Den store magasinudgiver burde satse hårdt på nettet, lyder kritikken. Vi er på vej, men vil ikke forære stoffet væk, lyder svaret.
MAGASIN-KRITIK. Henrik Schultz, ekspert i nordiske medieaktier hos investeringsbanken Kaupthing, er yderst skeptisk over for udviklingen hos Aller Press, hvor automatisering og outsourcing af billedopgaver betyder nedlæggelse af arbejdspladser.
»Helt kynisk er det godt for forretningen, at Aller skiller sig af med folk, det øger lønsomheden. Men det indikerer også, at Allers største problem er, at selskabet ikke har satset nok på nye medier på Internettet,« vurderer han.
Pål Thore Krosby, administrerende direktør i Aller Press, finder kritikken letkøbt.
»Hvis han kan vise mig en optimal økonomisk model, hvor det er muligt at satse på Internettet og samtidig tjene penge uden at sætte vores værdier på spil, så vil jeg gerne se den. Det er nemt at sidde udenfor og være klog.«
I Danske Bank har Henrik Schultz tidligere udarbejdet analyser af Aller som investeringsobjekt. Han mener, at Allers unikke markedsposition i Norden bør omsættes i langt flere initiativer i stedet for besparelser.
»Aller skulle langt tidligere have udnyttet sine høje læsertal og udnyttet stoffet i nye medier. Så havde koncernen sandsynligvis ikke haft behov for at have færre ansatte. Aller er kort sagt ikke med, hvor det sker.«
Pål Thore Krosby påpeger omvendt, at Aller ikke bliver rig af at forære stoffet væk.
»I Aller har vi hver uge 1,1 million danskere, som køber vores produkter. Det betyder 1,1 million unikke brugere, der lægger over 1 milliard kroner i vores koncern. Jeg kunne let have skabt Danmarks største netsted på meget kort tid ved at lægge alt vores indhold ud på nettet. Men så var jeg også blevet fyret.«
Aller står midt i en stor rationaliseringsrunde med fyringer af mellem 25 og 30 medarbejdere. Og Pål Thore Krosby understreger, at den frigjorte økonomi skal bane vejen til fremtiden.
»Vi arbejder målrettet på at udnytte vores indhold i andre medier end papir. Det er også derfor, vi er nødt til at se på vores udgifter. Der er ikke en eneste koncern i hele verden, som har knækket koden.«
Det er en sandhed med modifikationer. Den norske mediekoncern Schibsted tjener allerede i dag store penge på nettet.
»Og de har ikke færre folk ansat i dag,« trumfer Henrik Schultz.
Pål Thore Krosby erkender blankt, at Schibsted har vist vejen. Men han mener ikke, at sammenligningen er rimelig. Schibsted konkurrerer som dagbladskoncern direkte med Internettet.
»Vi er i en anden konkurrencesituation. De var presset, fordi deres indtægter er baseret på nyheder og rubrikannoncer, der kunne findes på Internettet. Vi er mindre nyhedsorienterede og presset af, at tv og dagblade har mere underholdningsstof. Vores opgave er at finde et elektronisk medie til det indhold, der egner sig til elektronisk formidling.«
Pål Thore Krosby fremhæver Allers blad Kig Ind – med mange historier om det glamourøse liv i Hollywood – som indhold, der måske kan overføres til elektronisk formidling.
Men kunne I ikke allerede med fordel have kørt valghistorien om Naser Khader som 'talk of the day' via SMS-tjenester til unge menneskers mobiltelefoner?
»Jo. Og vi sidder ikke bare og venter. Vi arbejder på at finde måder at omsætte vores stof elektronisk og samtidig tjene penge. Det er det, der optager os mest overhovedet. Om få år er det et helt andet Aller Press, du vil se.« /
Læs tema om Aller i Journalisten nr. 18 2007.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.