Ukraine

Andrej Sibiga skriver taler, som får verden til at hylde Zelenskyj

Journalisten har mødt en af Zelenskyjs taleskrivere. Han løfter sløret for nogle af de overvejelser, holdet gør sig, når verdens ledere skal overbevises.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har prydet forsiden af Time Magazine og er blevet hyldet i den vestlige verden som manden, der stod op imod den russiske præsident, Vladimir Putin.

Han har taget verden med storm med sine taler og fået verdens ledere til at åbne op for pengepungen og våbenleverancer i et omfang ikke set i årtier.

Men han er ikke alene. Bag ham står et hold af rådgivere, som hjælper med talerne. Andrej Sibiga, der er viceleder for præsidentens kontor i Ukraine, er en af dem.

Han har budt Journalistens udsendte indenfor på sit kontor i præsidentens hovedbygning. Kontoret er gemt bag flere kontrolposter i hovedstaden Kyiv. Bag sandsække og kampklædte soldater, der skærmer præsidenten fra den russiske bjørn.

Et virvar af papirer dækker skrivebordet, og malerier af natur fra alle afkroge af Ukraine pryder kontorets vægge. De holder Andrej Sibiga skarp og fokuseret på, hvad der er på spil, når han sammen med præsidentens andre rådgivere hjælper med at forfatte Zelenskyjs taler til verdens ledere.

”Ingen kan være sikker på, hvordan talen ser ud indtil det allersidste øjeblik. Nogle gange bliver de ændret fem eller ti minutter før, da der kan ske noget specielt, som vi skal handle på,” siger Andrej Sibiga til Journalisten fra sit kontor i præsidentens hovedbygning.

Et eksempel er præsident Volodymyr Zelenskyjs tale til danskerne og Folketinget den 29. marts. Kort før talen blev kystbyen Mykolajiv ramt af russiske missiler, som dræbte 37 og smadrede byens forvaltningsbygning. Det fik præsidenten til at ændre talens indhold.

Det var allerede besluttet, at Ukraine ville bede danskerne om hjælp til genopbygningen efter krigen, men bombningen af Mykolajiv gav en mulighed for at være aktuel.

”I sidste øjeblik blev det ændret til at fokusere på Mykolajiv, for vi var før ikke helt sikre på, hvad vi skulle fokusere på. Vi ville også gerne give jeres samfund et valg,” forklarer han.

”Den tidligere skuespiller og præsident for USA Ronald Reagan sagde engang i Berlin: Riv denne mur ned! Og jeg vil gerne fortælle dig det nu. Kansler Scholz! Riv denne mur ned. (…) I er bag muren igen. Ikke Berlinmuren. Men midt i Europa. Mellem frihed og slaveri. Og denne mur bliver stærkere for hver bombe, der falder på vores land, på Ukraine. Med enhver beslutning, der ikke er truffet for fredens skyld.”
Volodymyr Zelenskyj, det tyske parlament, 17. marts 2022
Foto: Lisi Niesner/Reuters/Ritzau Scanpix

Journalisten har længe forsøgt at få et interview med Andrej Sibiga, der yderst sjældent udtaler sig til pressen. Han har gjort en undtagelse, fordi han er glad for Danmark. Vejen til Andrej Sibiga går gennem flere tjekpoints, gennem sikkerhedstjek og ind i præsidentens hovedbygning i Kyiv, hvor Volodymyr Zelenskyj forskansede sig i invasionens første dage.

Andrej Sibiga slår fast, at det er altafgørende at gøre en tale konkret. Det handler om at formidle lidelsen i det ukrainske samfund på bedst mulig måde til udlandet, så de kan sætte sig ind i, hvordan det er i Ukraine. Det skal få dem til at give Ukraine den hjælp, som landet har brug for – våben, økonomisk støtte. Til nogle lande bliver der lagt vægt på, at Ukraine har brug for våben, mens der ved andre lande fokuseres på en anden form for hjælp.

Det handler om at skabe billeder, som virker hos målgruppen.

I de danske taler trak Zelenskyj paralleller til Anden Verdenskrig, da han sagde, at ”niveauet for brutaliteten har nået et niveau, som nu er højere end det, vi så under Anden Verdenskrig”.

I sin anden tale til det danske folk 4. maj i forbindelse med befrielsesdagen spillede Zelenskyj på udtrykket ”aldrig igen”, der opstod efter den tyske besættelse.

Håbet var dengang, at befolkningen aldrig mere skulle føle sig i livsfare, forklarede Volodymyr Zelenskyj.

”At vi ikke igen ville få brug for mørklægning for at skjule os for bomber. At luftalarmen aldrig mere ville gå for at advare os mod virkelige farer … Men nu er krigen her igen,” sagde han.

