Alternativet: Når medierne kræver fejlfri kultur, må de også selv leve op til det

Alternativets Rune Langhoff kritiserer Radio24syvs dækning af Niko Grünfeld: ”Der er helt sikkert ting i denne her sag, som det er vigtigt, at Radio24syv har dækket. Og thumbs up for det. Men der er bare ingen grund til også at fortælle ting, der ikke passer,” siger han. Jørgen Ramskov: Det ældste trick i spindoktorbogen (præciseret 22.oktober kl. 9.50)

"Der har været mindst lige så mange fejl i mediedækningen af @nikogrunfeld, som der har været fejl i hans cv. Niko har taget konsekvensen. #dkmedier?"

Sådan skrev presserådgiver i Alternativet, Rune Langhoff, i går torsdag på Twitter, efter Alternativets kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld meddelte, at han går af.

Journalisten har bedt Rune Langhoff påpege fejl, som han mener, medierne har begået. Han peger først og fremmest mod Radio24syv, som også har stået bag flere af de seneste ugers afsløringer om Niko Grünfeld.

Rune Langhoff nævner for eksempel, at Radio24syv-værterne Anna Ingrisch og Knud Brix  i en udsendelse omtalte den arkitekt, der indrettede Niko Grünfeldts kontor, for en "rigtig god bekendt".

“I dag fortæller vi den nye detalje, at arkitekten er en af Niko Grünfelds, borgmesterens, rigtig gode bekendte,” siger Anna Ingrisch, hvortil Knud Brix svarer:

"”Det er hun. Hun hedder Sonja Stockmarr.”

"Det kan synes som flueknepperi. Men det er vigtigt. For der er forskel på at være en bekendt og en rigtig god bekendt. Det tegner et billede af noget ulovligt. Noget nepotisme,” siger Rune Langhoff.

Et andet eksempel fra Rune Langhoff lyder, at værterne fejlagtigt fortæller, at det var kulturborgmesteren selv, der handlede møbler til kontorindretningen.  

”Udtalelsen er ikke rigtig. Han har ikke været ude at købe ind. Han har ikke selv gået rundt med shoppekortet og købt nogen af de her ting. Det kunne de have spurgt om, inden de sagde det. Det har de muligvis også gjort, men så har de ikke fået noget svar, og så er de bare kørt med historien alligevel," siger Rune Langhoff.

Direktør og ansv. chefredaktør på Radio24syv, Jørgen Ramskov, svarer:

"De her eksempler viser, at Rune Langhoff bruger det ældste tricks i spindoktorbogen. Han går efter et par mindre detaljer og finder et par hår i suppen."

For mange fejl i medierne

Ifølge Rune Langhoff har medierne generelt haft problemer med at holde styr på oplysningerne i sagerne om Niko Grünfeld.

”Der er jo for eksempel masser af medier og folk på sociale medier, der skriver, at han har brugt 130.000 kroner på møbler. Det har han ikke. Han har brugt 130.000 på indretning. Og nogle af de 25.000, arkitekten har fået i honorar, er jo også blevet brugt til hele sekretariatet – og ikke bare hans kontor,” siger han.

”Når man har magt til at sætte folkedomstolen i svingninger, skylder man også at være meget opmærksom på at give de rigtige oplysninger. Og det synes jeg ikke, medierne har været,” uddyber han. 

Ifølge ham er det paradoksalt, fordi medierne selv er så optagede af at finde fejl hos politikerne. 

”Hvis man fra mediernes side kræver en fejlfri kultur, kunne det være klædeligt, hvis medierne også selv gjorde sit ypperste for at leve op til det,” siger Rune Langhoff.

"Der er helt sikkert ting i denne her sag, som det er vigtigt, at Radio24syv har dækket. Og thumbs up for det. Men der er bare ingen grund til også at fortælle ting, der ikke passer," fortsætter han.

