Aktuelt er lukket

60 journalister på det lukkede dagblad Aktuelt får deres opsigelse i slutningen af denne måned. I mellemtiden slås en gruppe af journalisterne for at starte en ugeavis.

Gravøl og pizza. Sådan afsluttede medarbejderne deres sidste arbejdsdag på Dagbladet Aktuelt torsdag aften den 5. april.

Journalist Per Børding står ved et højt cafébord og indtager maden direkte fra papkassen.

"Det er dystert."

Per Børding nåede kun at være på bladet i to en halv måned, før fagbevægelsen uden varsel rev avisen væk under medarbejderne.

"Det er mit første faste job, så selvfølgelig er det noget pis. Men det er trods alt værre for dem, som har været her i flere år, og som har hus, kone og børn. Jeg har trods alt kun mig selv og mit lejemål. Jeg skal nok klare mig."

Et hurtigt blik rundt i Aktuelts kantine viser ikke samme fortrøstningsfuldhed. Flere sidder med røde, tomme øjne.

Journalist Sørine Gotfredsen, der har været på avisen i seks et halvt år, kan slet ikke fatte, at avisen er blevet lukket fra den ene dag til den anden.

"Det har været en kæmpedel af mit journalistliv. Jeg føler en fantastisk samhørighed med kollegerne og ser avisen som en fælles kraft, som vi delte. Man kommer til at føle det som sit andet hjem. Så derfor er jeg bare så ked af det. Det er jo virkelig en epoke, der slutter for mange af os,"fortæller Sørine Gotfredsen

Måske alligevel ikke.

For efter spøgelsesdagen i Mediehuset forsøger omkring 15 journalister stadig at redde avisen. Aktuelt er død, men Aktuelt Weekend er – måske – på vej mod skabelsen.

"Nu kæmper vi for weekendavisen. Og selvom det bliver svært, så er vi optimistiske," siger Sørine Gotfredsen, der ikke længere lyder så trist som på "døds-dagen". Hun har arbejdet med på avis-projektet, siden Aktuelt blev lukket.

 

Uafhængig avis
Avis-projektet afhænger af, om der kan hentes mindst 30 millioner kroner i startkapital. De penge skal finansieres gennem folkeaktier, som er udbudt til 1.000 kroner stykket og egentlige investorer. Indtil videre kan journalisterne bag projektet ikke fortælle, hvor mange de har solgt. Men de tror på det.

Især efter at A-Pressen og Politiken har indgået en aftale om, at Politiken overtager Aktuelts læserarkiv. Politiken skal ifølge aftalen støtte avis-projektet med markedsføring, produktion og distribution af de første fire udgaver af Aktuelt Weekend. Og så får Aktuelt Weekend mulighed for én gang at kontakte abonnenterne i læserarkivet.

"Aftalen er et væsentligt grundlag for, at Aktuelt Weekend kan realiseres. Især er det vigtigt, at vi kan kontakte de hidtidige Aktuelt-abonnenter," siger tillidsmand Nicolai Kampmann, som også er med i avis-projektet.

"Vi venter på det første gennembrud. Hvis de første 10 millioner kommer hjem, så er det ikke så svært at skaffe de sidste," siger Sørine Gotfredsen.

Hun sidder i den gruppe, der er ved at skrue det ny aviskoncept sammen.

"Layoutet vil ikke være så gråt og tungt som den eksisterende Weekendavisen. Vi vil have et par lange artikler, men flere korte historier med mange indgange. Og så er vi endegyldigt sluppet af med tilhørsforhold til både politiske partier og fagbevægelsen. Det er utroligt vigtigt for os, så vores troværdighed ikke kan blive anfægtet," siger Sørine Gotfredsen, der understreger, at intet er endeligt på plads.

Hvis alt falder på plads, kan Weekend Aktuelt udkomme sidst på sommeren til en anslået pris på 20-25 kroner.

 

Svære forhandlinger
Sideløbende med avis-projektet skal journalisterne på Aktuelt forhandle aftrædelsesaftaler med A-Pressen. Alle 60 journalister får deres opsigelse i slutningen af april, og forhandlingerne er ikke lette, siger Nicolai Kampmann.

"Vi mener, at vi skal have pengene for hele opsigelsesperioden med det samme. Mens A-Pressen vil have mulighed for at stoppe lønudbetalingerne, hvis folk får et nyt job. Men forhandlingerne er ikke færdige endnu," siger Nicolai Kampmann.

Opsigelsesperioden afhænger af, hvor længe man har været ansat. En journalist med mindre end fem måneders ansættelse får en måneds løn, mens en journalist med op til tre års ansættelse får tre måneders løn.

Opsigelsesperioden kan være på maksimalt 10 måneder.

Aktuelts journalister får støtte af Dansk Journalistforbund under forhandlingerne. Og Journalisternes A-kasse har samtaler med alle journalister, for at kunne hjælpe hver enkelt videre.

0 Kommentarer