To år i rap har de to danske fotografer Jan Dagø og Claus Bjørn Larsen hentet priser ved World Press Photo – dermed er det slået fast, at de er i fotografernes verdensklasse.
Lige siden Jan Dagøs revisor ringede til ham fredag den 9. februar, har smilet været umuligt at tørre af Dagøs læber.
For en gangs skyld havde revisoren ikke et surt økonomisk budskab, men en fantastisk nyhed.
"Du har vundet i World Press," sagde revisoren begejstret.
"Det passer ikke! Du skal ikke tage pis på mig," lød det køligt fra Dagø.
"Jeg er revisor, så jeg lyver ikke."
Og så valgte Jan Dagø at tro på det budskab, han fik overbragt over mobiltelefonen i sin larmende Golf.
Revisoren havde været inde og tjekke på http://www.worldpressphoto.com/ – han interesserer sig nemlig for sin fotografkundes trivsel. Måske håber han også på, at fotopriserne kunne føre noget mere positivt ind i Dagøs regnskaber.
Den 36-årige freelancefotograf Jan Dagø vandt 2. prisen ved årets World Press Photo i kategorien People in the news. Han vandt med sin serie fra borgerkrigen i Sierra Leone, som han lavede på en tre ugers reportage-tur i juni sidste år.
"Egentlig har jeg det underligt med at skulle stå og skåle for en pris for nogle billeder af folk, der har fået skåret deres hænder af. Det er mærkeligt at blive berømt på andres lidelser," fortæller Jan Dagø og tilføjer:
"Det er så uhyggeligt at tænke på, at de flygtninge, jeg fotograferede – de sidder stadig i den hæslige lejr."
Dagø har med billederne villet fortælle historien om en grotesk borgerkrig, hvor de civile har lidt uhyrlige ofre. Mange er jaget på flugt, og som led i en skræmmekampagne har uhyggeligt mange civile fået hugget hænderne af.
Jan Dagø har haft svært ved at glemme gruen og historien i Sierra Leone, og han har ønsket at vende tilbage til landet. Derfor har han søgt fonde og ihærdigt forsøgt at få overbevist et medie om at sende ham af sted igen. Uden held. Medierne har blandt andet vurderet, at det er for farligt at opholde sig i Sierra Leone.
Det tyske magasin GEO har til gengæld netop givet Jan Dagø en tre ugers opgave i Liberia – Sierra Leones naboland – der har de samme konflikter som Sierra Leone. Det er første gang, at Dagø er sikker på, inden han rejser, at hans billeder vil blive trykt.
"Det er faktisk langt mere fantastisk for mig end at få en World Press-pris," siger Jan Dagø, som, inden han tager til Liberia, skal til overrækkelsen ved Årets Pressefoto, hvor han er nomineret til en pris.
Mere ord end billeder
World Press-prisen i år er Jan Dagøs anden pris ved fotoverdensmesterskabet; sidste år blev et af hans billeder hædret – et billede fra Indonesien.
Også fotografen Claus Bjørn Larsen oplever i år 'alle gode gange to-effekten'. Sidste år tog han årets vinderbillede ved World Press Photo. I år blev det til hædrende omtale for et billede fra Mozambique.
"Det er så dejligt. Når man er med i den bedste række på andet år, så ved man, at man har fat i noget af det rigtige," siger Claus Bjørn Larsen, som er fotograf på Berlingske Tidende.
Det forgangne år har for Claus Bjørn Larsen været meget præget af, at han vandt World Press sidste år.
"Det er gået meget op i ord om fotografi. Jeg har holdt bunkevis af foredrag og givet interview. Og så har udstillingerne taget meget af min tid. Så jeg har ikke været fotograf 100 procent det seneste år," fortæller Claus Bjørn Larsen.
Af samme grund var Claus Bjørn Larsen næsten sikker på, at han stod over, når der skulle uddeles priser ved World Press i år.
"Derfor blev jeg ekstra glad for, at jeg alligevel sneg mig til en hædrende omtale."
Dommerne ved Årets Pressefoto har til gengæld igen i år ladet Claus Bjørn Larsen stå over. Han er ikke nomineret til nogen priser ved den danske konkurrence.
"Jeg har ellers tæppebombet dem med billeder," siger Claus Bjørn Larsen.
Og tilføjer beskedent:
"Bare der da kommer nogle af mine billeder på grædemuren. Så er jeg tilfreds."
(Grædemuren er en "trøstevæg" ved Årets Pressefoto fyldt med indsendte billeder, som hverken har vundet eller er blevet optaget i Årets Pressefoto-kataloget.)
Læs også Den ukendte vinder .
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.