Småfejl skal ikke fjerne fokus fra historiens kerne

Jørgen Ramskov erkender, at formuleringen "en rigtig god bekendt" om den arkitekt, der blev valgt til at indrette kontoret, blev strammet en tand for meget. Arkitekten er søster til en tidligere politisk chef i Alternativet, men har selv været ude i medierne og sige, at hun kun har mødt Niko Grünfeld et par gange i professionel sammenhæng. 

"I det her forløb er det en upræcis formulering, og hun er ikke en rigtig god bekendt," siger Jørgen Ramskov. 

Han har dog svært ved at se, hvorfor stramningen skulle tage fokus fra den egentlige historie. 

"Det er jo ikke kernen i sagen. Kernen i sagen er, at vi har et parti, der har slået sig op på at ville sætte nye moralske standarder i dansk politik. De siger til alle os andre, at vi skal stoppe væksten og genbruge mere. Men i stedet for at gå på lageret og finde møbler, så indretter Niko Grünfeld et nyt kontor,” siger han. 

Kan du følge Rune Langhoffs pointe om, at medier ikke må begå sådanne fejl, fordi de har magten til at sætte folkedomstolen i svingninger?

”Ja. Og hvis det her var det eneste søm, vi havde hængt historien op på, ville jeg lægge mig fladt ned. Det havde været et stort problem, hvis vi havde sagt: ”Niko er nødt til at gå af som borgmester, fordi han har valgt en nær bekendt til at indrette sit kontor”. Men det er jo ikke det, der er historien,” siger Jørgen Ramskov.

"Det kan starte et karaktermord"

Rune Langhoff nævner herudover alvoren i, at det i Radio24syv bliver fortalt, at Niko Grünfeld selv var ude og handle ind til det nye kontor. 

"Det bidrager til at tegne et billede af en eller anden verdensfjern type, der går rundt og shopper kaffekopper i stedet for at lave politik. Det kan starte et karaktermord, og den måde, de fortæller det på i radioprogrammet, er med til at starte en folkestemning af, at han er en idiot,” siger Rune Langhoff. 

Ifølge Jørgen Ramskov har den fejlagtige oplysning en helt naturlig forklaring.

”Vi får bilagene fra kommunen, og på de bilag kan vi se, at det er Niko Grünfelds egne bilag. Derfor tror vi, at det er Niko Grünfeld, der har været ude at købe ind. Ved at researche videre finder vi så ud af, at det er hans personlige assistent, og så retter vi fejlen dagen efter. Hvad skal vi mere gøre?” siger han.

Og til anklagen om, at den forkerte oplysning kan være med til at starte et karaktermord, siger Jørgen Ramskov: 

”Det er noget forfærdeligt vrøvl. Han finder et hår i suppen. Vi går efter suppen."

Niko Grünfeld kunne have håndteret det på en anden måde

Igennem den seneste uge har forskellige medier haft svært ved at få interviews med Niko Grünfeld, op til at han meldte ud, at han stopper som borgmester. 

Rune Langhoff, hvis det er så vigtigt at få rapporteret tingene fuldstændig korrekt – er det så ikke et problem, at Niko Grünfeld ikke har villet stille op til interview og rent faktisk fortælle, hvordan tingene hænger sammen?

”Jo. Helt sikkert. Jeg siger ikke, at Niko ingen fejl har lavet," svarer presserådgiveren.

Er det en fejl, at han ikke har stillet op til interviews for at få forklaret de her ting?

”Jeg vil helst ikke blande mig i, hvordan mine kolleger ovre på rådhuset har gjort tingene. Men det er da helt sikkert, at han kunne have håndteret det på en anden måde. Og konsekvensen har vi jo set nu.”

Er det ligefrem mediernes skyld, at han har måttet gå af?

”Det ved jeg ikke. Niko har begået nogle fejl, som har betydet, at han har måttet gå af. Men som medie har man magt til at antænde en folkestemning eller folkedomstol, og så skylder man at være opmærksom på, at man giver de rigtige oplysninger," siger Rune Langhoff.

