search

Alle journalister er inhabile

Eller også er alle habile.

Eller også er alle habile. Det kommer vist an på øjnene, der ser, kan vi konstatere ud fra den debat i debatten, der har kørt om Signe Højgaard Nielsens påståede hang til socialdemokrater – en hang, som nogen mener har noget at gøre med hendes kritiske tilgang til B.Ts dækning af Helle Thornings skattesag.

Det er ubehageligt at blive beklikket på sine gode, journalistiske hensigter. Det tror jeg, at Signe Højgaard Nielsen nu også kan skrive under på. Hendes søster er socialdemokrat og hun har været med til at hænge plakater op i forbindelse med sidste valgkamp.  Og hvad så?

Så ingenting. Nøjagtigt det samme kan man sige om journalist Niels Krause Kjær, der i sidste uge også måtte lægge ryg til beskyldninger om at være inhabil i visse sammenhænge, fordi han engang har været konservativ pressechef. Han er formentlig stadig borgerlig. Formentlig. Og hvad så?

Så ingenting. Begge partier er mig bekendt både lødige. Og lovlige.

Hvis man er journalist på et givent medie, så er man for det meste uddannet håndværker. Det betyder, at man holder sig til de principper, som faget dikterer. Undertiden kan man vinkle forskelligt afhængig af ens grundlæggende opfattelse af verden – ens opfattelse af hvad der er rigtigt eller forkert – forargeligt eller i orden. Men er man et samvittighedsfuldt menneske og en dygtig håndværker, er det ikke svært at skille tingene ad. Politiske sympatier inde i hovedet – journalistisk arbejde nede i tastefingrene.

Problemet opstår kun, når man ikke er bevidst om, hvad der KAN diskuteres og når man blander genrerne sammen og hårdnakket påberåber sig en journalistisk neutralitet. Uvidenhed og manglende evne til at skelne mellem fakta og holdninger er et problem. Ikke et erklæret – eller formodet – partipolitisk tilhørsforhold. For læseren er dette ikke meget andet end en varedeklaration.

I de seneste år har den værdibårne journalistik været på fremmarch. Vi ser konstant kommentatorer med journalistisk baggrund, og selv nyhedsartikler er undertiden værdiladede i deres sprogbrug. Holdninger er på ingen måde et særsyn i journalistikken. Man kan derfor undre sig over, hvorfor journalister (og deres chefer) er så bange for at blive "hængt ud" for at have et politisk ståsted. "Man skal ikke kunne sætte en finger…", hører man ofte. Som om det at have politiske holdninger var noget skidt. Noget værre snavs.

Alligevel læser man gang på gang klummer af redaktører og journalister – og sågar nyhedsværter – hvor der i høj grad bliver taget aktivt stilling. Hvis en klummeskribent lufter sin sympati med pædagogernes klagesang over dårlig normering, er det politik. Hvis en klummeskribent klager over slikreklamer til børn, er det også politik. Begge dele kan man sætte partinavne på. Men her er det helt i orden? Eller hvad?

Hvorfor er lige netop partipolitisk aktivitet forbundet med noget befængt? Det kan meget vel tænkes, at Signe – ud over at være en god, hjælpsom søster – også stemmer socialdemokratisk. Det rager dybest set ikke andre end hende selv. Men er det ikke også fuldkommen underordnet i forhold til hendes arbejde?

Det letteste i verden er at holde en partipolitisk balance i sin journalistik. Langt sværere er det eksempelvis at være neutral, hvis man bliver bedt om at skrive kritisk om sin ægtemands virksomhed. Eller hvad med en historie om et sygehus, hvor din mor engang blev dårligt behandlet?

Som mennesker er vi ikke neutrale. Journalister er det i særdeleshed ikke, da det er vanskeligt både at være neutral (indifferent) og samfundsengageret på en gang.

Kan større åbenhed frem for mindre politisk paranoia være vejen frem? Skal man fortælle sin chef, at man engang var medlem af Amnesty eller havde for vane at deltage i 1. maj sammen med studiekammeraterne, eller at ens mand er ansat i Danske Bank?

Mit svar ville være. Ja, da. Hvis du har lyst. Og du skal sige det helt uden at være bange. For det er først, når man ikke gør sit journalistiske arbejde ordentligt, at man kan (og skal) beklikkes.

 

 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen