Medienævnet har fordelt etableringsstøtte og udviklingsstøtte for første halvår af 2015.
Netmediet Altinget.dk får over halvdelen af støttemidlerne i denne omgang. I alt er uddelt 6 millioner kroner, og heraf går 3,125 millioner kroner til Altinget.dk i udviklingsstøtte.
Pengene skal gå til et nyt tv-samarbejde mellem Altinget.dk og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Tre millioner kan lyde som mange penge, men faktisk havde Altinget.dk og DMJX søgt om fem. Det fortæller forsknings- og videnchef Thomas Rasmussen til Journalisten. Han er dog glad for bevillingen alligevel.
»Det er mig bekendt det største beløb, der nogensinde er givet til et digitalt medie. Det er vi rigtig glade for,« siger han.
Vil udnytte de usete folketings-timer
Formålet er kort sagt at udnytte de hundrede timers folketings-tv, der allerede i dag bliver produceret.
»Der findes i dag mange hundrede timers folketings-tv, men vi ved jo godt, at det ikke rigtig bliver set. Der vil Altinget.dk gerne tage de klip, hvor der virkelig sker noget, og så sende dem ud til de abonnenter, som er interesserede i lige præcis det spørgsmål, der bliver behandlet,« forklarer Thomas Rasmussen.
DMJX’ opgave bliver i høj grad at udvikle nogle nye formater, som video-bidderne kan formidles i.
»Vi vil gerne finde nogle nye måder, hvor det ikke bare er en artikel med et klip i, som vi tit ser i nyhedsmedierne i dag. Det handler dels om persuasive design – at lede folk ind i klippene – og interaktivt design – som handler om at integrere tekst og billede,« siger han.
Projektet skal løbe over tre år.
"Det er et godt match: Teoretikere og praktikere"
Altingets direktør og stifter, Rasmus Nielsen, forklarer projektet i en reklamefilm, som netop er blevet offentliggjort.
»Det er et godt match: Teoretikere og praktikere,« siger han blandt andet om samarbejdet med DMJX.
Du kan se videoen her:
Seks ansøgere får penge
I alt har Medienævnet modtaget 28 ansøgninger til puljen. Ud af dem var 18 om etableringsstøtte og 10 om udviklingsstøtte. Seks ansøgere har fået tilsagn, seks har fået delvist tilsagn, og 16 har fået afslag, oplyser Medienævnet.
Også en række andre medier har modtaget udviklingsstøtte. Det gælder blandt andre netmediet Denfri.dk, som har fået 200.000 kroner, ligesom det tæller Horsens Folkeblad/Horsens Exclusive og Vejle Amts Folkeblad/Vejle Exclusive, som hver har fået 88.600 kroner, og Magasinet KBH, som har fået 500.000 kroner.
"Arhmen, det er så fedt"
Hvis man ser på etableringsstøtten – som skal gå til at hjælpe nye medietiltag i gang – er der uddelt midler til seks modtagere. Den største modtager er Det Nye Zetland, som modtager 350.000 kroner.
»Gør vi det? Arhmen det er så fedt. Hold nu kæft, jeg er glad. Det havde jeg slet ikke hørt!« udbryder Zetland-medstifter Lea Korsgaard, da Journalisten fanger hende på telefonen.
Hun fortæller, at 350.000 kroner svarer til det fulde beløb, som Zetland havde ansøgt om. Pengene skal gå til forundersøgelser, inden Zetland relancerer sig selv.
»Vi har hele tiden haft denne her drøm om, at Zetland med kvalitetsjournalistik kan danne rammen om en begavet offentlig samtale. Vi er kun nået et lillebitte stykke af vejen, for det kan vi ikke, hvis vi er et kultmedie, der udkommer en gang om måneden. Vi skal gå fra et kultmedie til et nichemedie. Det kalder vi ”Det Nye Zetland”, og pengene skal bruges til at finde ud af, hvordan det nye medie skal se ud,« forklarer Lea Korsgaard.
Helt konkret skal pengene bl.a. bruges på markedsundersøgelser, brugerundersøgelser og til at lave en første skitse til et nyt visuelt design.
»Jeg ved godt, at 350.000 kroner er et lille blurp for mange af de største medieorganisationer. Men det er rigtig, rigtig mange penge for os, som vi kan komme virkelig langt for. Jeg er simpelthen så glad,« siger Lea Korsgaard.
Se hele listen
Projekterne Bias, Minartikel.dk, Projekt ABC og Goldberg.nu får hver 200.000 kroner.
Du kan se hele listen over modtagere her.
Kulturstyrelsen forklarer i en pressemeddelelse, hvorfor nogle ansøgere har fået afslag:
"Afslagene beror på, at projektet efter Medienævnets vurdering ikke er økonomisk selvbærende eller at projektet ikke har en økonomisk og positiv langsigtet effekt på nyhedsmediet ved støtteperiodens udløb. Derudover er der bl.a. givet afslag begrundet i, at mediet ikke er et nyhedsmedie i lovens forstand, projektbeskrivelsen har været utilstrækkelig samt egenfinansieringen ikke har opfyldt lovens minimumskrav."
Journalisten afventer en kommentar fra Altinget.dk.
Opdateret klokken 16.10: DMJX interviewet.
Opdateret klokken 16.42: Thomas Rasmussen tilføjet.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Medierne i Danmark er stort set alle sammen statsstøttede og derfor nogle bovlamme repræsentanter for "den fjerde statsmagt". I andre lande bliver journalisternes kollegaer fængslet, tortureret og slået ihjel for at lave journalistik. I Danmark skriver de om "Paradise Hotel", "X Faktor" og "Løkkes drikkevaner" som om det var stor journalistik og vigtige nyheder.
Jeg synes, det er pinligt ,at den eneste avis med anden tilgang til nyheder end den gængse, og som trykker vigtige artikler fra udlandet fra andre end Reuter og co svigtes af mediestøtten og DJ. Dagbladet Arbejderen har mistet ca en kvart million hver gang og udkommer nu kun nogle af ugens dage.
Det udgives af nogle der kalder sig kommunister ,og der er en side eller to specielt for medlemmer og sympatisører, men Arbejderen er, også for mig der ikke er kommunist, et vigtigt medie med input som alle redaktioner dagligt burde læse. Jeg opfatter ikke Arbejderen som mere eller mindre troværdigt end de fleste andre medier.
Hvis vi vil et mangfold, er der grund til at begræde både Mediestøtten og Etableringsstøtten, når et medie, der findes, kæmper for livet.
Arbejderen har et tilbud til kr 500 for tre måneder. Prøv det og vov et andet perspektiv på noget af det, du tror, du ved. Jeg har et sådant abonnement og finder næsten i hver avis en vigtig artikel, jeg kun ville have kunne finde der.
Og de har godt kulturstof.
Arbejderen bør støttes bedre. hvis du går ind for mangfold og en demokratisk debat baseret på viden.