Journalist Thomas Breinholt var bange for at begå professionelt selvmord, men i stedet ramte han en seermæssig guldåre med "Åndernes Magt". Selv oplevede Thomas Breinholt for første gang, at arbejdet som journalist ændrede hans syn på tilværelsen – og på journalistik.
"Du skal være meget velkommen, bare jeg ikke bliver fremstillet som spooky."
37-årige Thomas Breinholt er manden bag Åndernes magt på TV 2 og TV 2 Zulu. Tv-serien, der i genudsendelse nummer to slog alle andre programmer i seertal i flere uger i træk, og gav hundredetusinder af danskere gåsehud.
Åndernes Magt opnåede at få selv de mest alvorlige aviser til at skrive om ånder, eksorcisme og gruppehealing.
Men succesen har åbenbart ikke fjernet en dybtliggende frygt i Thomas Breinholt. "Jeg var rigtig meget i tvivl, om jeg skulle lave de her programmer. Ville jeg blive stemplet som hokuspokus-mand eller som ham med ånderne? Jeg frygtede simpelthen at begå professionelt selvmord," sagde han inden interviewet.
Derfor vil han ikke fremstilles som "spooky" i JOURNALISTEN.
Thomas Breinholt tager imod i langærmet undertrøje og bare tæer i lejligheden på Christianshavn i det indre København. Vi sætter os ved køkkenbordet. Og der, lige bag Thomas Breinholts ryg, hænger Jesus.
Korsfæstet på et stort jernkors.
Det står i vinduet, men begge vinduer er åbne, så det ser ud som om, korset dingler ned fra himlen.
"Det har ikke noget at gøre med, at jeg er særlig religiøs. Det er jeg ikke. Det er bare flot, synes jeg. Jeg fik det faktisk før, alt det her startede."
Glasbordet
Thomas Breinholt sidder i en lille buttet lænestol med benene trukket op under sig. Klar til at forklare, hvordan produktionen af en tv-serie kunne give ham et eksistentielt chok, og hvordan hans journalistiske grænser blev flyttet flere lysår.
Historien begynder for præcis tre år siden. Han arbejdede på TV 2/ Lorry og tog en dag med sin kollega og ven Mikael (Mikael Christian Rieks, tv-producer) hjem. Mikael havde flere gange oplevet mystiske ting i sin lejlighed på Østerbro. Væltede tallerkener og et billede, der faldt ned fra væggen. Nu skulle Thomas Breinholt ved selvsyn se, om kollegaen var fuldstændig fra den.
I løbet af aftenen hørte de hoveddøren gå to gange.
"Den var låst. Der var ingen!" siger Thomas Breinholt.
De to kolleger besluttede at tage en såkaldt spiritist, en kameramand og en lydmand med tilbage i lejligheden. Spiritisten vandrede rundt i lejligheden, mens kameraet kørte. Han påstod, at han kunne mærke energier. Senere sad spiritisten og Mikael og holdt hinanden i hænderne, mens spiritisten bad ånden om at "gå over til den anden verden".
Og så skete det. Kort efter, at Mikael havde konstateret, at hans håndflader brændte.
Glaspladen i sofabordet sprang.
Optagelserne skulle meget senere blive til første afsnit i Åndernes Magt.
"Jeg gik fra at være total skeptiker til at være rystet," siger Thomas Breinholt med et engagement, så det er umuligt at forestille sig, at han har fortalt historien mindst tusinde gange før.
Men historien starter i virkeligheden endnu længere tilbage. Dengang, Thomas Breinholt læste på landbohøjskolen i 80'erne og blev agronom med speciale i planters fysiologi og gener. Derefter arbejdede han fire år i Energistyrelsen, indtil han blev ansat på Ingeniøren. Thomas Breinholt har stadig ingen journali-stisk uddannelse, men på Ingeniøren lærte han, hvordan man "skærer en historie", og i 1996 startede han på TV 2/ Lorry og ramlede ind i Mikael Rieks.
