Aller-krig i hurtig optrapning

Aller-freelancere bliver kimet ned af redaktører, der presser dem til at skrive under på de nye leveringsaftaler. DJ forsøger at fremskynde voldgiftssag.

Aller-freelancere bliver kimet ned af redaktører, der presser dem til at skrive under på de nye leveringsaftaler. DJ forsøger at fremskynde voldgiftssag.

Der bliver nu sat tommeskruer på de freelancere, der ikke har skrevet under på nye leveringsaftaler fra Aller. På Aller-freelancernes netværk fyger det frem og tilbage med mails, der fortæller om, hvordan de bliver ringet op og truet med at ryge ud, hvis de ikke skriver under.

»Jeg modtager en masse mails lige i disse dage, både gennem netværket og til mig personligt. Det er både folk, der skal skrive under, før de får flere opgaver, og folk, der allerede har aftaler, men som bliver presset til at levere på nye, forringede vilkår,« fortæller faglig konsulent i DJ Hans Jørgen Dybro.

Journalisten har talt med en Aller-freelancer, der bekræfter det pres, der i øjeblikket udgår fra Aller-huset.

»Jeg er faktisk netop blevet ringet op af en redaktør fra Aller, og jeg er helt sikker på, at det handler om kontrakten,« fortæller hun.

Hun – der har bedt om at være anonym – har arbejdet for Aller i ti år, og har gennem sidste år haft en indtægt på mellem 25.000 og 30.000  om måneden fra sine Aller-opgaver. Hun blev første gang præsenteret for de nye kontrakter i august.

»Jeg havde siddet i en periode hos Aller som redaktionssekretær og hørt, hvordan de snakkede om kontrakterne. Så da jeg på sidste dag fik den med hjem i hånden, vidste jeg, at det ikke var noget, jeg skulle skriver under på.«

Det skete der ikke noget ved det første halve år, men kort inde i det nye år kommer så andet kontraktudspil.

»Jeg fik en hyggelig nytårshilsen om, at de havde revideret kontrakten, så den nu var bedre, og så bad de mig skrive under inden 14 dage, ellers ville samarbejdet ophøre.«

Men det har hun ikke tænkt sig at gøre – også selvom det kan betyde et endegyldigt farvel til Aller som kunde.

»Jeg synes vilkårene i forvejen er så dårlige. Gennem de sidste par år har de virkelig skåret ned. For eksempel rejsereportager, som man før fik 10.000 for, det giver i dag højst 6-7.000. Man bliver ikke behandlet som en god samarbejdspartner. Og man har ikke samme loyalitet, når man oplever, at de heller ikke har det. Det er ærgerligt, for jeg har været rigtig glad for det,« siger hun.

De freelancere, der ikke skriver under, kan gå en økonomisk hård måned i møde. Før en eventuel blokade, som først kan træde i kraft den 1. marts, kan de nemlig ikke modtage konfliktstøtte fra forbundet. Så kampen mod Aller sker på egen finansiering.

»Det er et skrøbeligt sammenhold, og jeg kan godt forstå, at nogle føler sig nødsaget til at skrive under. Men det betyder meget for mig, at jeg ikke står alene med det her. Det er godt at have netværket, og få nogle oplivende mails i løbet af dagen,« siger Journalistens kilde.

Det pres, redaktørerne lægger på journalisterne, har fået Journalistforbundet til at forsøge at fremskynde den voldgiftssag, der skal afgøre, om Aller handler ulovligt, når de forsøger at gennemtvinge individuelle kontrakter, der bryder med freelance-overenskomsten.

I en mail til freelancerne skriver forbundets chefjurist Anne Louise Schelin, at »i en situation, hvor leveringsaftalen af DJ er indbragt for en faglig voldgift (…) forekommer en sådan adfærd at være unødig aggressiv og at være tæt på eller at være et brud på fredspligten.«

Schelin opfordrer alle freelancere, der overvejer at skrive under på aftalen, til at kontakte DJ først, så de kan blive sat ind i hvilke konsekvenser, aftalen har.

0 Kommentarer