Ane Cortzen i front for nyt kritisk mediemagasin

»Vi prøver at gennemskue mekanismerne bag journalisternes historier,« siger Ane Cortzen til journalisten.dk

Vi fylder mere og mere i mediebilledet. Os journalister. Vi formidler os selv og vores verden på alle platforme – til de menige danskere, der ikke nødvendigvis har samme interesser som medlemmerne af den samlede danske mediebranche.

Alligevel har DR søsat endnu et mediemagasin, Vogternes Råd. Her analyserer Ane Cortzen sammen med en berygtet kronikskribent, en Information-journalist og en filminstruktør fortællingerne i medierne.

Og så kunne den kritiske tunge udbryde: ”Aj, endnu et medieprogram …”.

»Programmer som Presselogen og Detektor kigger på den journalistiske del, vurderer om fakta er korrekte, og om etikken er overholdt. Vi har en anderledes tilgang, hvor vi ser på historierne som teaterstykker og analyserer fortællingerne bag historierne,« siger Ane Cortzen til journalisten.dk.

»Vi vælger nogle historier fra ugens løb, som vi synes passer ind i vores form for mediekritik. Det handler ikke kun om nyhedshistorierne. Vi ser også på, hvordan Borgen og andre kulturprodukter passer ind i det store billede,« fortsætter hun.

Ane Cortzen pointerer flere gange, at Vogternes råd er et opgør med navlepilleriet i den danske mediebranche. Men …

»Vogternes råd er ikke et program, hvor vi er forargede over medierne. Eller mener, at nogle medier er finere end andre. Lige som med TV!TV!TV! er vi begejstrerede for medierne, en kærlighed,« siger Ane Cortzen.

Du siger, at I vil analysere medierne på en anderledes måde. Hvad er det anderledes?

»Jeg vil helst ikke forklare alt for meget – noget af programmet skal jo være en overraskelse. Hvad jeg vil sige er, at der er et enormt behov for at forklare danskerne, hvad der sker i medierne, når et emne fylder helt vildt meget. Pludselig er alle forsider fyldt med Nicklas Bendtner. Hvordan kan det være? Hvad sker der, når De Konservative fremsætter et lovforslag på baggrund af Borgen? Vi er interesserede i det punkt, hvor virkelighed og fiktion smelter sammen.«

Ane Cortzen får hver uge hjælp fra et fast panel af vogtere. Og hvis den kritiske tunge fra tidligere regner med et panel af Tordenskjolds soldater, bliver vedkommende slemt skuffet.

»Vi er med vilje gået efter folk, der er relativt ukendte i offentligheden,« forklarer Ane Cortzen.

De tre faste vogtere er – med Ane Cortzens ord:

Anna von Sperling, journalist på Information.

»Hun er en virkelig dygtig journalist og har som person et vid og et lune, som programmet kommer til at nyde godt af.«

Ulla Holm, sociologistuderende og debattør.

»Ulla Holm har flair for politisk ukorrekthed. Blandt andet har hun skrevet en berømt og berygtet kronik, hvor hun sammenligner restauranten Noma med fascisme. Ulla er vores akademiske indspark, men trods sin baggrund taler hun ofte kultureliten imod.«

Philip Einstein Lipski.

»Philip er instruktør og filmpromotor. Han har blandt andet promoveret Armadillo og instrueret animationsfilmen Ronal Barbaren. Philip er med i programmet på grund af sin sans for dramaturgi, og med en baggrund i reklamebranchen har han stor viden om kommunikation, branding og reklame.«

Første afsnit af Vogternes råd bliver vist i aften klokken 20.00 på DR2.

2 Kommentarer

Erik Egvad Petersen
11. MARTS 2013
...I stedet for at jage dem
...I stedet for at jage dem ud hvor tingene sker. Efterhånden ligner det mere en slags "hjemme-teater". Nej, send dem dog ud af studiet og væk fra PC`en og så skal de finde deres egne "historier".
Lars B. Jørgensen
11. MARTS 2013
Her er der jo netop tale om
Her er der jo netop tale om to ikke-journalister (sågar en Einstein!), som måske kan se det hele lidt fra siden og tænke ud af boksen. Noget andet setup end Presselogens selvsuttende sekt. Jeg tillader mig at have forventninger. Også fordi Ane Cortzen bare er så pizzdygtig.