"Hele mit liv har jeg beskæftiget mig med noget videnskabeligt. Jeg har altid følt respekt om min faglighed. Pludselig var jeg ovre i en boldgade, hvor folk som oftest bliver opfattet som nutcases. Det er mere end noget andet grunden til, at jeg var meget nervøs for at lave de her udsendelser."
"Men det, vi havde oplevet hjemme hos Mikael, var bare så utroligt."
Idéen voksede inde i Thomas Breinholt og kollegaen Mikael. De besluttede til sidst at forsøge at sælge den til TV 2. Det lykkedes ikke.
"Jeg følte, at alle autoritetspersoner omkring mig var imod idéen."
Men året efter skete det første mirakel. TV 2 var alligevel med og købte i første omgang fire programmer.
Udviklingen
Arbejdet med at producere Åndernes Magt blev en opdagelsesrejse i journalistikkens grænseland.
"Jeg har aldrig prøvet at lave sådan noget før. Normalt beskriver man jo virkeligheden. Men her sætter vi det hele i gang selv. Vi var jo med til at udsætte Roger for et mirakel." (Roger havde dobbeltsyn, som forsvandt under et vækkelsesmøde i Ringkøbing, red)
Telefonen ringer. Thomas Breinholt kigger på den et kort øjeblik. Han har fået over 1000 mails og breve efter udsendelserne, og seere ringer også hjem til ham privat.
"Det kan jo blive problematisk, når man som journalist er med til at sætte en historie i gang, for hvad sker der, hvis det går galt? Så er man jo selv medansvarlig. Derfor måtte vi slå korsets tegn og sige: Gudskelov er der ikke noget, der tyder på, at nogen af dem, der var med i udsendelserne, er blevet psykisk syge af det, vi har sat i gang."
Åndernes Magt har flyttet agronomens journalistiske grænser på flere måder. Billedet af den fuldstændig objektive journalist krakelerede undervejs.
"Man kan sige, at oplevelsen i Mikaels lejlighed flyttede noget i mig. Før var jeg overbevist om, at alt kunne forklares med almindelig logik, og at der ikke er noget …"
Thomas Breinholt stopper hele tiden før, han skal sige ordene: overnaturligt, åndeligt eller spirituelt.
"Jeg gennemgår en udvikling i løbet af de her otte programmer. Jeg må konstatere, at nogle af de her ting faktisk sker. Der sker nogle ting, der ikke lader sig forklare."
Thomas Breinholt ved godt, hvor samtalen bærer hen, men han fortæller ivrigt videre. Da spørgsmålet om inhabilitet kommer, sidder han længe og tænker.
"Hvis tavlen skal være fuldstændig blank, når man laver sådan nogle programmer, så er min tavle ikke fuldstændig blank længere. Den var det i starten, men den er det ikke mere. I dag tror jeg, at der er en sjælelig dimension, vi endnu ikke kan forklare. Hvis vi kræver en helt blank tavle, så kan man måske tale om inhabilitet." "Min eneste vinkel har været at stille spørgsmål ved de nuværende forklaringer. Ikke at bevise noget," forsvarer den tidligere videnskabsmand sig.
Han indrømmer dog, at flere optagelser hos danske villaejere er blevet sløjfet, fordi mediet ikke kunne mærke noget usædvanligt.
"Du kan sige, at jeg ligesom en almindelig journalist er på jagt efter en historie. Hvis vi ser, at der ikke er nogen historie, så viser vi den ikke på tv."
Thomas Breinholt retter sig op og kigger på to krakelerede religiøse motiver på køkkenvæggen. Åndernes Magt har forandret ham.
"Det er første gang, jeg som journalist har oplevet, at jeg beskæftigede mig med noget, som ændrede mit fundamentale syn på tilværelsen."
Terapeut for kilden
Erkendelsen af, at der findes "bevidsthedsfænomener", er én ting. Noget andet er omgangen med kilderne, som Thomas Breinholt stadig har kontakt med.
"Jeg påtog mig en helt ny rolle som journalist. Det her område er jo så tabuiseret, at vi næsten ikke kunne få folk til at stille op på tv. Derfor blev vi nødt til at vinde deres tillid."
