Akademiske DJ-medlemmer må ikke konflikte i DR

En gruppe DJ-medlemmer i DR kan ende med at skulle arbejde, selv om kollegerne er lockoutet. Det skyldes, at de er på AC-overenskomst: »Selv om der ikke er nogen grund til det, så føler jeg mig usolidarisk med mine kolleger.« DJ-formand: »Vi vil snarest give dem konkret besked om, hvad de kan gøre«

På søndag kan der udbryde stor konflikt i DR. DR har varslet lockout af en lang række fagforeninger – herunder Dansk Journalistforbund. Alle forbund undtagen DJ har svaret igen ved at varsle strejke.

Men en gruppe DJ-medlemmer kan ende med at skulle gå på arbejde, selv om der er konflikt. Det skyldes, at konfliktreglerne er bygget op, så de lander mellem to stole.

Det gælder DJ-medlemmer, der hos DR arbejder på en af AC-organisationernes overenskomster. AC rummer blandt andre Dansk Magisterforening, DJØF og Bibliotekarforbundet.

»Et konfliktvarsel gælder kun dem, der er medlem af den samme fagforening, hvor de også har overenskomst. Derfor kan DR ikke varsle lockout for DJ-medlemmer, der arbejder på en anden overenskomst, og omvendt kan vi ikke varsle strejke på deres vegne,« forklarer DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård.

Det betyder altså, at nogle DR-medarbejdere, som er med i DJ og på AC-overenskomst – selv om både DJ og AC’s organisationer er i konflikt – alligevel skal gå på arbejde.

"Jeg føler mig usolidarisk"

Der er især tale om akademisk uddannede DJ-medlemmer, som på grund af deres uddannelse skal arbejde på eksempelvis Dansk Magisterforenings overenskomst, når de bliver ansat.

Journalisten har talt med flere af de pågældende medlemmer. De ønsker ikke at stå frem ved navn. Men en af dem forklarer:

»Jeg støtter fuldt op om DJ og det, de gør. Jeg er rigtig glad for det sammenhold, der er blandt DR’s journalister herude. Derfor er det også ubehageligt – hvis det nu kommer til en konflikt – at føle, at jeg står udenfor.«

»Selv om der ikke er nogen grund til det, så føler jeg mig usolidarisk med mine kolleger,« tilføjer vedkommende.

DJ: Vi giver dem snarest besked

DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård kan godt forstå, at det kan være ubehageligt.

»Jeg kan sagtens forstå, hvis medlemmerne har svært ved at forstå, at det skal hænge sådan sammen. Hvis nogen er utrygge, så vil jeg opfordre dem til at tale med deres tillidsrepræsentant. Vi vil snarest give dem konkret besked om, hvad de kan gøre,« siger han.

Hvis både den fagforening, man er medlem af, og den fagforening, der står for ens overenskomst, er ramt af konflikt – hvorfor er man så ikke selv ramt af konflikt?

»Du skal være medlem af den samme organisation, som har din overenskomst, for at være konfliktramt. Sådan er reglerne, og det er ens for alle organisationer.«

Men hvorfor er det sådan?

»Vi forhandler på vegne af de medlemmer, vi har på vores overenskomst. Vi kan ikke forhandle på vegne af andre. Hvis vi varsler strejke, gælder det kun dem. På samme måde, når DR varsler lockout mod os, gælder det kun dem, vi kan sige at repræsentere: DJ-medlemmer på DJ-overenskomst.«

Ikke selv valgt overenskomsten

De DJ-medlemmer, som Journalisten har talt med, har ikke selv valgt at være under en AC-overenskomst.

Men i DR fordeler AC-organisationerne og DJ medlemmerne mellem sig, og nogle gange skal et medlem hos den ene organisation arbejde på den andens overenskomst, forklarer Mogens Blicher Bjerregård.

»AC’erne har en overenskomst baseret på uddannelse, vi har en baseret på område. Sådan fordeles medarbejderne. Der er så tilfælde, hvor man kan spørge sig selv, om man er det ene eller det andet. Så skal arbejdets karakter afgøre det,« siger han.

DJ har tidligere haft en voldgiftssag, hvor de mente, at et DJ-medlem burde være på DJ’s overenskomst. Hans uddannelse var cand.comm. fra RUC. Sagen endte med, at medlemmet skulle være på AC-overenskomsten, fortæller Blicher Bjerregård.

Ikke enige om fælles overenskomst

En løsning på problemet er, hvis AC-organisationerne og DJ kan blive enige om en fælles overenskomst. Så vil der ikke længere være medlemmer, der kommer i klemme i en konflikt.

DJ og en af AC-organisationerne – Dansk Magisterforening – har underskrevet en aftale om, at de vil arbejde for en fælles overenskomst, men trods flere års arbejde er den ikke faldet på plads endnu.

»Den bedste måde at løse det her på er, hvis vi kan samarbejde og indgå en fælles overenskomst,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Hvordan kan det være, I ikke har fundet den endnu?

»Det ønsker vi også, og der er en positiv holdning fra begge sider. Men det er ikke lykkedes endnu. Vi arbejder målrettet på det,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

4 Kommentarer

Frederik Brun Madsen
27. MAJ 2014
Kære formand,

Kære formand,

Jeg kan forstå, at jeres løsning er, at vi nu skal melde os ind i AC, så vi altså selv kan vælge, hvis vi vil være solidariske og selv vælge at blive lockoutet fra DR. Jeg slog for god ordens skyld lige op i mit gamle "Samfundsleksikon" fra gymnasiet. Her står blandt andet under lockout: "Udelukkelse fra arbejdet (...) Lockout er arbejdsgiverens modtræk over for fagforbund, arbejdere og funktionærer i konflikter". Tja. Bum. Bum. Lad mig nu se... Jeg ved sgu snart ikke rigtig, hvad jeg skal mene. Men håber da I finder en noget mere klar og gennemtænkt løsning for medlemmerne i de kommende, faglige konflikter. For det her er altså bare noget rod, kære formand.

PS. Jeg er i øvrigt ikke blevet orienteret om det, som du ellers skriver. Men har selv måttet grave lidt i sagen. Så måske I skulle sende en slags samlet mail ud til alle de småskitzofrene blandings-medlemmer, der kunne gå hen og føle sig lidt forældreløse i disse tider. God konflikt!

Mvh Frederik
Morten Bruun
26. MAJ 2014
Kender ikke baggrunden for
Kender ikke baggrunden for hele denne sag. Men hører jeg formanden sige 'der kommer en god løsning i morgen...'
Vh/Morten
Mogens Blicher Bjerregård
26. MAJ 2014
Kære Frederik Brun Madsen,
Kære Frederik Brun Madsen, det er en rigtig vigtig pointe, du har. Vi har indgået en aftale med Dansk Magisterforening om, at vi skal have en fælles overenskomst i DR. Det arbejder vi nu målrettet på. Samarbejde mellem organisationerne er den bedste måde at løse problemerne på, for medlemmerne skal ikke opleve problemer, der skyldes uenighed mellem organisationerne. For at nå målet skulle vi i første omgang sørge for, at DJ blev delvis medlem af AC, hvilket er realiseret. Det er på den baggrund, det er muligt for os at arbejde mod næste mål, som vi i tillid til hinanden skal kunne opnå. Det tror jeg på, vi kan. DJ har også i den helt konkrete og aktuelle situation fundet en løsning, som du bliver orienteret om.
Frederik Brun Madsen
26. MAJ 2014
Kære Mogens Blicher
Kære Mogens Blicher Bjerrregård,

For syv år siden, da jeg blev ansat i DR, blev jeg tvunget på AC-overensskomst. Du kan se, hvordan sagen blev omtalt i jeres fagblad her:

https://journalisten.dk/stavnsband-pa-dr

Jeg blev interviewet til bladet, og var - som du kan læse - temmelig oprørt over jeres indsats. Jeg var tæt på at melde mig helt ud, men holdt så fast i troen på, at jeg havde et forbund, der ville samle og ikke splitte medlemmerne. Her syv år efter er jeg igen i tvivl - også selv om det da er betryggende at vide, at du stadig arbejder på en løsning af det komplet idiotiske bøvl.

Er du venligt at uddybe, hvad du konkret har gjort for at løse problemet de sidste syv år?

Mvh
Frederik Brun Madsen, DR Dokumentar