Præciseret 22. oktober kl. 9.50, så det fremstår tydeligt, at Anna Ingrisch siger ordenene: “arkitekten er en af Niko Grünfelds, borgmesterens, rigtig gode bekendte” og Knud Brix bekræfter med ordene: “Det er hun”. Før kunne teksten tolkes, som om også Knud Brix ordret havde kaldt arkitekten for en rigtig god bekendt.

Kommentarer
11
Steen Ole Rasmussen
21.10.18 08:14
Der foregår i øjeblikket ting
Der foregår i øjeblikket ting, som gælder pressens fundamentale funktion i relation til det at referere til og opretholde "den frie verden". Set i den sammenhæng forekommer det yderst afslørende og malplaceret, at der fokuseres så ihærdigt og nidkjært på et tilfældigt lille dansk partis officielle forsøg på at styre budskaberne herfra til offentligheden.

Kære venner, i afslører kun jer selv, når proportionerne og mangel på sans for relevans, implicit står der med jeres eksplicitte tilvalg ytringer i en situation, hvor langt større og vigtigere temaer forlanger jeres fulde opmærksomhed og intellektuelle nærvær.

Washington Post har sagt det som det er. Saudi Arabien har myrdet en af det saudiske regimes mest effektive og hårde journalistiske kritikere, fordi man ville af med ham.

Forklaringen fra regimets side på, hvad der skete i det tyrkiske konsulat, som nu er kommet efter flere ugers internationalt pres, er afsløret som: Bullschit!

Donald Trump, præsident i Det hvide hus, lederen af den frie verden, æder lorten!

Vores egen statsminister siger; "jeg vil godt lige have retten tjekket noget mere, inden at jeg sætter tænderne i"

Vores udenrigsminister siger; "forklaringen fra regimet er et skridt i den rigtige retning".

Alle ved, at retten er uspiselig. Alle ved, at en journalist er blevet dræbt på konsulatet af 14 udsendte medarbejdere fra inderkredsen omkring Saudi Arabiens leder, prinsen, kongen af noget, som beviser at øget økonomisk velstand på ingen måde medfører udviklingen frem med demokratiske tilstande!

Alle ved, at grunden til at Trump slikker tallerkenen ren, er, at det kan betale sig umiddelbart geopolitisk, økonomisk (Saudi Arabien er den største producent af olie, ud over USA selv og at landet har gigantiske formuer i hele verden, at landets opkøb af våben(som bl.a. bruges i Yemen, hvor 13 millioner mennesker står umiddelbart over for truslen om hungersnød(den potentielt største menneskelige katastrofe i dette årtusind))) og at det derfor er ren opportunisme og lunkne interesser, der gør, at han vælger at æde retten.

Den vestlige verdens leder tilsidesætter hensynet til demokratiets allermest fundamentale forudsætning, pressens og dens medarbejderes sikkerhed, fordi det kan betale sig for præsidentens bagland økonomisk.

Men her i DK er man optaget af et minoritetspartis officielle forsøg på at styre sine medlemmers tilgang til pressen!

Ingen er eller har været hverken principielt fremme i skoene eller klare i spydtet i forhold til vor egen statsministers eller Donald Trumps fundamentale svigt i forhold til mordet på en af jer selv.

På den måde kan det konstateres, at i, som medarbejdere på demokratistøtte, har vist, at i ikke er i stand til at opfylde jeres funktion og rolle som "selvstændigt tænkende og kritiske iagttagere af den verden, som i får jeres løn for at forholde jer til".

Vis mig en, som på den måde kan siges ikke at have lort på tungen her efter. Jeres engagement i Alternativets tilgang til jer, viser hvor meget lort, i har på tungen. Det kan ikke siges på nogen pæn måde, så lad vær med at censurere mig under henvisning til, at man kun må beskrive det ekstremt grimme på en pæn måde. Det ville ligne noget, vi kender alt for godt, alt for meget.

