Alternativet: Når medierne kræver fejlfri kultur, må de også selv leve op til det

Alternativets Rune Langhoff kritiserer Radio24syvs dækning af Niko Grünfeld: ”Der er helt sikkert ting i denne her sag, som det er vigtigt, at Radio24syv har dækket. Og thumbs up for det. Men der er bare ingen grund til også at fortælle ting, der ikke passer,” siger han. Jørgen Ramskov: Det ældste trick i spindoktorbogen (præciseret 22.oktober kl. 9.50)

"Der har været mindst lige så mange fejl i mediedækningen af @nikogrunfeld, som der har været fejl i hans cv. Niko har taget konsekvensen. #dkmedier?"

Sådan skrev presserådgiver i Alternativet, Rune Langhoff, i går torsdag på Twitter, efter Alternativets kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld meddelte, at han går af.

Journalisten har bedt Rune Langhoff påpege fejl, som han mener, medierne har begået. Han peger først og fremmest mod Radio24syv, som også har stået bag flere af de seneste ugers afsløringer om Niko Grünfeld.

Rune Langhoff nævner for eksempel, at Radio24syv-værterne Anna Ingrisch og Knud Brix  i en udsendelse omtalte den arkitekt, der indrettede Niko Grünfeldts kontor, for en "rigtig god bekendt".

“I dag fortæller vi den nye detalje, at arkitekten er en af Niko Grünfelds, borgmesterens, rigtig gode bekendte,” siger Anna Ingrisch, hvortil Knud Brix svarer:

"”Det er hun. Hun hedder Sonja Stockmarr.”

"Det kan synes som flueknepperi. Men det er vigtigt. For der er forskel på at være en bekendt og en rigtig god bekendt. Det tegner et billede af noget ulovligt. Noget nepotisme,” siger Rune Langhoff.

Et andet eksempel fra Rune Langhoff lyder, at værterne fejlagtigt fortæller, at det var kulturborgmesteren selv, der handlede møbler til kontorindretningen.  

”Udtalelsen er ikke rigtig. Han har ikke været ude at købe ind. Han har ikke selv gået rundt med shoppekortet og købt nogen af de her ting. Det kunne de have spurgt om, inden de sagde det. Det har de muligvis også gjort, men så har de ikke fået noget svar, og så er de bare kørt med historien alligevel," siger Rune Langhoff.

Direktør og ansv. chefredaktør på Radio24syv, Jørgen Ramskov, svarer:

"De her eksempler viser, at Rune Langhoff bruger det ældste tricks i spindoktorbogen. Han går efter et par mindre detaljer og finder et par hår i suppen."

For mange fejl i medierne

Ifølge Rune Langhoff har medierne generelt haft problemer med at holde styr på oplysningerne i sagerne om Niko Grünfeld.

”Der er jo for eksempel masser af medier og folk på sociale medier, der skriver, at han har brugt 130.000 kroner på møbler. Det har han ikke. Han har brugt 130.000 på indretning. Og nogle af de 25.000, arkitekten har fået i honorar, er jo også blevet brugt til hele sekretariatet – og ikke bare hans kontor,” siger han.

”Når man har magt til at sætte folkedomstolen i svingninger, skylder man også at være meget opmærksom på at give de rigtige oplysninger. Og det synes jeg ikke, medierne har været,” uddyber han. 

Ifølge ham er det paradoksalt, fordi medierne selv er så optagede af at finde fejl hos politikerne. 

”Hvis man fra mediernes side kræver en fejlfri kultur, kunne det være klædeligt, hvis medierne også selv gjorde sit ypperste for at leve op til det,” siger Rune Langhoff.

"Der er helt sikkert ting i denne her sag, som det er vigtigt, at Radio24syv har dækket. Og thumbs up for det. Men der er bare ingen grund til også at fortælle ting, der ikke passer," fortsætter han.

Småfejl skal ikke fjerne fokus fra historiens kerne

Jørgen Ramskov erkender, at formuleringen "en rigtig god bekendt" om den arkitekt, der blev valgt til at indrette kontoret, blev strammet en tand for meget. Arkitekten er søster til en tidligere politisk chef i Alternativet, men har selv været ude i medierne og sige, at hun kun har mødt Niko Grünfeld et par gange i professionel sammenhæng. 

"I det her forløb er det en upræcis formulering, og hun er ikke en rigtig god bekendt," siger Jørgen Ramskov. 

Han har dog svært ved at se, hvorfor stramningen skulle tage fokus fra den egentlige historie. 

"Det er jo ikke kernen i sagen. Kernen i sagen er, at vi har et parti, der har slået sig op på at ville sætte nye moralske standarder i dansk politik. De siger til alle os andre, at vi skal stoppe væksten og genbruge mere. Men i stedet for at gå på lageret og finde møbler, så indretter Niko Grünfeld et nyt kontor,” siger han. 

Kan du følge Rune Langhoffs pointe om, at medier ikke må begå sådanne fejl, fordi de har magten til at sætte folkedomstolen i svingninger?

”Ja. Og hvis det her var det eneste søm, vi havde hængt historien op på, ville jeg lægge mig fladt ned. Det havde været et stort problem, hvis vi havde sagt: ”Niko er nødt til at gå af som borgmester, fordi han har valgt en nær bekendt til at indrette sit kontor”. Men det er jo ikke det, der er historien,” siger Jørgen Ramskov.

"Det kan starte et karaktermord"

Rune Langhoff nævner herudover alvoren i, at det i Radio24syv bliver fortalt, at Niko Grünfeld selv var ude og handle ind til det nye kontor. 

