Politisk reporter søgte om aktindsigt i Statsministeriet. Det fik højtstående embedsmand til at antyde, at journalisten ville få en dårligere betjening. Ministeriet beklager nu.
»Du kan ikke regne med, at vi både behandler et hav af aktindsigter, og at jeg også er flink over for dig.«
Sådan lød den kontante tilbagemelding fra Statsministeriet, efter Anders Heissel fra Altinget.dk havde bedt om aktindsigt i statsministerens nye rejsehold, der skal give folkeskolen et 260 graders eftersyn.
Departementsråd og chef for indenrigsområdet i Statsministeriet Sophus Garfiel var ikke glad for Anders Heissels' aktindsigtsbegæring, og det lod han ikke gå usagt hen. Hvis ikke reporteren bortfaldt fra sit krav, så kunne han se frem til en ændret behandling.
»Foreløbig har du kørt en rimelig hård tone over for mig med aktindsigt og bang bang bang,« forklarer Sophus Garfiel.
Han vil gerne være venlig, fortæller han. Men det er svært på grund af aktindsigten.
»Når du beder om en aktindsigt, så gør du det meget formelt, og så er vi nødt til at køre det meget formelle. Jeg har svært ved at køre de to spor samtidig,« siger Sophus Garfiel ifølge båndudskriften.
Direktør og politisk redaktør på Altinget Rasmus Nielsen mener, at der i udtalelserne ligger en slet skjult trussel om forskelsbehandling.
»Han siger reelt, at vores journalist ikke skal komme for godt i gang, selv om aktindsigt er et helt almindeligt og fuldt lovligt værktøj.«
Derfor klagede Rasmus Nielsen til Ombudsmanden, Hans Gammeltoft-Hansen, der bad Statsministeriet om en redegørelse. Her beklager ministeriet, hvis Anders Heissel har oplevet, at han ville få en dårligere betjening.
Det udfald af sagen er Rasmus Nielsen tilfreds med. Ifølge Rasmus Nielsen viser sagen, at Statsministeriets embedsmænd fremover bør skrue ned for de personlige, subjektive kommentarer, når de passer deres arbejde.
Selv om det er fire måneder siden, Altinget bad om aktindsigt, har Statsministeriet stadig ikke svaret. I mellemtiden har Anders Heissel skiftet job til Dagens Medicin, og sidste holdbarhedsdato for historien nærmer sig hastigt. Den oprindelige ide var at præsentere offentligheden for tankerne bag rejseholdet inden regeringens møde i Vækstforum på Marienborg 3.-4. juni 2010.
Læs hele historien i seneste nummer af Fagbladet Journalisten.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.