Anholdt Politiken-fotograf: »Der var jo ingen biler«

Fotograf Martin Lehmann blev i går anholdt, da han tog billeder af de vandrende flygtninge og migranter på motorvejen på en opgave for Politiken. »Der var jo ingen sikkerhedsfare ved at gå på vejen,« siger Lehmann, som er løsladt igen. DJ-formand kalder anholdelsen »helt utilstedelig«  

»Jeg er meget oprørt over det her. Det er helt utilstedeligt, at en fotograf på arbejde bliver anholdt.«

Sådan sagde formand for Dansk Journalistformand Lars Werge i går til Politiken, efter at det var kommet frem, at Politikens fotograf Martin Lehmann var blevet anholdt på den sønderjyske motorvej.

I løbet af dagen indførte Syd- og Sønderjyllands Politi overflyvningsforbud med den begrundelse, af helikoptere stressede de tilrejsende. Folk måtte ikke opholde sig på motorvejsbroerne, og klokken 12.56 blev det meldt ud, at pressen ikke måtte opholde sig på motorvejen:

”Syd- og Sønderjyllands Politi har erfaret, at flere journalister har bevæget sig ned på den sønderjyske motorvej. Politiet minder medierne om, at det ikke er lovligt at opholde sig på motorvejen,” lød det i en pressemeddelelse

Martin Lehmann blev anholdt ved Aabenraa omkring klokken 16 med den begrundelse, at han gik på motorvejen.

»Jeg får en bøde og er sigtet for at overtræde ordensbekendtgørelsen,« fortæller han.

»Jeg kan mærke, at nu sker der noget«

Martin Lehmann forklarer, at da han kom ned på motorvejen tidligere på dagen, viste han sit pressekort, og politiet forklarede, at hvis han holdt sig inde i siden og mest gik i nødsporet, var det i orden med dem.

»De første to timer var der et fint samarbejde,« siger Martin Lehmann.

Men på et tidspunkt spidsede det til, fordi politiet prøvede at få flygtningene af ved en afkørsel.

»Jeg kan se, at to mandlige flygtninge står med deres børn, politiet hiver i dem, og der opstår tumult. Jeg sender billeder hjem med det samme, og de kommer på pol.dk,« forklarer han.

Lidt senere nærmer der sig nogle kassevogne, der nok skal hjælpe nogle af flygtningene væk, fortæller Martin Lehmann.

»Jeg kan mærke, at nu sker der nok noget. Den ledende betjent siger, at ved næste afkørsel skal pressen forlade stedet. Jeg spørger, om det også gælder fotografer med pressekort. Og ja, det gør det. Han siger, at vi bliver anholdt, hvis vi ikke adlyder. Jeg spørger hvorfor. Men det kan han ikke forklare. Det er en ledelsesbeslutning,« siger han.

DJ: »Det virker jo helt skørt«  

Martin Lehmann siger, at han protesterer over beslutningen, fordi sagen er en af de vigtigste mediehistorier i lang tid.»Der var jo ingen sikkerhedsfare ved, at vi gik på vejen, for der var jo ingen biler,« forklarer han.

Kort efter blev han anholdt.

»Tre betjente førte mig væk. Det foregik stille og roligt,« fortæller Martin Lehmann.

På trods af den forudgående udmelding fra politiet om, at pressen ikke måtte opholde sig på motorvejen, mener Lars Werge stadig, at anholdelsen er kritisabel:

»At man nu jager pressen væk, og man også tilsyneladende iværksætter flyveforbud, det virker jo helt skørt. Det er udtryk for en udvikling, der virker fuldstændigt uransagelig i forhold til det, som vi kalder dansk retspleje og danske principper om ytringsfrihed og pressefrihed,« siger han til Politiken.

Fotograferede igen to timer senere 

Også specialforeningen Journalisternes formand, Rasmus Mark Pedersen, har markeret sig i debatten. I en mail til Syd- og Sønderjyllands Politi, som han også har delt på Facebook, skriver han blandt andet:

”Det er tidligere blevet slået fast, at journalister, der dækker andres ulovligheder, godt må følge med lovbryderne – bare de ikke selv opfordrer til kriminalitet. Derfor mener jeg, at jeres anholdelse er på et forkert grundlag, og at jeres opfordring ikke hører nogen steder hjemme”.

Jeg har på vegne af Journalisterne netop sendt en klage til Syd- og Sønderjyllands Politi.

Posted by Rasmus MP on Wednesday, 9 September 2015

Martin Lehmann blev kørt til en celle i arresten i Aabenraa, hvor han sad i to en halv time.

»Da jeg kom ud klokken 19.07, tog jeg ud for at fotografere igen,« fortæller han.

Journalisten prøver at få en kommentar fra Syd- og Sønderjyllands Politi. De har udsendt en pressemeddelelse om anholdelsen, hvor de skriver, at Martin Lehmann "gentagne gange nægtede at efterkomme politiets anvisninger". 

10 Kommentarer

Morten
18. AUGUST 2020
Et stort angreb på den demokratisk sikret pressefrihed vi, modsat diktaturstater, har i Danmark. Martin og resten af pressen skulle fjernes, så politiet kunne "arbejde" i fred uden nogle uvildige til at dokumentere hvad der måske kunne ske. Så godt at han og demokratiet blev frikendt.
Svend Erik Sokkelund
11. FEBRUAR 2016
Det må være en ren selvfølge,
Det må være en ren selvfølge, at pressen kan dække en begivenhed som denne, uhindret af andet end nødvendige praktiske hensyn (som der, såvidt jeg her erfaret, ikke var mange af, da vejen var lukket for biler).
Desværrre er det, som om visse myndigheder fører sig frem med en form for næsten barnlig magtbrynde, fordi de kan eller af ren dovenskab?
Jens Møller Nielsen
10. SEPTEMBER 2015
Ud fra beskrivelserne her og
Ud fra beskrivelserne her og i pressen i øvrigt er denne anholdelse et uhørt angreb på den frie presses ret til at dokumentere politiets arbejde. Det er fuldstændig uacceptabelt i et demokratisk retssamfund. Forhåbentlig vil Politiken, Dansk Journalistforbund og Danske Medier kæmpe for, at denne anholdelse bliver kendt ulovlig ved domstolene, lige som sagen bør få konsekvenser for den leder i politiet, som traf beslutningen om at stoppe den frie presse ved at anholde en fotograf.
Kjeld Kürstein
10. SEPTEMBER 2015
Hvad tænker en lille
Hvad tænker en lille flygtning mon, når hun ser fotografer bliver ført bort af uniformerede personer?
Uffe Weng
10. SEPTEMBER 2015
Det her er en meget vigtig
Det her er en meget vigtig sag, en vigtig debat og samtidig midt i en meget meget vigtig situation. At det så allerede i første og anden kommentar, trækkes ned på så lavt et niveau, det forstår jeg ikke. Som nyheds- og reportagefotograf er der ikke noget der hedder, "så nu har jeg 500 billeder, så må det være nok". Situationer udvikler sig. Det er der historier og billeder i. De skal laves. Det ærger mig og det gør mig let rasende. Hvad havde politiet, at skjule? Det handler jo ikke om, hvorvidt Martin Lehmann eller, for den sags skyld, nogen anden må og/eller måtte gå på motorvejen. Det handler om, at pressefriheden og demokratiet skal passes og plejes. Specielt i en situation som denne, Danmark er en del af pt. Vi er alle professionelle også politiet, hvorfor der bør være plads til, at alle parter er tilstede, i en trods alt rolig situation.

Flere