Alt klar til barsels-løn for freelancere

Massiv politisk enighed ved Freelanceforum om at selvstændige og freelancere med lønmodtagerstatus skal kunne få barselsløn fra Barselsfonden.

Massiv politisk enighed ved Freelanceforum om at selvstændige og freelancere med lønmodtagerstatus skal kunne få barselsløn fra Barselsfonden.

Det er snart slut med at skulle bruge kunder som stråmænd, hvis man vil have den barselsløn på små 25.000 kroner, som Barselsfonden giver i refusion til arbejdsgivere. Det ligger klart efter den arbejdsmarkedspolitiske paneldebat, der indledte årets Freelanceforum-konference i Dansk Design Center.

Hvis nogen skulle have været i tviv, blev det gjort helt klart af SF's arbejdsmarkedspolitiske ordfører Eigil Andersen.

»De fire partier, der står bag regeringen er enige om, at der skal laves en ordning for selvstændige ervhervsdrivende, og der er ingen tvivl, om at ordningen også skal gælde lønmodtager-freelancere. Det er en absurd situation for jer, I ikke kan få udbetalinger uden af have en arbejdsgiver, og helt grotesk at, der indbetales bidrag, som I ikke kan få ud,« sagde han.

Og det synspunkt blev bakket op af de tre andre paneldeltagere, Christian Juhl og Maj Henriksen, arbejdsmarkedsordførere for henholdsvis Enhedslisten og Konservative, samt Andreas Stenberg, som er erhvervspolitisk ordfører for Radikale.

»Vi skal se på det med barsel. Det er en mærkesag, vi har haft,« lød det fra Stenberg.

Et mere åbent spørgsmål er så, hvornår den givne lovændring kommer. Her blev politikerne en smule mere lange i mælet, men den generelle opfattelse var dog, at det ikke er et forslag, der ligger nederst i bunken.

»Vi skal have den lov på plads, og det må vi have sat i gang snarest,« sagde Christian Juhl.
Det mest konkrete – i en lidt henkastet bemærkning – kom fra Eigil Andersen.

»Fordelen er, at det ikke koster staten penge, derfor vil jeg sige, at der er en god chance for at det sker inden for en overskuelig periode – om det er et år eller ej, ved jeg ikke,« sagde han.

DJ's formand Mogens Blicher Bjerregaard var meget tilfreds med de klare udmeldinger, der var omkring kommende bedre barselsregler for freelancere.

»Nu har vi gået og sagt det mange gange, men nu forventer jeg ikke, vi behøver sige det mere. Nu må vi gå ud fra, at det kommer.«

Udmeldingerne er i tråd med det signal, der tidligere er kommet fra den nye regering.

0 Kommentarer