Alternativet i aktiv protest mod konflikt-journalistik

Alternativets medie, Altivisten, skal være et modspil til konflikterne i den etablerede presse. ”Der er et kæmpestort gab og en kæmpe efterspørgsel på konstruktiv journalistik,” siger redaktøren  

”Altivisten er et opråb mod den konfliktskabende journalistik, der præger mediebilledet i dag.”

Sådan lyder et af de ni punkter, der er oplistet i Altivistens ”mediemanifest” på hjemmesiden Altivisten.dk. Et medie, der siden lanceringen i oktober 2016 har udgivet omkring 300 artikler, film og podcasts.

Oliver Riel er medieansvarlig i Alternativet samt medstifter og redaktør på Altivisten. De 300 indlæg på hjemmesiden er produceret af frivillige landet over. De er bud på, hvordan man kan løse nogle af Danmarks problemer.

Og netop fokus på løsninger mangler i dagspressen, mener Oliver Riel.

”Min grundholdning til dansk journalistik er, at der er et kæmpestort gab og en kæmpe efterspørgsel på konstruktiv journalistik. Der er en ekstrem overvægt af konfrontation og et ønske om at problematisere holdninger, langt mere end det handler om, hvordan vi løser konkrete problemer i samfundet,” siger medieansvarlig for Alternativet Oliver Riel.

 

 

Plads til politikere med noget på hjerte

Og Alternativet er ikke alene om at gå egne veje, fordi partiet er kritisk over for den etablerede presse. Også Det Konservative Folkeparti, EnhedslistenSocialdemokratiet og Nye Borgerlige mener, at det kan være svært at få tid til visse budskaber i den klassiske journalistik, partierne ikke er herre over.

Og Hans Engell, politisk kommentator, påpeger, at politikernes utilfredshed har været undervejs i mange år.

”Politikerne har en oplevelse af, at medierne – i takt med at de bliver mere presset på økonomien – skarpvinkler og fokuserer på enkeltsager, personer, skandaler og afsløringer frem for det, som politikerne helst vil. Nemlig at sætte fokus på egne tanker, forslag og idéer,” siger Hans Engell.

Er kritikken berettiget?

”Noget af den er. Meget er ikke. Politikerne har jo ret i, at der ikke er meget fokus på det almindelige parlamentariske arbejde. Men der, hvor de tager fejl, er, at der er masser af plads for politikerne i medierne, hvis de har noget på hjerte,” siger Hans Engell.

Løsninger har ikke gennemslagskraft i medierne

Men medieansvarlig for Alternativet Oliver Riel mener ikke, at medierne er interesserede i politikere, der har løsninger på hjerte.

[quote:0]”Vi er ikke aggressive i vores retorik. Og vi kritiserer ikke folk på samme måde som andre partier. Vi vil helst bare snakke om, hvilke løsninger der findes på forskellige problemstillinger. Det har ikke haft samme gennemslagskraft. Derfor besluttede vi os for at lave vores eget medie,” siger Oliver Riel.

Og Altivisten er, ifølge Oliver Riel, et eksperiment, der blander journalistik, politik og borgeraktivisme. Et eksperiment, han indtil videre er meget tilfreds med.

”Vi har gennemsnitligt omkring 3-400 læsere på hjemmesiden om dagen. Det har været overraskende højt, i forhold til at vi ikke har haft noget budget,” siger han.

Partiet søger mediestøtte fra 2019.

 

0 Kommentarer