Aller Media inviterede læsere til at spise giftige bregneskud

I to artikler har Aller Media beskrevet, hvordan læserne kan spise bregneskud. Men mange bregneskud i dansk natur er giftige, og en enkelt bregne er kræftfremkaldende, advarer seniorrådgiver i toksikologi fra DTU. (Opdateret den 27/8 klokken 10:50 med beklagelse fra Aller Media)

Aller Media har i to artikler inviteret læsere til selv at indsamle bregneskud i dansk natur og bruge dem i maden. Men bregneskud kan være giftige og i et enkelt tilfælde kræftfremkaldende, advarer fødevareekspert fra DTU.

Magasinet Mad og Bolig bragte i marts en artikel-guide til, hvordan man selv kan samle sin mad i skoven. Artiklen refererede til Michelin-kokke og blev også bragt på bt.dk

Man kunne i artiklen læse følgende:

”Kokkene bruger de råvarer, der er tilgængelige her og nu, så gå ud i haven, i skoven og på stranden og saml alt spiseligt fx lysegrønne granskud, der smager syrligt og friskt, mos, dunhammer, strandkveller, bregneskud og umodne jordbær."

Et par uger senere – den 3. april – skrev Aller Medias Newsdesk en historie med titlen ”5 perfekte forårsspiser for dit helbred”, som byggede på en artikel fra Huffington Post. Her blev bregneskud rost for at hjælpe med at bygge og reparere muskler og væv. Den artikel blev også bragt på bt.dk.

I dag skriver Jyllands-Posten, at bregneskud kan være giftige. Jyllands-Posten citerer seniorrådgiver i toksikologi Kirsten Pilegaard fra DTU Fødevareinstituttets afdeling for Toksikologi og Risikovurdering.

Kirsten Pilegaard uddyber over for Journalisten, at en bestemt bregne endda er kræftfremkaldende.

»Ørnebregnen er ret almindelig herhjemme, og den er kræftfremkaldende. Strudssvingebregnen, som jeg tror, at artiklerne refererer til, kan også være giftig. Hvis man kender den og tilbereder den rigtigt, kan det gå, men jeg ville aldrig anbefale folk at gøre det,« siger hun til Journalisten.

Advarslen mod de giftige bregneskud bliver nu citeret af andre medier, bl.a. dr.dk.

Journalisten har interviewet den ansvarlige redaktør fra Aller Media. Redaktøren ønsker først at udtale sig, når forløbet er blevet undersøgt internt og vil derfor først kommentere sagen tirsdag morgen.
Opdateret den 27/8 klokken 10:50: Chefredaktøren på Mad og Bolig, Charlotte Riparbelli, skriver i en mail til Journalisten, at de ikke har været præcise nok i deres artikel om bregneskud.
"Det skal vi beklage. Når vi alligevel gør det, er det fordi bregneskud flere steder i verden er en delikatesse og bliver brugt på restauranter som for eksempel Noma. Men en bregne er, som du selv gør opmærksom på, ikke bare en bregne. Nogle er spiselige, hvis man ved, hvordan man skal anvende dem. Andre bregner er giftige. Desværre kan bregner være svære at kende forskel på, og derfor skulle vi have præciseret, at det er sådan det forholder sig," skriver hun.
Mad og Bolig har også bragt en berigtigelse på deres egen hjemmeside, hvor de i en artikel advarer mod bregneskud.

0 Kommentarer