"Vi satte os ned og fortalte om Mikaels og mine oplevelser. Så sagde vi, at de på et hvilket som helst tidspunkt havde vetoret – altså kunne sige nej. Den garanti gav folk en tryghed."
Han sidder igen med benene oppe under sig. Opslugt af at fortælle.
"Jeg tror, man kan nå lige så langt følelsesmæssigt med folk, som man er nået med sig selv. Hvis vi ikke havde haft de oplevelser i Mikaels lejlighed, så havde vi ikke kunnet tage folk alvorligt på samme måde. Vores oplevelser gør, at vi forstår deres. Den traditionelle journalist sidder kun og spørger – her sidder vi og fortæller kilderne om os selv. De ved lige så meget om vores oplevelser, som vi ender med at vide om deres liv. Hvis de fik det dårligt efter optagelserne, så sad vi og snakkede til langt ud på natten. Vi etablerede faktisk et følelsesmæssigt forhold til de personer."
Hans ansigt åbner sig lige pludselig.
"Jeg sidder og tænker over, hvordan det lyder?" Han ved godt, at mange vil mene, at man skal være uafhængig af sine kilder.
"Men min opgave er jo ikke at lave et kryds-ildsinterview, hvor jeg skal riste dem for nogle dispositioner, de har lavet for Den Danske Bank. Mit mål er, at jeg skal åbne deres historie. Der duer den anden metode ikke. Jeg har set alt for mange eksempler på, at det ikke fungerer," siger han og nævner blandt andet sine egne erfaringer med live-interview.
"At få folk til at berette om deres inderste følelser er ikke TV-Avisen. Men jeg synes stadigvæk, at det er journalistik. Og jeg tror, at vi kommer til at se mere og mere af den slags. Journalisten er ikke længere vampyr. Skal du lave tv om facts, kan du nøjes med hjernen. Skal du lave tv om følelser, skal du bruge dit hjerte. Derfor tror jeg på, at dit forhold til kilden skal baseres på gensidig udveksling."
Thomas Breinholt bryder med traditionelle journalistiske normer. Og det har han tænkt sig at fortsætte med.
Han mener, at ugebladene ofte behandler det åndelige og okkulte ukritisk, og at pressens "tunge kavaleri" omvendt har berøringsangst.
"Min drivkraft er at søge efter de store spørgsmål," siger han og rejser sig, går ud og kommer tilbage med en engelsk videnskabelig bog om, at universet formodentlig består af flere dimensioner, mennesket endnu ikke har opdaget.
"Det har der aldrig været skrevet om herhjemme. Det er tabu. Jeg tror, at andre journalister har det ligesom mig. De er også bange for at blive stemplet som nogen, der fortæller gakkede røverhistorier."
ÅNDERNES MAGT
– Serien blev første gang vist på TV 2 Zulu i efteråret 2000.
– Åndernes Magt blev en af Zulus største succeser med 174.000 seere til den mest sete udsendelse.
– Den er blevet genudsendt to gange. Først på Zulu og for nylig på TV 2.
– I tre uger var Åndernes Magt det mest sete program på alle kanaler, hvis man ser bort fra Nyhederne.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hej
Ja en ros til Thomas hvis ikke jeg havde set programmet var jeg nok aædrig kommet til møde med Charles Ndifon,
som ændrede mit liv. Jesus kom ind i mit liv. Gud er god og han gør ikke forskel på nogen.
Må vi må se noget mere i tv og hvad Gud kan gøre, i menneskersliv.
mange tak .
Hej
Vil bare lige komme med en lille kommentar om hvor fantastisk jeg syntes det er at disse "unge" mænd tog initiativ til at lave deres eget tv program. Programet viser jo helt klart at der er mere mellem himmel og jord. Jeg syntes det er utroligt flot og modigt af disse personer at de tør at stole på deres egen intuition og går hele vejen, med dette fantastiske syn de begge var en del af. De er jo med til at støtte op omkring hele den spiritistiske verden og os medier, som forsøger at nå ud i verden med vore budskaber om liv efter livet. Jeg håber snart at der bliver taget et nyt intiativ til en ny serie med spændende rejser ind i efter livet.
Mvh Sasja Ravndal