Det nærmeste, jeg har set nogen inden for vores sfære komme med en præstation, som man kan forlange af det segment, som i tilhører, kommer fra det tyske medie, Der Spiegel. På dagens elektroniske forside kan man se følgende indslag:
http://www.spiegel.de/politik/ausland/jamal-khashoggi-donald-trump-beschuetzt-saudi-arabien-a-1234309.html
Fremhævet af Journalisten
Lars Sundling
21.10.18 15:03
Steen Ole Rasmussen, husk at
Steen Ole Rasmussen, husk at I er et stedord og skal med stort!
Fremhævet af Journalisten
Steen Ole Rasmussen
21.10.18 19:19
Kære venner, I afslører kun
Kære venner, I afslører kun jer selv, når proportionerne og mangel på sans for relevans, implicit står der med jeres eksplicitte tilvalg, ytringer i en situation, hvor langt større og vigtigere temaer forlanger jeres fulde opmærksomhed og intellektuelle nærvær.

På den måde kan det konstateres, at i, som medarbejdere på demokratistøtte, har vist, at I ikke er i stand til at opfylde jeres funktion og rolle som "selvstændigt tænkende og kritiske iagttagere af den verden, som I får jeres løn for at forholde jer til".

Vis mig en, som på den måde kan siges ikke at have lort på tungen her efter. Jeres engagement i Alternativets tilgang til jer, viser hvor meget lort, i har på tungen. Det kan ikke siges på nogen pæn måde, så lad vær med at censurere mig under henvisning til, at man kun må beskrive det ekstremt grimme på en pæn måde. Det ville ligne noget, vi kender alt for godt, alt for meget.

Det nærmeste, jeg har set nogen inden for vores sfære komme med en præstation, som man kan forlange af det segment, som I tilhører, kommer fra det tyske medie, Der Spiegel. På dagens elektroniske forside kan man se følgende indslag:
http://www.spiegel.de/politik/ausland/jamal-khashoggi-donald-trump-beschuetzt-saudi-arabien-a-1234309.html

Nu står I med stort, alle de steder, hvor jeg tiltalte jer med "i", som udtryk for jer, anden person i flertal.

Desuden er der mindst et komma, som står forkert, og tre andre, som mangler, simpelt hen!

Det er yderst vigtigt i forhold til det, som jeg har at sige, og som slet ikke kommer til udtryk, netop på grund af de meget fundamentale sproglige svigt, som jeg gør mig skyldige i.

Evnen til at forstå indholdet er helt klart til stede. Og jeg beklager, at jeg i den grad ikke formår at formidle det, så man formår at komme frem til det.

Fejlen er min, helt og aldeles. I vil sagen selv, og går altid og entydigt efter det. (Jeg ved ikke, hvilket publikum Lars Sundling tilhører, os eller de andre. Men jeg tilhører de moralske, en fraktion inden for denne gruppe, som, udstyret med moral, har et noget ambivalent forhold til moralen. Måske kan jeg slet ikke finde ud af, hvem vi er, modsat jer, altså I andre)
Fremhævet af Journalisten
Christian Vangsø Bentsen
22.10.18 09:16
Radio 24/7s dækning af Niko
Radio 24/7s dækning af Niko var ualmindeligt klam, det kan enhver forvisse sig om ved se på dækningen.

Der er ingen uoverensstemmelse mellem at gå ind for genbrug og købe nye møbler. Det er Radio 24/7 der egenhændigt fremstiller en uoverensstemmelse for dernæst at basere deres journalistiske historie å den præmis.

