Pressen var gennem et årti med til at cementere det billede, Anders Fogh Rasmussen præsenterede af sig selv, og først nu tre år efter hans afgang begynder kritikken af hans regeringsførelse at pible frem, og så følger medierne også som lemminger med på modbølgen, skriver Kristeligt Dagblad.
Avisen har interviewet flere historikere i anledning af Anders Fogh Rasmussens 60 års fødselsdag.
Professor Klaus Petersen er leder for Center for Velfærdsforskning ved Syddansk Universitet. Ved Anders Fogh Rasmussens afgang som statsminister blev Klaus Petersen af flere medier spurgt, om Fogh i historiebøgerne ville ende som en af de tre største statsministre, Danmark har haft, siger han.
"Der har været en klar tendens til, at medierne hyldede ham og lod hans eget billede stå tilbage," siger Klaus Petersen til Kristeligt Dagblad.
Også professor Ove Kaj Pedersen fra CBS kritiserer mediernes dækning af Fogh Rasmussens statsministertid.
"Han fik journalisterne med på, at der var konsistens i hans holdninger, selv om der ikke var det, og dermed fik han også befolkningen med på det," siger Ove Kaj Pedersen.
Efter at Fogh Rasmussen trådte tilbage, er han blevet kritiseret for at have ført en forkert økonomisk politik. Kritikken kommer bl.a. fra de økonomiske vismænd og tidligere departementschef og nationalbankdirektør Nils Bernstein.
Flere af historikerne fremhæver over for Kristeligt Dagblad, at der kan komme flere af den slags kritiske historier, og at de vil præge det historiske billede af Anders Fogh Rasmussen.
"Så begynder lakken at sprække, og så kommer der flere historier, som forsøger at pille ham ned fra piedestalen. Det er jo helt almindeligt, at medierne både løber efter de historier, der bygger en person op, og dem, der nedbryder imaget igen," siger Klaus Petersen fra Syddansk Universitet.
Poul Villaume fremhæver Foghs fokus på værdipolitikken:
"Det mest bemærkelsesværdige ved Foghs regeringsperiode var hans forsøg på at omskrive danmarkshistorien. Hans opgør med samarbejdspolitikken under Anden Verdenskrig og politikken under hele den kolde krig var en voldsom omskrivning af 60 års historieskrivning og efter min mening en fordrejning af den," siger professor Poul Villaume fra Københavns Universitet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.