Amerikanske medier satser stort på virtual reality

Flere af USA’s største mediehuse forbereder virtual reality som reportageværktøj. »Fremtidens aviskiosk vil være et sted, hvor du får nyhederne ved at rejse til de steder, hvor nyhederne foregår,« siger amerikansk ekspert. Se eksempler på, hvordan det virker

CNN, Eurosport, Discovery, The Wall Street Journal, NBC, AP, The New York Times, USA Today, Vice, The Los Angeles Times, Frontline, ABC News.

Dét er nogle af de amerikanske medier, der er begyndt at eksperimentere med video til virtual reality headsets.

»Virtual reality sætter videomediets effekt på hyperdrive og tager vores seere tættere på historien end nogensinde før,« forklarer vicepræsident i CNN’s Premium Content Video-afdeling, Jason Farkas, til Journalisten om den stigende interesse – og fortsætter:

»Når du virkelig er fordybet i Virtual Reality – når du virkelig har oplevelsen af at være til stede – så er det, som om du er en karakter i historien, efterhånden som den udfolder sig omkring dig.«

Stor begejstring i branchen

Generelt er den amerikanske mediebranche præget af en sjældent set begejstring for virtual reality.

For eksempel sagde The New York Times Magazine’s chefredaktør, Jake Silverstein, i et interview med amerikanske Consumer Reports tidligere på året:

»Vi blev interesseret i virtual reality, da vi så en film fra en flygtningelejr, som var produceret for FN. Vi viste den til folk rundt omkring i redaktionslokalerne, og de blev helt blæst væk. Hærdede redaktører fra udlandsredaktionen tog headsettet af og sagde:

»Hør her, jeg har redigeret hundredvis af historier om flygtninge, og jeg har aldrig haft en oplevelse som den her.««

Samtidig arbejder nogle af verdens største teknologi-virksomheder på højtryk på hardwaren og nye platforme. Som direktøren for virtual reality-producenten Oculus VR, Brendan Iribe, sagde til TechCrunch, da Facebook købte Oculus VR i 2014 for omkring 2 milliarder dollar:

»Vi vil putte en milliard mennesker ind i virtual reality.«

Du skal teleporteres

Trenden begyndte så småt i slutningen af 2015. Det kan man læse i amerikanske Knight Foundations rapport ’Viewing the Future: Virtual Reality in Journalism’, der udkom i marts i år.

Mitch Gelman er en af forfatterne bag Knight Foundations rapport. Frem til april var han også involveret i USA Today’s virtual reality-eksperimenter – som vicepræsident for Product-afdelingen hos mediegiganten Gannett, der ejer USA Today.

»Fremtidens aviskiosk vil være et sted, hvor du får nyhederne ved at rejse til de steder, hvor nyhederne foregår. Vi vil ’immerse’ dig i historierne – vi vil teleportere dig. Vi vil bruge virtual reality-teknologi til at tage dig med til stederne, så du kan opleve nyhederne i stedet for blot at observere historien,« siger han til Journalisten.

I dag arbejder Mitch Gelman med virtual reality som fellow ved det Washington-baserede Newseum og produktionshuset Teleport Media.

Vil placere publikum midt i krigszonen

Hos CNN drømmer Jason Farkas om at etablere live-kanaler til virtual reality headsets.

»360 graders video er kun det første skridt hen imod virtual reality-journalistik. Interaktive nyheds-platforme, live 360-feeds og augmented reality ligger mindre end fem år ude i fremtiden. Og de kommer til at tilbyde nogle unikke nye måder at forstå nyhederne på – ved at opleve dem,« siger han til Journalisten.

Og Mitch Gelman ser ligefrem virtual reality som det næste logiske skridt i mediernes udvikling.

»For mig startede det hele i feriesæsonen 2013. Jeg var sammen med min – dengang – niårige dreng og så ham spille Call of Duty på sin Wii (en spillekonsol, red.). Pludselig stod det klart for mig, at det her er måden, Minecraft-generationen optager information på. Og at hvis nyhedsindustrien skal forblive relevant, så skal vi lære at fortælle ikke-fiktionshistorier på en måde, som rammer den gruppe. Det er årsagen til, at jeg begyndte at arbejde med video i 360 grader,« siger han til Journalisten.