Genbrug betyder såre enkelt at udtjente genstande kan finde nye anvendelser. Måske det gamle glasbord kunne tjene på et bibliotek, et ældrecenter eller et andet sted? Eller tilgå et værksted der laver møbler ud af gammelt grej eller hvad ved jeg.
Radio 24/7 spørger ikke ind til hvor de udtjente møbler er dirigeret hen og det er en tydelig fejl. Radioen formår ikke selv at afkode den egentlige historie - I stedet har de ansatte en konfirmand-agtig tilgang til sproget.

Eksemplificeret ved Jørgen Ramskovs totalt idiotiske udtalelse om håret i suppen. Et hår i suppen er netop problemet - ikke selve suppen.

Radio 24/7s Niko-sag er et kongeeksempel på hvordan man ved hjælp af at manipulere eller såre enkelt ikke at forstå sproget kan lave hokus-pokus historier.

At Alternativet ikke evnede at lukke historien og samtidig gøre 24/7 til grin siger pæn meget om Alternativet men naturligvis også noget om muligheden for taletid når nu et medie laver ged i den.

Fremhævet af Journalisten
Jørgen Ramskov
22.10.18 10:35
Kære Christian

Kære Christian
Journalistik handler om at fortælle hvad folk siger og derefter undersøge om de så også gør det de siger. Alternativet gik til valg i København på en helt anden tilgang til politik - konkret med 17 punkter for en bæredygtig udvikling - et af dem hedder: ansvarlig forbrug og cirkulær økonomi.
Folk må mene hvad de vil om Niko Grünfelds indkøb til sit borgmesterkontor. Jeg tror mange har en forventing om, at et parti, der går ind for cirkulær økonomi, så også efterlever det i praksis.
Derfor er det dybt relevant at undersøge om hans ageren står mål med Alternativets politik. Når et parti sætter høje moralske standarder for sig selv, og opfordrer os andre til at efterleve dem, så må de kunne tåle at de kigges efter. Vi laver faktisk et besøg på det loft hvor Københavns kommune anbringer sine møbler, og de er hverken udtjente eller ødelagte. Men absolut brugbare.
Den anden del af historien om Niko er i den grad også moralsk - for her er der tale om beviste forkerte oplysninger om uddannelse og bagrund. Skrevet af Niko Grünfeld selv. Ikke nok med det - Niko Grünfeld forsøger at skubbe ansvaret for de forkerte oplysninger over på Altinget og Politiken.Igen må jeg blot konstatere - hvis man sætter såkaldt nye standarder for politiske arbejde, så er det interessant at man agerer sådan som politiker.
Det er kernen i historierne. Og nok så meget spin på, om vi bruger ordene "rigtig gode bekendte" eller med Niko egne ord - "en professionel bekendt - ændrer ikke på det.
Fremhævet af Journalisten
Christian Vangsø Bentsen
22.10.18 11:25
Hej Jørgen,

Hej Jørgen,

det er jeres opgave at sørge for at afdække om politikere er hyklere eller retskafne. Om det er vi enige.

Jeg er ikke stødt på ordet "cirkulær økonomi", bortset fra en udsendelse på DRs P1. Jeg er ret overbevist om at hverken du eller Knud har nogen som helst ide om hvad "cirkulær økonomi" betyder. Skulle i vide det er det ikke noget der fremgår af nogen af jeres programmer. Vel?

Uanset hvad har Radio 24/7 ikke beskæftiget sig med at Københavns Kommune åbenbart råder over myriader af møbler som samler støv. Såfremt det var tilfældet - altså at Københavns Kommune råder over møbler, lamper mv. som samler støv så var det jo historien. Men er det kulturborgmesteren som har indflydelse på møbelopbevaring? Det troede jeg ikke. Uanset hvad så ved ikke en sjæl om der overhovedet findes de møbler du taler om her - endsige hvem der bestemmer hvor disse møbler bør være - Måske hjemme hos en lagerforvalter?

Sagen er at du ævler om om spin og gøgl al den stund Københavns Kommune har PHlamper og Wegnerstole stående på et lager.

