Al-Jazeera søger nordiske skribenter

 

 

Den arabiske interesse for skandinaviske holdninger er så stor, at Al-Jazeera ikke bare har en Norden-korrespondent, men nu også satser på nordiske klummeskribenter.

 

TVÆRKULTURELT. Den første klumme på aljazeera.net skrevet af en nordisk gæsteskribent er netop lagt ud på den arabiske tv-stations hjemmeside. En version på arabisk og en på engelsk.

»Norden er interessant af flere årsager. På grund af handelen med Danmark har de arabiske lande i mange år haft gode relationer dertil, og Norge er interessant på grund af dets status som olieland. Desuden deltager de skandinaviske lande i en del internationalt arbejde, og derfor er det interessant at vide, hvad de mener,« forklarer Samir Shatara, der er Norden-korrespondent for Al-Jazeera. Det er også ham, der finder egnede kommentatorer.

Det er forfatter, idéhistoriker og journalist på Aftenposten i Norge, Dag Herbjørnsrud, der nu har fået sin byline i det omstridte nyhedsmedie.

»Mange arabere har et negativt billede af Norden: Måden, vi behandler asylansøgere på, og de nordiske mediers omtale af islam. Det spreder sig til hele verden – også de arabiske medier. Man får det indtryk, at kristne her i Norden forfølger muslimer. Men det giver et skævt billede, som jeg gerne vil rette op på,« siger Dag Herbjørnsrud, der tidligere har skrevet til Information.

Modstandere af Al-Jazeera kalder den for Al-Qaeda-kanalen. Dag Herbjørnsrud er opmærksom på, at den nye arbejdsgiver har fået stærk kritik for en unuanceret nyhedsdækning.

»Jeg står helt frit og kan selv bestemme, hvad jeg vil skrive om. Paradokset er jo, at stationen er upopulær i flere arabiske stater, fordi den tager mange upopulære emner op. Al-Jazeera er ikke det eneste medie, man kan klandre for ensidig nyhedsdækning. Jeg synes, at mange medier, især i Danmark og Norge, er unuancerede i deres dækning af både USA og de arabiske lande. Vi er meget fastlåste i vores holdninger,« siger Dag Herbjørnsrud.

Den første klumme handler om, at Norge er verdens mest Bush-skeptiske land i verden – langt foran muslimske lande som Indonesien, Tyrkiet og Kazakhstan.

Dag Herbjørnsrud fortæller, at responsen fra læsere verden rundt har været enorm. Nu søger Al-Jazeera flere nordiske kommentatorer.

Samir Shatara forsøger at få FNs tidligere våbeninspektør Hans Blix til at skrive for Al-Jazeera, og lige nu leder han efter en dansk skribent.

Læs Dag Herbjørnsruds klumme på:
http://english.aljazeera.net/NR/exeres/2E9C1F31-BAD2-4B3D-8869-F966ED02A1D3.htm

 

1 Kommentar

anja nielsen
23. JUNI 2010
Re: Al-Jazeera søger nordiske skribenter
Vi er mange i norden, der ikke ser usa som en "fader", faktisk tror jeg at de fleste tænker, at big brother, burde løse deres internationale problemer, inden de kastede sig over andre lande/ verdensdeles. Bare en ide!