På søndag kan der udbryde stor konflikt i DR. DR har varslet lockout af en lang række fagforeninger – herunder Dansk Journalistforbund. Alle forbund undtagen DJ har svaret igen ved at varsle strejke.
Men en gruppe DJ-medlemmer kan ende med at skulle gå på arbejde, selv om der er konflikt. Det skyldes, at konfliktreglerne er bygget op, så de lander mellem to stole.
Det gælder DJ-medlemmer, der hos DR arbejder på en af AC-organisationernes overenskomster. AC rummer blandt andre Dansk Magisterforening, DJØF og Bibliotekarforbundet.
»Et konfliktvarsel gælder kun dem, der er medlem af den samme fagforening, hvor de også har overenskomst. Derfor kan DR ikke varsle lockout for DJ-medlemmer, der arbejder på en anden overenskomst, og omvendt kan vi ikke varsle strejke på deres vegne,« forklarer DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård.
Det betyder altså, at nogle DR-medarbejdere, som er med i DJ og på AC-overenskomst – selv om både DJ og AC’s organisationer er i konflikt – alligevel skal gå på arbejde.
"Jeg føler mig usolidarisk"
Der er især tale om akademisk uddannede DJ-medlemmer, som på grund af deres uddannelse skal arbejde på eksempelvis Dansk Magisterforenings overenskomst, når de bliver ansat.
Journalisten har talt med flere af de pågældende medlemmer. De ønsker ikke at stå frem ved navn. Men en af dem forklarer:
»Jeg støtter fuldt op om DJ og det, de gør. Jeg er rigtig glad for det sammenhold, der er blandt DR’s journalister herude. Derfor er det også ubehageligt – hvis det nu kommer til en konflikt – at føle, at jeg står udenfor.«
»Selv om der ikke er nogen grund til det, så føler jeg mig usolidarisk med mine kolleger,« tilføjer vedkommende.
DJ: Vi giver dem snarest besked
DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård kan godt forstå, at det kan være ubehageligt.
»Jeg kan sagtens forstå, hvis medlemmerne har svært ved at forstå, at det skal hænge sådan sammen. Hvis nogen er utrygge, så vil jeg opfordre dem til at tale med deres tillidsrepræsentant. Vi vil snarest give dem konkret besked om, hvad de kan gøre,« siger han.
Hvis både den fagforening, man er medlem af, og den fagforening, der står for ens overenskomst, er ramt af konflikt – hvorfor er man så ikke selv ramt af konflikt?
»Du skal være medlem af den samme organisation, som har din overenskomst, for at være konfliktramt. Sådan er reglerne, og det er ens for alle organisationer.«
Men hvorfor er det sådan?
»Vi forhandler på vegne af de medlemmer, vi har på vores overenskomst. Vi kan ikke forhandle på vegne af andre. Hvis vi varsler strejke, gælder det kun dem. På samme måde, når DR varsler lockout mod os, gælder det kun dem, vi kan sige at repræsentere: DJ-medlemmer på DJ-overenskomst.«
Ikke selv valgt overenskomsten
De DJ-medlemmer, som Journalisten har talt med, har ikke selv valgt at være under en AC-overenskomst.
Men i DR fordeler AC-organisationerne og DJ medlemmerne mellem sig, og nogle gange skal et medlem hos den ene organisation arbejde på den andens overenskomst, forklarer Mogens Blicher Bjerregård.
»AC’erne har en overenskomst baseret på uddannelse, vi har en baseret på område. Sådan fordeles medarbejderne. Der er så tilfælde, hvor man kan spørge sig selv, om man er det ene eller det andet. Så skal arbejdets karakter afgøre det,« siger han.
DJ har tidligere haft en voldgiftssag, hvor de mente, at et DJ-medlem burde være på DJ’s overenskomst. Hans uddannelse var cand.comm. fra RUC. Sagen endte med, at medlemmet skulle være på AC-overenskomsten, fortæller Blicher Bjerregård.
Ikke enige om fælles overenskomst
En løsning på problemet er, hvis AC-organisationerne og DJ kan blive enige om en fælles overenskomst. Så vil der ikke længere være medlemmer, der kommer i klemme i en konflikt.
DJ og en af AC-organisationerne – Dansk Magisterforening – har underskrevet en aftale om, at de vil arbejde for en fælles overenskomst, men trods flere års arbejde er den ikke faldet på plads endnu.
»Den bedste måde at løse det her på er, hvis vi kan samarbejde og indgå en fælles overenskomst,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
Hvordan kan det være, I ikke har fundet den endnu?
»Det ønsker vi også, og der er en positiv holdning fra begge sider. Men det er ikke lykkedes endnu. Vi arbejder målrettet på det,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
4