"Det bidrager til at tegne et billede af en eller anden verdensfjern type, der går rundt og shopper kaffekopper i stedet for at lave politik. Det kan starte et karaktermord, og den måde, de fortæller det på i radioprogrammet, er med til at starte en folkestemning af, at han er en idiot,” siger Rune Langhoff. 

Ifølge Jørgen Ramskov har den fejlagtige oplysning en helt naturlig forklaring.

”Vi får bilagene fra kommunen, og på de bilag kan vi se, at det er Niko Grünfelds egne bilag. Derfor tror vi, at det er Niko Grünfeld, der har været ude at købe ind. Ved at researche videre finder vi så ud af, at det er hans personlige assistent, og så retter vi fejlen dagen efter. Hvad skal vi mere gøre?” siger han.

Og til anklagen om, at den forkerte oplysning kan være med til at starte et karaktermord, siger Jørgen Ramskov: 

”Det er noget forfærdeligt vrøvl. Han finder et hår i suppen. Vi går efter suppen."

Niko Grünfeld kunne have håndteret det på en anden måde

Igennem den seneste uge har forskellige medier haft svært ved at få interviews med Niko Grünfeld, op til at han meldte ud, at han stopper som borgmester. 

Rune Langhoff, hvis det er så vigtigt at få rapporteret tingene fuldstændig korrekt – er det så ikke et problem, at Niko Grünfeld ikke har villet stille op til interview og rent faktisk fortælle, hvordan tingene hænger sammen?

”Jo. Helt sikkert. Jeg siger ikke, at Niko ingen fejl har lavet," svarer presserådgiveren.

Er det en fejl, at han ikke har stillet op til interviews for at få forklaret de her ting?

”Jeg vil helst ikke blande mig i, hvordan mine kolleger ovre på rådhuset har gjort tingene. Men det er da helt sikkert, at han kunne have håndteret det på en anden måde. Og konsekvensen har vi jo set nu.”

Er det ligefrem mediernes skyld, at han har måttet gå af?

”Det ved jeg ikke. Niko har begået nogle fejl, som har betydet, at han har måttet gå af. Men som medie har man magt til at antænde en folkestemning eller folkedomstol, og så skylder man at være opmærksom på, at man giver de rigtige oplysninger," siger Rune Langhoff.

Præciseret 22. oktober kl. 9.50, så det fremstår tydeligt, at Anna Ingrisch siger ordenene: “arkitekten er en af Niko Grünfelds, borgmesterens, rigtig gode bekendte” og Knud Brix bekræfter med ordene: “Det er hun”. Før kunne teksten tolkes, som om også Knud Brix ordret havde kaldt arkitekten for en rigtig god bekendt.

11 Kommentarer

Christian Vangsø Bentsen
2. NOVEMBER 2018
Hola Anders,

Hola Anders,

Jeg ved ikke præcist hvad du mener men du har fuldstændig ret, såfremt det er dit ankerpunkt; jeg har ikke været på et højskoleophold i Jylland.

Når jeg svarer her er det fordi du ikke antyder men derimod antager at jeg på en eller anden måde er involveret i noget der har med Alternativet at gøre.

Jeg har intet med Alternativet at gøre. Jeg skal ærligt indrømme at jeg finder dem mere end almindeligt gøgleriske og selve definitionen på hykleri og selvfedme.
Ikke desto mindre skal de behandles ordentligt. Og at opsætte en falsk præmis omkring genbrug for at fremprovokere en pointe er uordentligt.

Og for din skyld gentager jeg bare at jeg ikke har kommenteret på cv-sjusket/svindlen som jeg i øvrigt betragter som en latterlig og ligegyldig detalje.

ps. Jeg har faktisk været på en højskole i Jylland - Jeg tror den hed filmhøjskolen - Det er bare totalt ligegyldigt. Og så er det så mange år siden at jeg næsten ikke kan huske det
Anders Hede
30. OKTOBER 2018
Du er vist næppe journalist,
Du er vist næppe journalist, Christian. Hvis man kan se sådan på sagen må man være personligt involveret i Alternativet, ellers kan jeg simpelthen ikke forklare hvordan man kan se problemer med at man afdækker et magtmenneske kritisk. At han så vælger at gå er hans egen sag - det behøvede han ikke, men selvfølgelig skal det afslkkes når der snydes med CV og når indkøbspolitikken ikke hænger sammen med det der prædikes
Christian Vangsø Bentsen
23. OKTOBER 2018
Hej Karin, Jeg har da aldrig
Hej Karin, Jeg har da aldrig hævdet jeg har en kandidatgrad fra jura. Hvorfor skriver du sådan en omgang ævl?

I øvrigt råber jeg ikke op om cv-fusk men derimod om at Radio 24/7 digtede en historie om uoverenstemmelse mellem Nikos indkøb og genbrug.

I håbet om at du ikke arbejder med ret meget andet end en rive eller en spade ønsker jeg dig lykke på din vej.

Karin Jensen
22. OKTOBER 2018
Hvor er det dejligt, at se,
Hvor er det dejligt, at se, at netop du, Christian Vangsø Bentsen, blander dig i en debat om cv-fusk og råber op om manipulation. Ifølge KU har du ikke den kandidatgrad i jura, du påstår...
Lars Sundling
22. OKTOBER 2018
Christian Vangsø Bentsen,
Christian Vangsø Bentsen, husk at I er et stedord og skal med stort!

Flere