”Altid chefens ansvar ikke at indlede forhold til studentermedhjælper”

Formand for Danske Mediestuderende er chokeret over anklager om seksuelle krænkelser fra to tidligere studentermedhjælpere i DJ. Hun mener aldrig, det kan være den studerendes ansvar ikke at indlede et forhold til sin chef: ”Ansvaret ligger altid hos den, der sidder på magten” 

Tirsdag kunne Journalisten fortælle, at to tidligere studentermedhjælpere har følt sig udsat for seksuelle krænkelser som ansat i Dansk Journalistforbund (DJ).

Begge anklagede nægter sig skyldige, og topledelsen fortæller, at de aldrig har hørt om krænkelser før.

Men anklagerne har rystet Thilde Høybye, der er er formand for Danske Mediestuderende og medlem af DJ’s hovedbestyrelse.

”Min umiddelbare reaktion er, at det er meget chokerende. Og at det er meget modigt, at de to kvinder står frem. Det har jeg enormt stor respekt for, og jeg tager det virkelig seriøst,” siger hun til Journalisten.

Vil ikke afvise, at kulturen skal ændres

Der foreligger ingen beviser for, at sexchikanen har fundet sted. Men flere tidligere ansatte i DJ står i artiklen frem og peger på, at DJ har en usund og sexistisk kultur. Det har både næstformanden og direktøren i DJ afvist i første omgang.

Alligevel meldte formand Lars Werge mandag ud til hovedbestyrelsen og DJ’s ansatte, at forbundet nu vil iværksætte en ekstern undersøgelse af chikane-anklagerne, samt en kortlægning af kulturen i huset. Det bakker Thilde Høybye op om.

”Jeg er ikke afvisende over for, at der er eller har været en kultur, som bør ændres. Hvis der har været en sexistisk kultur – eller en kultur, hvor de her ting var normalt – så vil jeg da gøre alt, hvad der står i min magt nu, for at ændre det,” siger hun.

Thilde Høybye fortæller, at Danske Mediestuderende i kølvandet på Metoo-kampagnen for nyligt besluttede at sætte fokus på netop seksuelle krænkelser i 2018.

”Og som formand står jeg altid til rådighed, hvis nogen har lignende oplevelser. Man kan altid komme til mig og lette sit hjerte. Jeg lover, at jeg lytter, og jeg lover fuld fortrolighed,” siger hun.

Asymmetrisk forhold mellem chefer og studerende

En af de ting, som tidligere ansatte kritiserer i Journalistens artikel, er, at en chef i huset i to tilfælde har haft forhold til studentermedhjælpere, første gang da han var konsulent og anden gang, efter han var blevet chef.

Det førte i februar 2016 til en mundtlig påtale til den pågældende chef, fordi forholdet var i strid med husets politik. Da han alligevel fortsatte forholdet til studentermedhjælperen, har det i sidste uge ført til en skriftlig advarsel.

”Det er fuldstændigt klokkeklart for mig, at magtforholdet mellem en chef og en studentermedhjælper er asymmetrisk. Derfor er det altid chefens ansvar ikke at indlede et forhold til en studentermedhjælper,” siger Thilde Høybye.

Vil du fraråde praktikanter og studentermedhjælpere at indlede forhold til chefer eller praktikantvejledere?

”Ansvaret ligger altid hos den, der sidder på magten. I en chef/studentermedhjælper eller vejleder/praktikant relation vil ansvaret aldrig ligge hos den studerende. Selvfølgelig skal alle medarbejdere altid følge de gældende retningslinjer og regler på arbejdspladsen,” siger hun. 

3 Kommentarer

Leif Hansen
23. NOVEMBER 2017
Fint at sætte fokus på
Fint at sætte fokus på sexchikane, men problemet i den type sager er jo, at anklagede i de fleste tilfælde er dømt uden rettergang, altså en form for standret. Der er vel nærmest tale om skueprocesser uden appelmulighed.
Sigrid Benedikte Strøyer
23. NOVEMBER 2017
Kære Thilde

Kære Thilde

Tusind tak for din støtte. Den betyder mere end du aner <3

De bedste hilsner
Hans Sørensen
23. NOVEMBER 2017
Både formand og næstformand i
Både formand og næstformand i DJ bør kende ALT til en sexistisk kultur med chef-medarbejderforhold.

For de har begge arbejdet (samtidig) på Ekstra Bladet, der nok må have verdensrekord i uofficielle forhold mellem chefer, medarbejdere og praktikanter (når chefredaktørerne gør det, så gør mellemlederne det også og dem, det går ud over, er desværre altid dem nederst i hierarkiet).

De kan nok ikke ændre forholdene på Ekstra Bladet, men de kan og skal ændre forholdene i DJ. Og de skal tage det hamrende seriøst.