Andengenerations-meddeler

Magten, æren og lønnen rager ham en papand. 73-årige Kristian Johansen forfulgte bare en umulig drengedrøm, da han overtog jobbet som meddeler fra sin far.LOKALT. »Jeg er jo ikke journalist. Mit udgangspunkt er at fortælle, hvad der eksakt foregår. Jeg sætter mig aldrig og spekulerer over hvorfor ...«

Magten, æren og lønnen rager ham en papand. 73-årige Kristian Johansen forfulgte bare en umulig drengedrøm, da han overtog jobbet som meddeler fra sin far.

LOKALT. »Jeg er jo ikke journalist. Mit udgangspunkt er at fortælle, hvad der eksakt foregår. Jeg sætter mig aldrig og spekulerer over hvorfor …«

Hver måned leverer tidligere landpostbud Kristian Johansen fra Vorbasse i snit 15-20 artikler til Vejle Amts Folkeblad og Billund Ugeavis. Mærkedage, nekrologer, nyheder, reportager, klummer og causerier. Han tager også billeder til.

Men så en fin titel som 'journalist' – endsige 'billedjournalist' – kunne han ikke drømme om at smykke sig med.

Han er 'meddeler'. Sælger sine artikler og billeder for et par hundrede kroner per styk – gerne samme materiale til flere aviser. Byline er han ligeglad med, han er glad for sin tjans og er ikke organiseret i Dansk Journalistforbund.

Helt normale arbejdsvilkår for de 'meddelere', der forsyner landets lokalaviser med småstof, og som der findes et par hundrede af i dag.

»Jeg kender mine begrænsninger – forholder mig neutral. Selv om jeg er socialdemokrat, kan jeg godt referere loyalt fra Venstres generalforsamling. Dér har du jo som journalist større frihed til at skrive dine egne meninger i artiklerne …«

Mine mumlende protester får ham kun til at tøve et øjeblik. Han vender lige skråen og holder så i øvrigt på sit:

»Det er da en kendt sag, at medierne er med til at styre samfundet,« argumenterer han.

For knap tyve år siden overtog Kristian
Johansen hvervet som Vorbasse-meddeler for Vejle Amts Folkeblad, Vestkysten og Kolding Folkeblad fra sin far, Niels Arne Johansen, der også var tidligere landpostbud.

»Jeg er jo vokset op med det. Far begyndte sidst i 1930erne, og i et halvt hundrede år gik mange af hans aftener med at referere møder. De otte ringbind her er for eksempel fyldt med hans begravelses-referater. Så jeg vidste, at det ville koste mig en masse tid. Egentlig havde jeg sagt nej nogle gange, men en aften kom han så og sagde 'nu er det altså slut. Vil du fortsætte?'«

Kristian Johansen var over 50, passioneret skakspiller i Vorbasse Skakklub og medlem af bestyrelsen for den lokale grundejerforening, der blandt andet arrangerer Vorbasse Marked. Han havde også sit job som landpostbud, børnene Mogens og Marianne, hustruen Tony og absolut ingen tid til overs.

Alligevel sagde han ja tak. Vel vidende, at den første årsløn ville ryge til det nødvendige udstyr, skrivemaskine, kamera og mørkekammer.

»Jeg fik i hvert fald under 50 øre per linje i begyndelsen,« husker han.

Vorbasse var endda et af de mest lukrative steder at være meddeler. Byen var delt mellem tre eftermiddagsaviser: Kolding Folkeblad mod øst, Vestkysten mod Sydvest og Vejle Amts Folkeblad mod nord. Så meddeleren fik sine artikler betalt tre gange.

Siden har mediebilledet ændret sig. Kristian
Johansen leverer nu stof til to: Vejle Amts Folkeblad og Billund Ugeavis. I dag får han 1,75 kroner per linje og 200 kroner for et billede – fra hver avis. En sjælden gang kan det løbe helt op i 500-600 kroner for en artikel.

En uddannet freelancer ville løbe skrigende væk, men landposten fra Vorbasse vil gerne se lidt stort på de penge. Arbejdet giver ham noget, der er mere værd: Holder ham i gang – 'i live', siger han selv.

»Det er jo ikke et stykke arbejde det her, nærmere en livsstil. Jeg kan li' at skrive – li' at tage billeder,« forklarer han.

»Kristian kom tit ind på redaktionen. Han var meget engageret og ville gerne tage ved lære. I stedet for at blive sur, når vi redigerede i hans ting, ville han gerne vide hvorfor,« husker tidligere lokalredaktør på Vestkystens Grindsted-redaktion Claus Sørensen, der i dag er chefredaktør på Kalundborg Folkeblad.

