igen.

»En ny DR-generaldirektør skal derfor gøre sig helt klart, at han eller hun i hvert fald indtil videre kommer til at arbejde i en institution, hvor armslængdeprincippet er ikkeeksisterende,« afslutter hun.

Over for Politiken har Jens Rohde i øvrigt udfordret armslængde-princippet.

»I mine øjne er armslængden aldrig længere end, at hvis der er noget under opsejling, som går ud ad en tangent, så vil jeg ringe. Jeg accepterer ikke præmissen, at der findes objektiv journalistik, men vil til enhver tid have lov til at give min mening til kende. Det må DR lære at leve med,« sagde Jens Rohde.

0 Kommentarer