search

Alle overgreb på journalister skal retsforfølges

Så står vi igen en 3. maj, taler og skriver om pressefriheden som et helt grundlæggende element for ytringsfriheden og demokratiets udvikling.

Så står vi igen en 3. maj, taler og skriver om pressefriheden som et helt grundlæggende element for ytringsfriheden og demokratiets udvikling. Samtidig skal vi være konkrete og komme med handlingsplaner, der kan gøre en forskel for pressefriheden.

Sådan en handlingsplan har DJ tidligere bidraget til i International News Safety Intstitute (INSI), der gennemgik en lang række sager verden over, hvor der var foretaget overgreb på journalister. Rapporten blev fulgt med et krav til UNESCO om at bede de nationale regeringer sikre journalisterne sikre arbejdsvilkår samt at retsforfølge de kriminelle.

Hvert eneste overgreb er et angreb på pressefriheden, og hver eneste journalist, der oplever dette, skal vide og mærke, at det internationale samfund er optaget af den konkrete sag. Det er et kæmpe arbejde, men der findes kun én måde at gribe det an på, nemlig at gå i gang.

Det har vi så gjort nu ved at for eksempel at kortlægge de overgreb, hver eneste af de fængslede journalister i Iran er udsat for. Det internationale journalistfederation (IFJ) har nemlig i år valgt at sætte særlig fokus på ét land, nemlig Iran.

Sammen med iranske journalister i exil og med en række internationale organisationer har vi i DJ iværksat en handlingsplan, der skal forbedre vilkårene for de iranske journalister, både i Iran og i exil.

De første aktiviteter er allerede sat i værk, og en af de næste bliver et påvirkningsarbejde over for såvel EU som de nationale regeringer for at få afbureaukratiseret reglerne omkring exiljournalisternes arbejdsmuligheder.

Journalister i exil kan ofte være med til at fuldende det billede, der tegner sig af situationen i de lande, de flygtede fra. Samtidig giver det mening, at fordømmelse af terrorregimer og diktaturstater bliver fulgt op med støtte til de flygtninge, der i al hast har måttet forlade deres land, fordi de til daglig arbejder med noget så centralt som opretholdelse af den pressefrihed, der er grundlaget for ytringsfriheden og den demokratiske udvikling.

Dette gælder for mange journalister i exil. Jeg har således netop i dag haft besøg af en somalisk journalist, som søger asyl i Danmark. Sammen med asylansøgningen kæmper hun for at få lov til at virke som den journalist, hun er. Der er god grund til at opfordre myndighederne til at lade hende og andre journalister, der er kommet her til landet, til at arbejde med det, de kan, nemlig bidrage til afgørende viden om de konfliktområder, der er flygtet fra.

Der er således mange konfliktområder at tage fat på. Det er vores pligt i både de nationale journalistforbund og i de internationale organisationer at tage fat.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen