Aller-krigen klar til at bryde ud

80 freelancere bakkede onsdag aften op omkring en blokade af Aller-koncernen. Allers egen fremfærd har gjort det let at samle folk, siger Jens Rossen fra Freelancegruppen.

80 freelancere bakkede onsdag aften op omkring en blokade af Aller-koncernen. Allers egen fremfærd har gjort det let at samle folk, siger Jens Rossen fra Freelancegruppen.

Selvom Aller-freelancerne ikke er organiserede gennem medarbejderforeninger og lignende, lykkedes det både at skabe et flot fremmøde og almindelig enighed ved mødet onsdag aften i Arbejdermuseet.

Den enighed fører nu til at blokadevarsel til Aller, der betyder at en blokade kan træde i kraft når den hidtidige overenskomst udløber 1. marts. En blokade vil selvsagt betyde tab af indtægter og opgaver for freelancerne, men alligevel var det ifølge Jens Rossen ikke svært at skabe enighed i den ellers blandede gruppe af mødedeltagere.

»Lige nu er opbakningen stor og meget opmuntrende. Men når Aller har taget så uhyrlige skridt, så er det ikke svært at skabe sammenhold, selv når det gælder folk, der ellers ikke har et forhold til det at være i en fagforening,« siger han.

Han henviser til, at Aller allerede i sommeren 2009 begyndte at udsende individuelle kontrakter om levering, hvor freelanceren ville fraskrive sig nogle af de rettigheder omkring viderebrug, der er aftalt i freelanceoverenskomsten fra 2007.

Derfor tøver DJ heller ikke med at varsle blokaden mod Aller, selvom sådan et skridt normalt først sker, når man har forsøgt at forhandle en ny overenskomst. Allers udsending af kontrakter der strider med overenskomsten gør også, at DJ har indklaget Aller for en faglig voldgift.

Da DJ i 2007 indgik overenskomst for freelancerne på Aller, blev det betragtet som et stort og vigtigt skridt for organiseringen på freelanceområdet. Derfor har Aller-konflikten meget høj prioritet i forbundet.

»I er frontkæmperne i det her! Det vil brede sig til andre medier som benytter freelancere, hvis vi ikke står fast,« sagde Peter Thornvig, formand for DJ Fotograferne og medlem af DJs hovedbestyrelsen, under mødet på Arbejdermuseet.

Både Peter Thornvig og Jens Rossen sidder sammen med Aller-freelancere og DJ-konsulenter i den mandatgruppe, der på mødet blev nedsat for at arbejde med den videre strategi.

Under en blokade vil freelancere, der mister indtægt kunne få konfliktstøtte af DJ.

0 Kommentarer