Anders Krab: Degradér spindoktorerne

Troels Lund Poulsens tidligere rådgiver Peter Arnfeldt har udstillet spindoktorernes uvidenhed om ministerier og forvaltning. De særlige rådgivere skal uddannes bedre og knyttes tættere til embedsmændene, foreslår Børsens chefredaktør Anders Krab-Johansen.

Troels Lund Poulsens tidligere rådgiver Peter Arnfeldt har udstillet spindoktorernes uvidenhed om ministerier og forvaltning. De særlige rådgivere skal uddannes bedre og knyttes tættere til embedsmændene, foreslår Børsens chefredaktør Anders Krab-Johansen.

Skandalen om Helle Thorning-Schmidts skattesag bør få konsekvenser for spindoktorvældet på Christiansborg. Sagen viser, at spindoktorerne i sin nuværende form ikke hører hjemme i ministerierne, lyder det fra Anders Krab-Johansen, ansvarshavende chefredaktør på dagbladet Børsen.

»Jeg har som udgangspunkt hørt til den del, der mener at spindoktorerne er en positiv ting. De skaber adgang til en travl minister, og de skaber viden om pressen i et ministerium. Men efter denne sag er jeg nået til en helt anden konklusion. Man har fået nogle mennesker ind i et ministerium, der grundlæggende ikke forstår ministeriernes rolle. Spindoktorerne i sin nuværende form duer ikke,« siger Anders Krab-Johansen til Journalisten.dk

Vi har før set sager, med spindoktorer der har ageret mere eller mindre underlødigt. Hvad er der anderledes ved denne sag, siden du skifter så markant mening?
»Vi er ude i, at man bruger konkret sagsbehandling til at undergrave oppositionens leder. Hvis man ikke kan se, at det stinker langt væk af magtmisbrug, så hører man ikke hjemme i et ministerium. Vi er ovre i atombombestørrelse her. Historien er fyldt med meget effektive spindoktorer af mere eller mindre lødig karakter. Men den type må partierne selv finansiere. Det går ikke, de er en del af statsapparatet.«

Anders Krab-Johansen blev i går interviewet til TV 2 News, hvor han foreslog, at der skal stilles krav til spindoktorernes uddannelse, ligesom der er krav til alle mulige andre embedsmænd.

Peter Arnfeldt er uddannet cand.scient.pol. Hvilken forskel har hans uddannelse gjort i denne skandale?
»Ja, man kan selvfølgelig ikke sige, at folk med en bestemt uddannelse er mere etiske end andre. Men det må være et nøglekrav for disse rådgivere, at de forstår de særlige regler, de arbejder under. Det er helt tydeligt, med Peter Arnfeldt som et eklatant eksempel, at det har spindoktorerne ikke altid styr på.«

Ekstra Bladets Poul Madsen, der satte de særlige rådgivere på dagsordenen ved at afsløre Peter Arnfeldt som kilden til skattesagen, har kaldt spindoktorne en byld på systemet, der skal trykkes ud. Anders Samuelsen fra Liberal Alliance foreslog i går i Deadline på DR2 helt at afskaffe spindoktorerne. Anders Krab-Johansen mener, at ministerier og ministre har brug for professionelle folk, der kan tage sig af kommunikationen. Men systemet skal laves om.

»Jeg tror, det er farligt med dette her tostrengede system, hvor du har departementschefen og den særlige rådgiver. Det er to konkurrerende systemer med konkurrerende dagsordener. Den simple løsning kunne være, at den særlige rådgiver blev ansat af og refererede til departementschefen og arbejdede under meget specifikke krav. For eksempel kunne de underskrive en tro og love erklæring på, at de ikke vil arbejde med de her partibeskidte metoder,« siger han til Journalisten.dk.

0 Kommentarer