Andrej Sibiga siger om talen, at det var oplagt at lave sammenligningen med besættelsestiden, fordi ”vi nu er i den samme situation med mange ofre, aggression og grusomheder”.

Begge taler til den danske offentlighed var baseret på grundig research.

”Før talerne talte vi med ukrainere i landet og med danske borgere, som vi stolede på. Vi var også i kontakt med ambassaden for at samle så megen viden om landet som muligt om jeres historie, politik og samfund,” siger Andrej Sibiga.

”Vi vil ikke give op og ikke tabe! Vi skal hele vejen. Vi skal kæmpe i havene, vi skal kæmpe i luften, vi skal forsvare vores land, hvad det end måtte koste. Vi skal kæmpe i skovene, på markerne, på strandene, i byerne og landsbyerne, i gaderne, vi skal kæmpe i bakkerne … Og vi skal ikke overgive os!”
Volodymyr Zelenskyj,
det britiske parlament,
8. marts 2022
Foto: Uk Parliament/Reuters/Ritzau Scanpix

Andrej Sibiga er 47 år og fra Vestukraine. Han er uddannet advokat og har arbejdet som diplomat i flere år blandt andet som ambassadør i Tyrkiet, indtil han fik jobbet i præsidentens administration i maj 2021. Han er en del af kernen, der hjælper Volodymyr Zelenskyj med talerne. Andrej Sibigas primære ansvarsområde er talerne til udlandet.

Han er stolt af talerne, som har fået stor ros over hele verden.

Nomi Claire Lazar, der er professor i international politik ved University of Ottawa, har forklaret, at Volodymyr Zelenskyj har en særlig evne til at gøre talerne meget vedkommende.

”I hver af talerne spørger han, hvilken slags person er du? Hvad slags nation er du? Hvis du ikke lever op til dette øjeblik, så skam dig,” har Nomi Claire Lazar fortalt BBC.

I talen til den amerikanske kongres omtalte Volodymyr Zelenskyj blandt andet ærkeamerikanske symboler som Pearl Harbor, Martin Luther King og Mount Rushmore og bad om en reaktion på den terror, ukrainerne er udsat for:

”Er det for meget at forlange?”

”Husk Pearl Harbor. Den frygtelige morgen den 7. december 1941. Da din himmel var sort fra de fly, der angreb dig. Bare husk det. Husk den 11. september. En frygtelig dag i 2001, hvor ondskaben forsøgte at forvandle dine byer til slagmarker. Da uskyldige mennesker blev angrebet fra luften. Ingen havde forventet det. I kunne ikke stoppe det. Vores stat oplever dette hver dag.”
Volodymyr Zelenskyj, den amerikanske kongres, 16. marts 2022
Foto: Sarah Silbiger/Pool/CNP/Ritzau Scanpix

Der ligger et stort arbejde bag hver tale, forklarer Andrej Sibiga, der samler data ind om landene fra kilder og generel information, som er tilgængelig online. Volodymyr Zelenskyj har ofte præcise tanker om, hvordan talen skal være, og Andrej Sibiga understøtter de tanker.

”Før vi overhovedet sætter noget på papir, så har vi et møde med præsidenten, hvor vi udveksler synspunkter. Han giver os sine visioner og idéer, og derefter begynder vi at forberede talerne,” siger Andrej Sibiga.

Det sætter gang i et større arbejde med at analysere de tre til fem største samtaleemner, værdier og tabuer i modtagerlandet. Det er en bevægelig proces, hvor talen hele tiden skifter form, og hvor ”folk render ind og ud af kontorerne med noter”, forklarer Andrej Sibiga.

”Tre af os skal sige ja til talen, før vi viser produktet til præsidenten for at se, om vi ramte hans idéer.

Hvis det ikke lykkes, så må vi skrive den om eller ændre i den,” siger han.

Andrej Sibiga oplyser også, at Ukraine har en opdateret liste med alle udenlandske virksomheder, som gør forretning i Rusland, og dem, som er stoppet. I flere taler har Volodymyr Zelenskyj nævnt specifikke virksomheder, såsom Carlsberg i talen til Folketinget.

”Vi ved, at det er meget vigtigt for virksomheder ikke at tjene penge på blod. Det er vores erfaring, at det er meget effektivt at nævne virksomheder,” siger Andrej Sibiga.

Han går meget op i, hvilke konkrete resultater en tale afstedkommer.

”Vi kan se i mange tilfælde, at niveauet af støtte stiger drastisk efter talerne. Det er sanktioner, militær støtte, finansiel støtte. Vi er også virkelig taknemmelig for, at det danske folketing efter denne tale besluttede sig for at deltage i at genopbygge Mykolajiv, det er virkelig vigtigt,” siger Andrej Sibiga.