Og hos USA Today er visionen at tage mediebrugerne med i krig, rent virtuelt. Det fortæller Niko Chauls, der er chef for Applied Technology hos Gannett, til Knight Foundation:

»Det her er begyndelsen på et nyt medium, der vil få dyb betydning for nyheder og journalistik. Vi vil blive i stand til at tage vores mediebrugere med til krigens frontlinjer, flygtningelejre eller den røde løber til Oscar-uddelingen.«

Stadig på babystadiet

Men teknologien og fortælleteknikkerne mangler stadig at finde sine egne ben. Og CNN er løbet ind i en del begyndervanskeligheder, forklarer Jason Farkas til Journalisten:

»En af vores største succeser var også en af vores mest ydmygende lærestreger. Vi var det første medie, der live-streamede en nyhedsbegivenhed i virtual reality: Den første debat mellem demokratiske præsidentkandidater i oktober sidste år.«

»Men vi opdagede, at vores kameraer var placeret for langt fra kandidaterne til at give et skarpt billede; at GearVR headsets, der blev brugt til at se debatten, som varede i tre timer, kunne finde på at overophede og lukke ned efter længere tids brug; og at virtual reality headsets måske endnu ikke er behagelige nok til at have på i så lang tid. Det var et nyskabende eksperiment, der viste nye veje inden for livenyheder; men som med enhver helt ny teknologi, var det ikke uden problemer,« fortæller Jason Farkas.

I november sidste år udgav Tow Center for Digital Journalism på Columbia Journalism School rapporten ’Virtual Reality Journalism’. Her anbefaler forfatterne, at »læserne har øje for mediets forbløffende potentiale for journalistik, såvel som det faktum, at vi stadig er i et tidligt stadie«.

Og i interviewet til Consumer Reports sagde Jake Silverstein fra The New York Times Magazine:

»En af de store overraskelser for os var, hvor udfordrende det kan være at skabe en fortælling, når du ikke kan benytte dig af de traditionelle redigeringsmetoder. Der er ingen måde at ’frame’ et klip på. Du kan ikke zoome ind eller ud. Så vi har brugt en masse tid i klipperummet på at få det på plads.«

Han sagde dog også:

»Men man kan forestille sig et scenarie, hvor virtual reality simpelthen bliver en del af vores dækning, når breaking news opstår.«

Men hvad vil medierne vise publikum i de nye virtual reality headsets?

De første produktioner spænder bredt, men befinder sig typisk i sports-, dokumentar- og reportagegenrerne. Se for eksempel Discoverys produktioner her

Se videoer fra blandt andre The New York Times Magazine her.

Eller se USA Today’s produktioner her.

Bemærk, at videoerne er produceret til virtual reality headsets, men de kan også ses i en browser. Hvis du ser dem i en browser, anbefaler vi at bruge Chrome og 4K-opløsning.

Eksplosiv udvikling siden 2012

Et virtual reality headset har en skærm til hvert øje, som tilsammen omslutter næsten hele synsfeltet. Det kan både vise video i 360 grader og 3D-grafik. Når man bevæger hovedet, kan man kigge rundt, og meget af indholdet er stereoskopisk, altså tredimensionelt.

Teknologien har eksisteret i årtier, men det var først i 2012, at den fangede de store teknologi-virksomheders interesse. Det skete, da opstartsvirksomheden Oculus VR viste en prototype frem på headsettet Oculus Rift, som var tidligere headsets langt overlegent, og som sendte chokbølger igennem den internationale teknologipresse.

Siden er det gået stærkt. Google lancerede sidste år det primitive pap-headset Cardboard – et etui med to linser, som man skal montere sin smartphone i, og som i dag kan fås til under 100 kroner. Og Samsung har lanceret en lignende løsning til smartphones, om end i plastic: det såkaldte Gear VR.

I år kom de første ’rigtige’ virtual reality headsets på markedet: Oculus VR lancerede den første forbrugerversion af high end headset’et Oculus Rift, der i skrivende stund koster omkring 6.000 kroner. Og HTC har lanceret headsettet Vive i samme prisklasse.

Begge kræver kraftige PC’er for at fungere. Men Sony er på vej med Sony VR: et headset i samme liga til Sony PlayStation 4. Og andre lignende headsets er på vej.

Der er stor kvalitetsforskel, men headset’ene har det til fælles, at man kan kigge rundt i et stereoskopisk univers.

Samtidig strømmer en ny generation af kameraer, der kan optage i 360 grader – og sågar stereoskopisk – på markedet. 

Et lignende momentum ses på indholdssiden: Computerspilsindustrien, pornoindustrien, filmbranchen og de sociale medier i fuld gang med at etablere fremtidens produktion og distributionskanaler. Og nu er de journalistiske medier altså også i gang.

0 Kommentarer