Aller vil overtage dine rettigheder

 Aller Press dikterer nye kontrakter til samtlige freelancere. Reelt betyder det, at bladhuset får enekontrol med ophavsretten. Dansk Journalistforbund er rasende.Freelance. Flere hundrede freelancere står i en taber-taber situation. Enten forærer de alle rettighederne til deres arbejde til mediekoncernen Aller - eller også mister de en arbejdsgiver.

 

Aller Press dikterer nye kontrakter til samtlige freelancere. Reelt betyder det, at bladhuset får enekontrol med ophavsretten. Dansk Journalistforbund er rasende.

Freelance. Flere hundrede freelancere står i en taber-taber situation. Enten forærer de alle rettighederne til deres arbejde til mediekoncernen Aller – eller også mister de en arbejdsgiver.

Aller Press forsøger at få samtlige tilknyttede freelancere til at skrive under på, at de overdrager alle rettigheder til koncernen på meget ringe vilkår.

»Det er et ensidigt diktat og en uacceptabel adfærd,« siger chefjurist i Dansk Journalistforbund Anne Louise Schelin.

»Det er det frækkeste, jeg nogensinde har set,« siger freelancejournalist Birgit Brunsted, som har modtaget en kontrakt til underskrivelse fra Aller.

En underskrift betyder, at Aller fremover frit kan bruge billeder, tekster, tegninger og så videre inden for hele koncernen – og altså også i Norge og Sverige – uden at freelanceren tilbydes ekstra betaling. Samtidig mister freelanceren også kontrollen over, hvordan tekster og fotos bliver brugt. Eksempelvis kan et foto taget til Femina overdrages til Se&Hør uden yderligere betingelser.

Aller vil også få retten til at bruge freelancernes arbejde til at markedsføre alle Allers redaktionelle produkter eller Aller som virksomhed – igen uden ekstra betaling.

Aftalen er uden tidsbegrænsning. Det betyder, at en freelancers arbejde efter en underskrift også kan bruges i medier, der endnu ikke eksisterer.

Samtidig vil Aller også overtage retten til at sælge freelancernes arbejde uden for koncernen. Her vil freelanceren dog få 37 procent af indtægten.

Birgit Brunsted er videnskabsjournalist og skriver om sundhed for blandt andet Femina. Hun vil ikke risikere at ødelægge 'sit gode navn og rygte' ved at overlade retten til at videreudnytte artikler til Aller.

»Jeg er meget glad for mit samarbejde med redaktionerne i Aller, men det stopper, hvis jeg er tvunget til at skrive under,« siger hun.

Aller Press har sendt 600 kontrakter ud, og dermed er det i omfang den hidtil største enkeltsag om freelanceres ophavsret. Forlagene Bonnier Publications og Egmont Magasiner har tidligere lavet samme typer kontraktudspil.

Dansk Journalistforbund har mailet til alle freelancere og rådgivet dem til ikke at skrive under på kontrakten, før der har været mulighed for en forhandling om indholdet. Samtidig presser forbundet på for at opnå forhandlinger med Aller Press – i skrivende stund uden held.

Chefjurist Anne Louise Schelin mener, at Aller Press' udspil er led i en tendens, hvor danske udgivere forsøger at sikre sig enekontrol med ophavsretten og herunder retten til at videreudnytte tekster og fotos og dermed skabe amerikanske tilstande. I USA er det i princippet udgiveren, som ejer ophavsretten til journalisternes tekster.

»Journalistisk stof kalder på beskyttelse, da det er den enkelte, der skal stå inde for presseetikken, og den enkelte, der skal stå til ansvar for teksterne – også i en retssag. Det er et stort ansvar, så derfor skal man selvfølgelig også have rettigheder, der giver både mulighed for en ordentlig økonomi og indflydelse på de vilkår, ens stof kan udnyttes på,« siger Schelin.

Forlagsdirektør i Aller Press Per Ingdal siger, at man skal have noget »helt unikt« at byde på, hvis man skal fortsætte med at levere stof til Aller uden at skrive under på kontrakten. Ifølge direktøren havde over 100 allerede skrevet under omtrent en uge før sidste frist.

»Alle taler om mediekonvergens og muligheden for at arbejde på mange platforme, og det har vi også brug for at kunne, hvis vi skal udvikle os. Vi mangler dog at få et afklaret forhold om rettighederne til at bruge stoffet,« siger Per Ingdal.

Han mener, det er et tillidssag mellem Aller og freelanceren, at tekster og fotos bliver brugt på en måde, som freelanceren kan stå inde for.

»Vi har ikke interesse i at kompromittere hverken medarbejdere eller deres arbejde,« siger han.

0 Kommentarer