Aktiv lediggang

ARBEJDSLØSHED. ”Fuld beskæftigelse – ingen arbejdsløshed – mangel på arbejdskraft – stressede medarbejdere” står der hver dag i aviserne. Underforstået: Vi, der ikke er i job, er nogle dovne læs, der ligger hjemme på sofaen. Og det er ærlig talt ret træls, for nu at sige det på jysk.

ARBEJDSLØSHED. ”Fuld beskæftigelse – ingen arbejdsløshed – mangel på arbejdskraft – stressede medarbejdere” står der hver dag i aviserne.

Underforstået: Vi, der ikke er i job, er nogle dovne læs, der ligger hjemme på sofaen. Og det er ærlig talt ret træls, for nu at sige det på jysk.

I tre år har jeg søgt efter et bæredygtigt job, har deltaget i kurser og aktivering samt søgt stillinger både som journalist og som alt muligt andet, deriblandt køkkenassistent.

Uden held, for der er jo ingen, der vil ha’ én som mig. Jeg er netop fyldt 63, og jeg har ikke betalt til efterlønnen, fordi jeg altid har forestillet mig, at jeg ville arbejde, til jeg segnede, i det fag, jeg har ernæret mig ved, siden jeg var 21 år.

Vort forbund er ikke blandt de værste, men de regler, Arbejdsdirektoratet har opstillet, skal overholdes, og det indebærer, at man alligevel indimellem føler sig som forbryder.

Da jeg første gang blev sat i aktivering, skete det via Arbejdsformidlingen. Ud over mig bestod holdet af pædagogmedhjælpere, forhenværende sømænd, en elektriker, en hundekennel-ejer og en tømrerlærling.

En tre måneders aktivering i Den Økologiske Have i Odder faldt bedre ud, bortset fra at det forværrede min slidgigt betragteligt at luge i æselmøg og slæbe fældede træer.

Men bedst blev det, da AF fandt ud af, at sådan en halvstuderet røver måtte i aktivering med mennesker med en højere uddannelse.

Efter 42 år som journalist troede jeg, at mit kendskab til mennesker lå på et højt plan, men de seneste år i aktivering har lært mig umådeligt meget.

Jeg er blevet smidt sammen med mennesker i alle aldre, og vi er blevet tvunget til på det psykiske plan at blotte os på en måde, man ellers kun gør det i selskab med sine allernærmeste. Og det har været utroligt lærerigt.

Jeg har deltaget i coaching og øvelser, hvor man virkelig vender vrangen ud på sig selv og indimellem føler sig uendelig sårbar. Og mens jeg ikke har haft et job, der har modnet mig som menneske, har denne proces gjort det. For jeg har opdaget, at langt de fleste mennesker er umådeligt søde, følsomme og tolerante over for andre.

Sådan kan man også finde noget positivt i en negativ situation. /

0 Kommentarer