I har lavet dårlig journalistik. Fordi alternativister generelt er lidt, lad os sige "ku-ku" så er det en gratis omgang. Og jeres journalistiske arbejde var ovenikøbet så ringe at i var nødt til at skrive "rigtig gode bekendte" for overhovedet at ha' en historie. Bizart nok tager du så efterfølgende afstand til jeres egen røverhistorie.

Sagen er, kære Jørgen, i lavede en dårlig historie der fik sit eget liv. Alle de der møbler osv. ved vi ikke noget om.

(lad mig gratis give dig to historier: 1. Hvor er alle de møbler, lamper, køleskabe, plæneklippere osv. Københavns Kommune hvert år indkøber/opmagasinerer? 2. Under Langebro er der en gigantisk P'kælder som er lukket. Hvorfor mon? Lige ved siden af har RealDania opført en p-kælder... med hvor mange besøgende? )

PS. Jres Niko-hejs er omtrent så klamt at jeg næsten ikke har ord for det.
Fremhævet af Journalisten
Lars Sundling
22.10.18 16:49
Christian Vangsø Bentsen,
Christian Vangsø Bentsen, husk at I er et stedord og skal med stort!
Fremhævet af Journalisten
Karin Jensen
22.10.18 22:52
Hvor er det dejligt, at se,
Hvor er det dejligt, at se, at netop du, Christian Vangsø Bentsen, blander dig i en debat om cv-fusk og råber op om manipulation. Ifølge KU har du ikke den kandidatgrad i jura, du påstår...
Fremhævet af Journalisten
Christian Vangsø Bentsen
23.10.18 08:38
Hej Karin, Jeg har da aldrig
Hej Karin, Jeg har da aldrig hævdet jeg har en kandidatgrad fra jura. Hvorfor skriver du sådan en omgang ævl?

I øvrigt råber jeg ikke op om cv-fusk men derimod om at Radio 24/7 digtede en historie om uoverenstemmelse mellem Nikos indkøb og genbrug.

I håbet om at du ikke arbejder med ret meget andet end en rive eller en spade ønsker jeg dig lykke på din vej.

Fremhævet af Journalisten
Anders Hede
30.10.18 17:05
Du er vist næppe journalist,
Du er vist næppe journalist, Christian. Hvis man kan se sådan på sagen må man være personligt involveret i Alternativet, ellers kan jeg simpelthen ikke forklare hvordan man kan se problemer med at man afdækker et magtmenneske kritisk. At han så vælger at gå er hans egen sag - det behøvede han ikke, men selvfølgelig skal det afslkkes når der snydes med CV og når indkøbspolitikken ikke hænger sammen med det der prædikes
Fremhævet af Journalisten
Christian Vangsø Bentsen
02.11.18 11:38
Hola Anders,

Hola Anders,

Jeg ved ikke præcist hvad du mener men du har fuldstændig ret, såfremt det er dit ankerpunkt; jeg har ikke været på et højskoleophold i Jylland.

Når jeg svarer her er det fordi du ikke antyder men derimod antager at jeg på en eller anden måde er involveret i noget der har med Alternativet at gøre.

Jeg har intet med Alternativet at gøre. Jeg skal ærligt indrømme at jeg finder dem mere end almindeligt gøgleriske og selve definitionen på hykleri og selvfedme.
Ikke desto mindre skal de behandles ordentligt. Og at opsætte en falsk præmis omkring genbrug for at fremprovokere en pointe er uordentligt.

Og for din skyld gentager jeg bare at jeg ikke har kommenteret på cv-sjusket/svindlen som jeg i øvrigt betragter som en latterlig og ligegyldig detalje.

ps. Jeg har faktisk været på en højskole i Jylland - Jeg tror den hed filmhøjskolen - Det er bare totalt ligegyldigt. Og så er det så mange år siden at jeg næsten ikke kan huske det
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage
chevron_left
chevron_right