Al-Jazeera frygter for pressefriheden

Den uafhængige nyhedsstation Al-Jazeera er bange for, at presse- og ytringsfriheden er i fare i de arabiske lande. Nyt charter for satellit-tv skaber voldsom uro.

Den uafhængige nyhedsstation Al-Jazeera er bange for, at presse- og ytringsfriheden er i fare i de arabiske lande. Nyt charter for satellit-tv skaber voldsom uro.

På et møde i Kairo i sidste uge støttede arabiske informationsministre et nyt fælles charter, som tillader værtslande at annullere eller inddrage sendetilladelser for enhver tv-station, som bryder med reglerne i charteret.

Heri hedder det blandt andet, at satellit-stationer fremover ikke må ødelægge »den sociale harmoni, den nationale enhed, offentlig ro eller traditionelle værdier«. Endvidere foreskriver det ny charter, at tv-programmer desuden skal være i overensstemmelse med  »religiøse og etiske værdier i det arabiske samfund samt tage hensyn til familiestrukturen«.

Men ifølge Al-Jazeera er det en direkte trussel mod pressefriheden. Og stationens generaldirektør, Wadah Khanfar, udsendte i fredags derfor en meget klar udtalelse, hvor han tager afstand fra charteret:

»Ethvert etisk kodeks eller ledelse af journalistiske regler bør komme indefra og blive styret indefra og ikke pålægges udefra af politiske institutioner.«

Videre påpeger han, at det ny charter vil udgøre en direkte trussel mod mediernes frihed.

»Al-Jazeera anser vedtagelsen af charteret for en trussel mod ytringsfriheden i den arabiske verden,« siger Wadah Khanfar i udtalelsen.

Alle 22 medlemmer af Den Arabiske Liga stemte dog for det nye dokument – på nær Qatar og Libanon, som var imod. 

Qatar erklærede, at man stadig studerede dokumentet, og at man ikke umiddelbart ønskede at tiltræde charteret af politiske grunde. 

Mødet i Kairo kom i stand på foranledning af Ægypten, som er vært for Den Arabiske Liga, og hvor et stort antal af de arabiske satellit-stationer har deres base.

Efterfølgende oplyste Ægyptens informationsminister, Anas al-Fiqi, at Ægypten vil være de første til at implementere det nye regelsæt. 

Charteret er ikke det første anslag mod presse- og ytringsfriheden i den arabiske verden. Ifølge Al-Jazeera har tv-stationen fået forbud mod at rapportere fra en række arabiske lande – inklusive Kuwait og Saudi-Arabien. 

Det nye charter fra Kairo sætter i øvrigt som betingelse, at tv-stationer skal afholde sig fra at transmittere enhver form for udsendelse, som stiller spørgsmål ved Gud, monoteistiske religioner, profeten eller symboler på forskellige religiøse samfund.

Endvidere hedder det, at tv-stationer skal undgå erotisk og obskønt indhold. Ligeledes bør tv-programmer ikke opfordre til rygning eller indtagelse af alkohol. 

Den internationale kamporganisation for pressefrihed, Article 19, har ligeledes reageret skarpt på charteret fra Den Arabiske Liga.

»Dette er en ny form for censur, som vil forhindre millioner af mennesker i området i at have adgang til information … Det opstillede regelsæt er så omfattende og smart, at det i virkeligheden handler om at lægge et låg af censur ned over formidlingen af information og meninger,« udtaler Agnes Callamard fra Article 19.

Yderligere info på BBC: klik her.

 

0 Kommentarer