Ved gårsdagens Store Match Dag fik alle journaliststuderende fra SDU en praktikplads. Det skyldes blandt andet personlige samtaler med de studerende inden dagen, mener SDU. Det vil Journalisthøjskolen ikke indføre. (opdateret 13:10)
Alle 29 praktikansøgere fra SDU stod med en kontrakt i hånden i går på trods af, at der var 50 praktikpladser for lidt. Både studieleder Peter Bro og praktikvejleder Jacob Vestergaard tror, det skyldes SDU's forløb op til den skæbnesvangre dag. Her blev holdt oplæg for hele semestret, gruppesamtaler og personlige samtaler på 30-60 minutter med hver studerende. De har også mulighed for at øve en praktiksamtale med professionelle, inden det er alvor.
»Vi holder et spejl op foran dem til de personlige samtaler,« siger Jacob Vestergaard til Journalisten.dk.
»Vi prøver at finde en balance mellem deres muligheder og ønsker og fortæller dem høfligt, hvis vi vurderer, at deres ønsker er urealistiske.«
De journaliststuderende fra landets tre uddannelser søger primært til København og Århus, og på trods af de manglende pladser måtte flere praktiksteder gå hjem uden praktikant i går. Det var især de lokale medier fra Danmarks yderområder, som måtte gå tomhændet.
»Det er jo de studerendes fortjeneste, når de får en stilling. Vi kan jo ikke fraråde dem at søge de populære pladser, men vi beder dem altid overveje andre muligheder. Jeg melder klart ud, at det er bedre altid at være startspiller på AC Horsens end bænkevarmer hos FCK,« siger praktikvejlederen.
Ifølge Jacob Vestergaard var det kun et par journaliststuderende ud af 60-70 stykker, som ikke fik en praktikplads i foråret, da der manglede cirka 20-30 pladser.
På Journalisthøjskolen i Århus har man også fælles orientering, mulighed for at få gennemlæst sin praktikansøgning og øve sig på en ansættelsessamtale, men personlige samtaler er der ikke noget af. DMJX's praktikvejleder, Pia Færing, udtalte i går, at det især var 12-talspigerne, som var helt følelsesmæssigt chokerede over, at det virkelig kunne være dem, som ikke fik en praktikplads.
Man også diskuteret ordningen med de obligatoriske personlige samtaler på Journalisthøjskolen, men har afvist den. Dels fordi det kræver flere ressourcer på grund af et højere antal studerende, dels på grund af
»Det er til SDU's fordel, at alle får en praktikplads i første hug, men jeg tror ikke nødvendigvis, det er til de studerendes fordel. For det første kan jeg tage fejl i min anbefaling til dem. Jeg vil ikke stå i en situation, hvor de studerende kan føle, at jeg har medansvar for deres ansøgervalg,« siger praktikvejleder Pia Færing.
»For det andet kan der være god læring i ikke at få en praktikplads i første omgang. Men i stedet at skulle hjem og tænke sig lidt om og selv nå frem til nogle erkendelser«
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
For lige at rette min gamle underviser Jacob Vestergaard, så fik alle SDU'ere også plads i foråret... Og stort tillykke til alle der fik plads. Jeg tror man skal have oplevet den dag for at vide hvor forfærdelig den er!
Vh Frederik Nørby
Også hjerteligt tillykke herfra til såvel studerende som de omtalte fødselshjælpere.
Da indtil flere journalister på et tidspunkt i deres karriere vælger at give den som kommunikationsrådgiver, er det næppe nogen skade til, at de fra barnsben lærer, hvilke resultater ordentlig kommunikationsrådgivning kan skabe.
Keep on rockin'
Riis
Et stort til lykke til de 29 studerende fra SDU, der fik praktikplads i første hug! Godt gået!
Måske er det på grund af SDU's samtaletræning, måske har SDU'erne været bedre end Journalisthøjskolens studerende til at sprede deres ansøgninger, eller måske er de bare dygtigere. Vi ved det ikke.
Men som skatteborger vil jeg godt advare mod, at uddannelsesinstitutionerne begynder at bruge mange ressourcer på at træne deres egne studerende i samtale-teknik. Den eneste effekt er, at studerende fra én uddannelse kommer foran studerende fra en anden, og dermed er der lagt op til et ufrugtbart "samtale-trænings"kampløb mellem de forskellige uddannelsesinstitutioner.
Penge og studietid er efter min opfattelse bedre brugt på undervisning i journalistik. Allerede i dag bruges der på Journalisthøjskolen megen god studietid på praktikræset, og jeg har svært ved at se, hvordan denne tid i sidste ende giver Danmark bedre journalister.
vh. Thomas Pallesen
skatteyder, medieforbruger og lektor på Journalisthøjskolen.