Amerikanere hædrer dansk EU-afsløring

Millioner til rige EU-landmænd.

Millioner til rige EU-landmænd.

Ved at grave dybt i EU's dunkle landbrugsstøtteordning, og lægge alle resultaterne ud på nettet, har Nils Mulvad og Brigitte Alfter, sammen med den engelske researcher Jack Thurston, gjort sig fortjent til Fredom of Information-prisen fra den amerikanske organisation til fremme af undersøgende journalistik, Investigative Reports and Editors (IRE).

Nils Mulvad og Brigitte Alfter er begge med i bestyrelsen i Foreningen for Undersøgende Journalistik, der i Danmark prøver at fremme den gravende, journalistiske disciplin.

De tre dybdeborende journalister fik prisen for websiden farmsubsidy.org, der overvåger den europæiske landbrugsstøtte – hvor den går hen, hvem der får hvad – og ikke mindst hvor meget de får.

En af de vigtige afsløringer er historien om den skotske mælkeproducent, der fik en million pund om året i ren landbrugsstøtte, hvilket er ni gange så meget, som han burde få ud fra mængden af den mælk, han producerer. Desuden viste det sig at støtten til rige, europæiske landmand undergraver tilværelsen for fattige bønder i Den Tredje Verden. Afsløringen vakte en del politisk ballade i England.

Du kan læse mere om den danske Foreningen for Undersøgende Journalistik, her er også en masse tips og henvisninger til, hvordan du kommer i gang med undersøgende journalistik.

Se siden farmsubsidy.org, der var grundlaget for prisen.

Du kan se pressemeddelelsen fra IRE, der omtaler FUJ og prisen.

0 Kommentarer