»Sådan én som Claus Sørensen var fantastisk god til at hjælpe mig«, fortæller Kristian Johansen.

»Han ringede og sagde: 'Kristian, jeg vil gerne have et billede af det og det – og det skal se sådan og sådan ud'. På den måde lærte jeg efterhånden, hvad der skal til for at tage et godt billede. Og en dag sagde han, 'Kristian, du skulle tage at købe dig en computer'. 'En computer! Er du klar over, hvor gammel jeg er?' spurgte jeg. Men så kom han jo her og hjalp med at få den til at fungere.«

Han har været on-line siden 80erne og er i gang med at slide sin tredje pc op. Support får han af sin svigerdatter, Jette, der arbejder som it-ansvarlig i den lokale sparekasse.

Teknisk har han hele tiden været godt fremme i skoene. På Vejle Amts Folkeblad leverede han digitalfotos, inden bladets egne fotografer gjorde det.

»Det var f … dyrt,« husker han.

»Mit første digitalkamera kostede lige så meget som min første computer. Næsten 10.000 kroner. Med 1,3 millioner pixels. Og så var det langsomt. Billederne skulle virkelig planlægges …«

»Jeg ville da gerne have været uddannet journalist. Eller pressefotograf. Jeg tror endda, jeg sagde det højt engang. Som dreng eller ung mand. Men så skulle jeg jo have fortsat skolen i Kolding. Der var f … langt til Kolding dengang. Lærepladserne var vist svære at finde. Og journalisterne tjente ikke så godt som i dag. Det var bare umuligt. Men dengang fik folk jo aldrig den uddannelse, de gerne ville have,« skuldertrækker han.

Så unge Johansen var glimrende tilfreds med at følge i fars fodspor som landpostbud i Vorbasse. Deres yngre kollega, Henrik Dam Kristensen, blev siden fødevareminister og medlem af Europa-parlamentet. En helt anden historie, ganske vist. Men heller ikke så ringe, som man siger på de kanter …

Meddeleren i Vorbasse klager heller ikke. Han er bidt af sit meddeler-job og ser helt henført ud, når han opregner glæderne:

»Det er så utrolig tilfredsstillende, når det lykkes. Nyheden skal med fra start af, overskriften skal helst gå igen et sted i teksten. Liv på billederne. Og når så folk herude kommer og siger, de er glade for at læse lokalstof fra Vorbasse i avisen …«

For hans skyld kan de beholde deres Cavling-
priser og dybdeborende prestige inde på redaktio-nerne. Kristian Johansen gør sig så nødigt uvenner med folk:

»Engang havde jeg interviewet en mand, som bagefter sagde 'det har jeg aldrig sagt'. Jeg var helt ødelagt og ringede til Claus Sørensen. Han fik mig nu hurtigt ned på jorden igen, for han havde jo selv prøvet det mange gange,« husker Kristian Johansen.

Får han nys om en større historie, tipper han de fastansatte journalister og lader dem gøre det beskidte arbejde.

Kun én eneste gang har han snydt aviserne for 'en god historie': Da det på en generalforsamling for adskillige år siden kom frem, at kassereren havde taget af kassen.

Kristian fik ondt af manden.

»Så jeg sagde til dem, at nu måtte de fortælle mig, at regnskabet ikke var færdigt, at de skulle se at få orden på det her og så indkalde til en ekstraordinær generalforsamling. Jeg er ikke stolt af det, men det er altså kun sket den ene gang. Aviserne skal jo kunne stole på, at jeg fortæller dem det hele,« siger han.

Én dag skal ikke desto mindre være den sidste, og hvem der så skal efterfølge Kristian Johansen som meddeler i Vorbasse, vil han nødigt byde på.

Nok bor tredje generation, sønnen Mogens, i byen, men »han er musiker og arbejder om aftenen, så han har virkelig ikke tid,« siger Kristian Johansen.

»Ingen har sagt til mig, at de gider. Men der er da nok flere, der kan. Jeg har jo bare givet mig til det. Uden nogen uddannelse. For det er vigtigt for sådan et lille samfund at have sin egen, lokale meddeler,« pointerer Vorbasses eneste andengenerationsmeddeler.

* Blå bog – Kristian Johansen
Født 6. oktober 1931.
Landpostbud i Vorbasse 1951-94.
Overtog i 1986 pladsen som meddeler for Vestkysten, Kolding Folkeblad og Vejle Amts Folkeblad fra sin far, tidligere landpost Niels Arne Johansen.
JydskeVestkysten sparede ham væk i 1990erne.
Gift med Tony Johansen. Sammen har de to børn og fire børnebørn.

Læs også i dette nummer af Journalisten: Meddeler-moden skifter

 

0 Kommentarer