Anders Krab: Det var en svær beslutning

Politikens afgående nyhedschef Anders Krab-Johansen erkender, at hans nye job som studievært på TV 2 er et skridt ned ad rangstigen. Han traf beslutningen i november og kalder det »kulminationen på et længere forløb.«

Politikens afgående nyhedschef Anders Krab-Johansen erkender, at hans nye job som studievært på TV 2 er et skridt ned ad rangstigen. Han traf beslutningen i november og kalder det »kulminationen på et længere forløb.«

Det var til manges overraskelse, da Politikens nyhedschef offentliggjorde, at han stopper på avisen ved udgangen af januar. Nu siger Anders Krab-Johansen, at det var en beslutning, han havde overvejet i et længere stykke tid.

»Jeg tog beslutningen i november. Der skete nogle ting på Politiken, som var kulminationen på et længere forløb,« siger Anders Krab-Johansen til Journalisten.dk.

Kan du komme lidt mere ind på, hvad det var for nogle omstændigheder?

»Nej, det har jeg ikke nogen kommentarer til.«

Der har i den seneste tid været en intern debat på Politiken, hvor flere journalister har givet udtryk for, at de føler, Politikens holdningsprojekter får for meget indflydelse på nyhedsdækningen. Den kritik af blevet afvist af chefredaktør Tøger Seidenfaden, der ikke mener, Politiken blander news og views sammen.

Der har været en intern debat, hvor flere nyhedsjournalister givet udtryk for, at de føler sig spændt for en holdningsvogn. Har den debat betydet noget for din beslutning?

»Ja.«

Du går fra nyhedschef til studievært og redaktionschef. Det ligner på papiret et skridt ned ad rangstigen. Der må ligge meget tungtvejende overvejelser bag?

»Det gør der også. Det er klart, at skridtet fra nyhedschef til studievært er et skridt ned af. Men jeg synes, det nye job ligger meget godt på linje med jobbet som politisk redaktør, som jeg havde før, jeg kom til Politiken.«

Var jobtilbuddet på TV 2 med til at afgøre din beslutning, eller havde du allerede besluttet dig, da den kontakt opstod?

»Rækkefølgen er, at jeg beslutter mig for, at jeg skal væk fra Politiken, og efterfølgende snakker jeg så med forskellige folk om forskellige jobmuligheder,« siger Anders Krab-Johansen

Da Politiken ansatte ham som nyhedschef, var det med en udmelding om, at Politiken skulle styrke sin nyhedsdækning. Det løfte, synes Anders Krab-Johansen, avisen har holdt.

»Jeg er helt sikker på vi har en mere spændstig 1. sektion, og der er kommet mere aktualitet i kulturen. Vores søndagsavis er blevet mere tydelig og har fået mere aktualitet. Så jeg synes, jeg afleverer Politiken i en bedre stand, end da jeg kom. Men jeg ville gerne have arbejdet på den nogle år endnu,« siger han.

Anders Krab-Johansen ser især frem til sin nye rolle som studievært. Han mener, at TV 2s værter udmærker i rollen med at præsentere, hvilke nyheder redaktionen har udvalgt.

Udover værtsrollen på 22-nyhederne, som han overtager fra Jesper Steinmetz, der bliver TV 2s nye korrespondent i USA, så skal Anders Krab-Johansen også være medvært på et helt nyt program på TV 2 News.

»Det bliver et journalistisk ugemagasin, der bliver sendt fredag aften på TV 2 News. Der kommer to værter, og jeg bliver den ene,« forklarer Anders Krab-Johansen, der tilføjer, at programmet kommer til at beskæftige sig med ugen største nyhedshistorier.

Som et led i Journalisten.dks tema om medieåret 2010, har vi bedt Anders Krab-Johansen om at give sit bud på nogle tendenser, der vil præge nyhedsbilledet i det nye år.

»Internettet og mobilteknologien har gjort, at det hele er smeltet sammen. Det bliver rigtig interessant at følge, hvem der er gode til at følge med, når fjernsynet kører på internettet, og tekster også kører på fjernsynet og så videre. Hvis vi journalister er gode til det, så tror jeg, vi kan få meget ud af det. Det giver nogle formidlingsmuligheder, vi ikke havde før.«

Har du et bud på, hvilke medier der kommer bedst ud af den udvikling?

»Det interessant er, at det både kan være tv, nye medier eller de traditionelle dagblade. Det afgørende bliver, hvem der har den bedste ledelse, de bedste idéer og satser rigtigt. Så det er et meget åbent spil.«

Anders Krab-Johansen er også klar med en nytårsadvarsel til den kriseramte danske presse:

»Det dårlige er, at en presse, der kun opfører sig som, man er presset på ressourcer, har det med kun at lave kopijournalistik, hvor man bare tager de historier, der er oppe i andre medier og kører dem videre. Det er den største fare, som dansk presse står over for. På den måde udvisker man forskellen på underholdning, nyheder og på medier. Hvis den bliver udvisket, så mister folk tilliden til det, vi producerer,« siger Anders Krab-Johansen.

0 Kommentarer