”Jeg henvender mig til jer på vegne af de mennesker, der hver dag ærer mindet om de afdøde. Hver dag, om morgenen. Mindet om de dræbte civile. Som blev skudt i baghovedet eller i øjet efter at være blevet tortureret. Som blev skudt på gaden. Som blev kastet i brønden, så de dør i deres lidelse. Som blev dræbt i lejligheder, huse, sprængt i luften af granater. Som blev knust af kampvogne i civile biler midt på vejen. For sjov. Hvis lemmer blev skåret af, hvis hals blev skåret over. Som blev voldtaget og dræbt foran deres egne børn.”
Volodymyr Zelenskyj, FN, New York, 5. april 2022 
Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix

Volodymyr Zelenskyj har en fortid som skuespiller og komiker. Han er blandt andet kendt for sin hovedrolle i serien ’Folkets Tjener’ fra 2015, hvor han spiller en skolelærer, der, efter at en video af ham, hvor han langer ud efter korruptionen i landet, går viralt, bliver valgt som præsident. Hans baggrund gør ham til en rigtig god taler, forklarer Andrej Sibiga.

”Zelenskyj er bare god til at levere tingene, fordi det oprigtigt kommer fra hans hjerte. Derfor er hans taler meget følelsesladede. Det er også sandt. Derfor kan vi se en stor respekt fra publikum, når han holder sine taler. Det er, som om han henvender sig personligt til hver person i lokalet, og de lytter til ham,” siger Andrej Sibiga.

Det gør Andrej Sibigas arbejde nemmere. Især er Volodymyr Zelenskyj god til at levere farverige billeder, som han ofte selv finder på.

Andrej Sibiga vurderer, at Volodymyr Zelenskyjs levering af talerne er 70 procent af grunden til, at de er så succesfulde. Blot 30 procent skyldes teksten i talen.

Han beskriver samarbejdet med den ukrainske præsident som nemt. Det udfordrende er det store ansvar, der følger med at researche og skrive talerne.

”Du skal være 100 procent sikker på, hvad det er, du leverer,” siger Andrej Sibiga.

”Forestil dig, at I hører eksplosioner klokken fire om morgenen. Voldsomme eksplosioner. Justin, forestil dig, at du hører det. Og dine børn hører det. Missil­angreb i Ottawa lufthavn. På dusinvis af andre steder i hele dit smukke land. Kan du forestille dig det? Dine børn spørger dig: ”Hvad sker der, far?” (…) Forklar dem, at en storstilet krig er begyndt. En krig, der sigter mod ødelæggelsen af din stat, mod erobringen af dit folk.”
Volodymyr Zelenskyj, det canadiske parlament, 15. marts 2022 
Foto: Patrick Doyle/Reuters/Ritzau Scanpix

En af de taler, der står klart i Andrej Sibigas hukommelse, er Zelenskyjs tale til danskerne i maj, som handlede om lysets betydning for danskerne på befrielsesdagen.

I talen sagde Volodymyr Zelenskyj:

”Ligesom hvert år på denne dag tænder I lys for at mindes jeres sejr over ondskaben, og når I gør det i år, vil jeg bede jer sende en tanke til de ukrainske børn, de 220 børn, hvis liv er blevet taget af denne krig. Husk på, at Europa er i stand til at sætte en stopper for det, der kostede disse børn livet. Lad det aldrig mere ske.”

En bøn om hjælp er et af de gennemgående temaer i Volodymyr Zelenskyjs taler, men generelt er de faktisk meget forskellige, forklarer Andrej Sibiga.

”Talerne er meget præget af tidspunktet. Hvad der er brug for på det aktuelle tidspunkt,” siger han og peger på, at præsidentens tale 19. februar – kort før invasionen – var den sværeste.

”Under Münchens Sikkerhedskonference fik præsidenten tilbud fra en af verdens ledere om, at han kunne blive regeringsleder i eksil. Præsidenten sagde: ”Jeg spiste morgenmad i Kyiv, og jeg vil spise aftensmad i Kyiv.” Det var en hård tale på grund af situationen,” siger han.

Han drømmer om, at alle talerne engang kan udgives i bogform og leveres til verdens ledere som tak for hjælpen.

”Vi vil forsvare vores land med eller uden støtte fra partnere. Uanset om de giver os hundredvis af moderne våben eller fem tusinde hjelme. Vi sætter pris på enhver hjælp, men alle bør forstå, at det ikke er velgørende bidrag, som Ukraine bør bede om eller minde om. Det er ikke ædle gestus, som Ukraine bør bøje sig lavt for. Dette er dit bidrag til sikkerheden i Europa og verden. Hvor Ukraine har været et pålideligt skjold i otte år. Og i otte år har afvist en af verdens største hære. Som står langs vores grænser, ikke EU’s grænser.”
Volodymyr Zelenskyj, München-konferencen, 19. februar 2022 (før invasionen)
Foto: Andreas Gebert/Reuters/Ritzau Scanpix
Del
Kopier link

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right